Bajorországban vasárnaptól jön a sárga fokozat, a 3G plusz – PCR-teszt gyorsteszt helyett

Bajorországban sárga lámpa, szigorítások vasárnaptól 3G plusz

A 7 napos fertőzöttségi szint Bajorországban jelenleg 284 és több mint 500 koronafertőzött beteget kezelnek az intenzív osztályokon. Emiatt szombattól sárgára vált a “kórházi lámpa” (Krankenhaus Ampel), vagyis a figyelmeztetési fokozat. Ez azt jelenti, hogy vasárnaptól szigorodnak a járványügyi intézkedések. Frissítés: november 9-től a piros lámpa fokozat lép érvénybe!




A tartomány kormánya szerdán elfogadta a 14. járványügyi intézkedésekről szóló rendelet módosításait, a rendelet szombaton lépett hatályba. Maguk az intézkedések azonban csak vasárnaptól (nov. 7.). Ez egy kisebb zavart keltett a vállalkozóknál Bajorország egész területén, mivel szinte minden iparág érintett, a klubtulajdonosoktól az esküvőszervezőkig.

Az üzletvezetőket és a szervezőket összezavarta a döntés. A legtöbben úgy értelmezték, hogy már szombaton életbe is lépnek a szabályok, írja a BR online újság.

FRISSÍTÉS! NOVEMBER 9-TŐL PIROS FOKOZAT! RÉSZLETEK LEJJEBB

Az új “kórházi lámpa” rendelet: szabályok a “sárga” színnél

A problémát a koronaintézkedésekről szóló új rendelet okozta. Mivel a bajor intenzív osztályok fokozatosan megtelnek, új szigorítást jelentett be szerdán Markus Söder (CSU) bajor miniszterelnök, a kormány pedig módosította a rendeletet.

E szerint a “kórházi lámpa” akkor vált sárgára, ha több mint 450 beteg van az intenzív osztályokon. Ez a szám jelenleg 550. A jelzőlámpa akkor is sárgára vált, ha az elmúlt 7 napban tartomány szerte több mint 1.200 covid-beteg került a bajor kórházakba.




A szabályok

Ekkortól az orvosi maszk helyett ismét FFP2 maszkot kell viselni. Emellett szigorodnak a 3G szabályok: vasárnaptól már csak 3G plusszal, azaz PCR-teszttel lehet éttermekbe, szállodákba vagy rendezvényekre menni az oltatlanoknak. Tehát ahol eddig a 3G szabály volt, vasárnaptól 3G plusz lesz.

Az éjszakai szórakozóhelyeken, bordélyházakban 2G (Geimpft, Genesen) lép életbe, vagyis teszttel már nem lehet bejutni.

Bajorország sárga és piros jelzőlámpák szabályai koronavírus idején

Bajorországban piros fokozatt lépett érvénybe
November 9-től a piros lámpa fokozat érvényes Bajorországban

Hol lesz elég az antigén gyorsteszt?

A lámpa színétől függetlenül az oltatlanok továbbra is gyorsteszttel juthatnak be a könyvtárakba, iskolai továbbképzésekre, egyetemekre.

A kereskedelemben, üzletekben semmilyen tesztre nem lesz szükség, itt elégségesnek tartják a maszk-kötelezettséget.

Hétfőtől maszk-kötelezettség az iskolákban

Hétfőtől ismét maszkot kell viselniük a tanulóknak a tanítás ideje alatt és az iskola épületében, itt azonban nem lesz kötelező az orvosi maszk. A szabadban, például a játszótéren nem lesz maszk-követelmény. Ez a rendelet november 24-ig lesz érvényben. Az általános iskolákra kezdetben csak 1 hétig lesz érvényes.

>>> Karácsonyi vásár Bajorországban lezárások nélkül

A piros lámpajelzésnél már szinte mindenhol 2G lesz

Amint Bajorországban több mint 600 intenzív ágy lesz covid-betegekkel elfoglalva, a lámpa pirosra vált.

Ekkor bizonyos létesítményekbe vagy rendezvényekre csak beoltottak és gyógyultak léphetnek be, a 2G szinte mindenhol érvényes lesz, kivéve a kereskedelem, a tömegközlekedés és a misék, ezekre a helyekre szabályok nélkül lehet bejutni.

Kivételek a 2G alól az éttermek, kávézók, a szállodák és a testközeli szolgáltatások (kozmetikus, fodrász), itt marad a 3G plusz. 12 év kor feletti iskolásoknak pedig elég egy diákigazolvány bemutatása is, hiszen az iskolákban rendszeresen tesztelik őket.

A legtöbb kulturális, sport és szabadidős tevékenységekhez az oltatlanok a piros fokozatnál nem juthatnak be. Pl. fitneszterem, sportesemények, színház, mozi, muzeum, állatkert, fürdő, szolárium, felvonók, beleértve a turisztikai jellegű vonat-és buszjáratokat, írja a br.de

12 év aluliakra nem érvényes, mivel számukra Európában nincs oltás jóváhagyva.

Iskolások 12 éves kortól, csakúgy, mint a felnőttek, oltás nélkül nem juthatnak be pl. a moziba.

Hosszass vita után egy átmeneti időszakot alakítottak ki a 12-17 éveseknek, amely csütörtöktől még bizonyos tevékenységeket lehetővé tesz számukra. December végéig a sport, zenei- és színházi tevékenységeket szabadon lehet gyakorolni.

Akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, szintén kivételt képeznek, de orvosi igazolással kell rendelkezniük.

Az éjszakai szórakozóhelyek és a bordélyházak továbbra sem látogathatóak teszttel.

Újdonság, hogy a piros szín érvénybe lépése után a munkában az oltatlanoknak hetente kétszer kell negatív gyorstesztet felmutatniuk, ha kapcsolatba kerülnek ügyfelekkel, vagy ha a cégnek tíznél több alkalmazottja van. A kereskedelem, a tömegközlekedés és az iskolai közlekedés nem tartozik ide.

Akik olyan helyen dolgoznak, ahol 2G szabály van érvényben, azoknak PCR-teszt lesz a kötelező hetente kétszer.




Bajorországban “hotspot” stratégiát vezetnek be

Az új jelzőlámpás szabályok mellett a bajor kormány a jövőben az úgynevezett “hotspot” rendszert vezeti be.
Hotspotok azok a körzetek lesznek, ahol egyrészt a 7 napos fertőzöttségi szint eléri a 300-as értéket, másrészt az intenzív ágyak legalább 80%-a telített. Ekkor a piros lámpás fokozatra vonatkozó szigorú szabályok érvényesek ezekre a területekre, vagyis 2G.

Változás a karantén idejében

A bajor kabinet a kapcsolattartási karantén időszakát is megnövelte: 5 helyett min. 7 napot kell otthon maradni. A “hotspotokban” pedig min. 10 naposak lesznek.

>>> Baden-Württemberg november 3-án szigorított

Markus Söder Németország szerte szigorítást akar

Legfrissebb nyilatkozatában a bajor miniszter elmondta, hogy a magas fertőzöttségi számok miatt szerinte egész Németországban a munkahelyeken 3G szabályt kellene bevezetni, vagyis az oltatlanoknak kötelező lenne a tesztelés.

Egyben támogatja, hogy a munkáltatónak legyen joga megkérdezni a dolgozót az oltási és tesztelési állapotáról. Jelenleg az adatvédelmi jogszabályok ezt hivatalosan nem teszik lehetővé.

Politikusként nyomást akar gyakorolni a STIKO-ra, az orvosokból álló Állandó Oltási Bizottságra, akik a 3. oltást egyelőre csak a 70 éven felülieknek ajánlják. Söder szerint sokat segítene a helyzeten, ha a STIKO kiadna egy általános ajánlást a 3. oltásra.

Ugyanakkor azt szeretné, ha a gyorsteszt ismét mindenhol ingyenes lenne, és ha egész Németországban olyan járványügyi szabályozás lenne, mint Bajorországban, a kórházi lámpa és a “hotspot” stratégiával.

Ausztria november 8-tól vezeti be a 2G szabályt, valószínűleg Németország is egységesen hamarosan követni fogja. Sachsen tartomány pl. már bevezette.

A Top 10 német corona-hotspotok

  1. Landkreis Miesbach: 715,7 (Bayern)
  2. Landkreis Mühldorf am Inn: 618,1 (Bayern)
  3. Landkreis Sonneberg: 538,2 (Thüringen)
  4. Landkreis Straubing-Bogen: 512,1 (Bayern)
  5. Landkreis Rosenheim: 503,6 (Bayern)
  6. Landkreis Regen: 496,7 (Bayern)
  7. Landkreis Rottal-Inn: 488,5 (Bayern)
  8. Landkreis Traunstein: 486,8 (Bayern)
  9. Landkreis Meißen: 459,7 (Sachsen)
  10. Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge: 445,0 (Sachsen)
  11. Landkreis Altenburger Land: 436,9 (Thüringen)
  12. Landkreis Ilm-Kreis: 436,5 (Thüringen)
  13. Landkreis Dingolfing-Landau: 427,8 (Bayern)
  14. Landkreis Altmarkkreis Salzwedel: 418,4 (Sachsen-Anhalt)
  15. Landkreis Berchtesgadener Land: 416,6 (Bayern)

Forrás  Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.