Bajorországban több cég is külön ülteti az étkezdében az oltottakat és az oltatlanokat

Bajorországban több cég is külön ülteti az étkezdében az oltottakat

Egyes cégek Bajorországban az étkezőkben és a kávézókban a jövőben külön választják az oltottakat és az oltatlanokat. A Bayer teszteli az új koncepciót, de több cég is döntött már. A német munkahelyeken még nem lehet a 3G szabályt bevezetni, a jogi alapot hamarosan megteremthetik rá.
A Bayer, az Eon és az Alltours cégek saját területet alakítanak ki az étkező részben és a kávézóban az oltottaknak és az oltatlanoknak. Az Ergo biztosító tervezi.

Ezeken a külön részlegeken az (Sonderbereichen) a beoltott alkalmazottak kényelmesen mozoghatnak egymás közt, míg azok, akik nem oltatták be magukat, vagy nem adnak információt az oltási státuszukról, azoknak továbbra is a higiéniai szabályok betartásával kell (maszkok ill. válaszfalak) étkezniük.

A Bayer több kísérleti projektről beszél, amelyek csak beoltott és gyógyult embereknek indulnak az étteremben.

A többi céghez hasonlóan itt is hangsúlyozták, hogy a be nem oltottak továbbra is étkezhetnek az étteremben.Mindent szoros együttműködésben tervezünk az üzemi tanáccsal” – mondta Bayer cég képviselője.
Ugyanakkor a Bayer cég arról is beszámolt, hogy az oltott alkalmazottak saját döntésük szerint, önkéntesen is csoportosulhatnak a különböző munkaterületeken (például többszemélyes vagy nyitott terű irodákban, laboratóriumokban vagy a termelés részein, megbeszéléseken) és alkalmazhatják a 2G szabályt (oltottak és gyógyultak), így távolságtartás és maszkkötelezettség nélkül dolgozhatnak együtt.

Jön a 3G a német munkahelyeken is?

A Tageschau írása szerint  több cég is bevezette már a 3G korlátozásokat.

Az SAP például már hetek óta csak beoltott, gyógyult vagy tesztelt alkalmazottakat enged be az irodákba – a szabályozást azonban a bizalom alapján hajtják végre. A legtöbb SAP alkalmazott főleg otthonról dolgozik, és kifejezetten megvan ez a lehetőség, ha ellenzi az irodai munkavégzés 3G követelményeit.

A Deutsche Börse szeptember közepe óta állított be egy 3G-modellt, de ez önkéntes alapon működik, mivel a német jogalap nem ad más lehetőséget.

Mert a cégek még nem kérdezhetik le alkalmazottaik oltottsági státuszát. Erre egyelőre nincs általános nemzeti jogi szabályozás.

A fertőzésvédelmi törvény csak néhány szakterületre, például a gondozóintézetek és óvodák dolgozói számára biztosít jogot az oltási állapot lekérdezésére. Az egyes tartományok, például Hessen és Hamburg azonban lehetővé teszik a 2G-t a munkahelyeken.
Miközben Ausztria, Franciaország, Olaszország bevezette a 3G szabályozást a munkahelyein, addig Németországban ez nem olyan egyszerű.

Egy ügyvédi iroda munkajogi szakértője elmondta:

Ha a munkáltató a munkavégzés előfeltételeként koronatesztet vagy védőoltást követel, ezzel beavatkozik a munkavállaló testi épséghez való alapvető jogába (Grundrecht der körperlichen Unversehrtheit) és általában a munkavállaló általános személyiségi jogaiba.

Ezt csak akkor teheti meg, ha az ő érdekei meghaladják a munkavállalóét, és ha az üzemi tanács (Betriebsrat) beleegyezik.

Ami az oltást illeti, ez a beavatkozás túl messzire megy, mondta az ügyvéd.

Az üzemi étkezde nem része a munkavégzés helyének

Kevésbé problémásnak látja az üzemi étkezdében történő szétválasztást oltott és oltatlan emberek között.

Az üzemi étkezde nem része a munkavégzés helyének, a dolgozóknak itt nem kell biztosítani a munkavézéshez való hozzáférést, ezért itt a 3G, de a 2G is megengedett lehet. Ennek oka az is, hogy a legtöbb étkezde privát szolgáltató, és étteremnek számít.

Az elkülönítés csak az étkezéssel járó műszakos munka esetén megengedhetetlen, ami kapcsán sok cég a német kormány mielőbbi intézkedéseiben reménykedik.

Az olyan DAX-cégek, mint a Conti és a RWE, üdvözölnének egy országos egységes 3G szabályozást a munkahelyeken.
Ezt a járványügyi törvényben vagy az adatvédelmi rendeletben lehetne rögzíteni.

A kormánynak és a tartományoknak mielőbb egy világos jogi alapot kell létrehozniuk, hogy a vállalatok érthető módon 3G-alapú védelmi intézkedéseket alkalmazhassanak alkalmazottaiknak a következő hetekben.

– mondta Siegfried Russwurm, a Német Ipari Szövetség (BDI) elnöke.

Ezek alajpján számíthatunk arra, hogy egyre több cég vezeti be ezt az intézkedést az üzemi étkezdékben és az sem kizárt, hogy Németországot is utoléri a 3G szabály a munkahelyeken, akárcsak Ausztriát legújabban.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.