Bajorországban június 7-től jönnek az enyhítések – készülnek az Európa-bajnokságra

Bajorország készül az európabajnokságra, enyhítések június 7-től jönnek

Markus Söder ma egy átfogó nyitási koncepciót jelentett be egy sajtótájékoztatón a normális élet irányába, ami számos enyhítést tartalmaz június 7-től, hétfőtől. Az EM játékokról is beszélt.
A 3. hullámnak vége, jelentős vírusmutáns megjelenése nem történt., mondta Söder. Június 30-ig él a “vészfék“, utána megszűnik, amennyiben a fertőzöttség nem növekszik a 100-as érték felé, vagyis nem jön a 4. hullám.

Általános szabályozás Bajorországban, hogy (az iskolákon kívül) az 50-es érték alatt lévő régiókban és városokban nincs szükség tesztelésre, ahol 50 és 100 között van, ott igen.

Bajorországban általánosan 30 alatt van a 7 napos fertőzöttségi érték, 100 fölött már egyik város vagy régió sincs. A felnőttek 50%-a egyszer már be van oltva, 20% már megkapta mindkét oltást.

Irányértékek az enyhítésekhez az 50-es és 100-as járványügyi érték

Június 7-től az alábbi enyhítések jönnek Bajorországban (Tesztkötelezettség 50-100 között marad):

 • Az éttermek belső részei is megnyithatnak, ha a fertőzöttségi érték nem haladja meg a 100-as értéket.
 • Az éttermek éjfélig lehetnek nyitva.
 • Találkozók: 50-100-as érték között 10 személy 3 háztartásból, 50-es érték alatt 10 személy háztartástól függetlenül.
 • Privát ünnepségek, esküvő, születésnap 50 és 100 közötti fertőzöttségi értéknél szabadban 50 fővel, zárt helyen 25 fővel tesztkötelezettséggel.
 • Privát összejövetelek 50 alatti fertőzöttségi értéknél 100 személlyel a szabadban és beltéren 50 fővel tesztkötelezettség nélkül.
 • Szolárium, szauna, uszodák, vidámparkok nyithatnak meg a 100-as érték alatti helyeken. A tesztkötelezettség az 50-es érték alatt szűnik meg.
 • Az éjszakai bárok továbbra is zárva maradnak.
 • Vásárlás a 100-as érték alatt már időpont nélkül is lehetséges tesztkötelezettség nélkül.
 • Szabadtéri rendezvényeken, sportrendezvényeken max. 500 fő vehet részt helyjeggyel és tesztkötelezettséggel ott, ahol a fertőzöttségi szint 50 felett van. Június végére ez a szám tovább növelhető, ha alacsonyak maradnak az értékek.
 • Az éneklés az istentiszteleten maszkkal megengedett lesz.
 • Egyesületek max. 50 főig ismét összejöhetnek, foci, kézilabda játékok lehetségesek lesznek.

>> Baden-Württemberg is június 7-től enyhít
Iskolák és óvodák június 21-től

Az iskolákban megmarad a teszt- és maszkkötelezettség, kivéve a sport órákon nem kell maszkot hordaniuk a gyerekeknek. A tesztek az iskolásoknál az iskolán kívül is érvényesek lesznek.

Az iskolákban és óvodákban június 21-től várható további enyhítés. Ekkor a 100-as érték alatt lévő helyeken az iskolások és óvódások ismét jelenléti oktatásban vehetnek részt. Ha 100 fölé esik az érték, váltakozó oktatás lesz. Ha 165 fölé esik, akkor távoktatás lép érvénybe az országos “vészfék” alapján.

EM: Stadionkihasználtság 20%-ig

Körülbelül 14 000 néző vesz részt a müncheni labdarúgó Európa-bajnokság játékain. Ezt a bajor miniszterelnök, Markus Söder (CSU) jelentette be pénteki kabinetülése után, és akár 20 %-os stadion kihasználásról beszélt.

A labdarúgó Európa-bajnokság különleges helyzet. A nézők előtt zajló játékokat a további profi sport kísérleti projektjeként kell tekinteni. Az EM játékokat szigorú higiéniai és biztonsági koncepció kíséri.

– mondta Söder.

A három német előzetes forduló mérkőzésére a müncheni Allianz Arénában kerül sor június 11. és július 11. között. Joachim Löw csapata június 15-én a világbajnok Franciaországgal, június 19-én a címvédő Portugáliával és a június 23-án kívülálló Magyarországgal találkozik. Ezen felül július 2-án negyeddöntőket rendeznek. A menetrend szerint a DFB-Elf csak harmadik félként térne vissza Münchenbe a K.o.-Duell-re.
A jelenlegi fertőzöttségi számoknak köszönhetően visszatérhet az életöröm Bajorországba. A járványnak még nincs vége, de a helyzet jelentősen megváltozott. Az új mottó: Több normalitás, de még mindig óvatossággal.

– mondta Söder.

Június 7-től megszűnik a katasztrófa helyzet is.

A mai sajtótájékoztató 10:45-től kezdődik

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.