Berlin betiltja a szombatra tervezett korona-demonstrációt

A Berlini Gyülekezési Hivatal (Versammlungsbehörde) több, a hétvégére tervezett demonstrációt is betiltott, melyek a korona-politika ellen lettek volna megtartva Berlinben.

Azzal számolunk, hogy a demonstrációkon a résztvevők megszegnék az előírt szabályokat”. –  mondta a szenátus.

Az augusztus 1-i gyülekezés megmutatta, hogy a résztvevők tudatosan vétenek a higiéniai szabályok ellen.

Kihangsúlyozták, hogy ez nem a szabad gyülekezési jog ellen szól, hanem a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

Még a járvány kellős közepén vagyunk növekvő számokkal, ezért választanunk kellett a gyülekezés szabadságának alapjoga és az élet sértetlensége között, és mi az élet mellett döntöttünk”, mondta Berlin belügyi szenátora, Andreas Geisel (SPD).

Szerinte a szabad gyülekezési jog nem azt jelenti, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályokat nem kötelező betartani.

Az augusztusi berlini gyülekezésen tudatosan szegték meg a szabályokat, melyeket előtte a rendőrséggel egyeztettek és elfogadtak, mint pl. a maszk viselése és a 1,5 méteres távolság betartása.

Egy ilyen fajta viselkedés nem elfogadható a város számára.

A berlini demonstrációt ismételten a stuttgarti törzshelyű, Michael Ballweg szervezete, a “Querdenken 711″ szervezte, elnevezése: “Berlin invites Europa – Fest für Freiheit und Frieden”. Az elnevezésből arra lehet következtetni, hogy egész Európából vártak tüntetőket. Egyébként szombaton Angliában is lesznek tüntetések, hacsak be nem tiltják addig ott is.

A sátorozás sem lesz megengedett. “Nem szabad megengednünk, hogy Berlin legyen a kempinghelye az összeesküvés elméletek hívőinek és a másképp gondolkodóknak.”

Augusztus 1-én Berlinben több ezren tüntettek a berlini utcákon. Erről korábban itt irtunk.

Egy sajtótájékoztatón elmondták, hogy a bejelentés óta rengeteg fenyegetést kapott a rendőrség és a szenátor is.

Egyes hírek szerint az emberek a tiltás ellenére is ki fognak menni az utcára.

FORRÁS: www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.