Berlin régi szociális lakásokat vásárol vissza befektetőktől

A kommunális egyesület Gewobag régi szociális lakásokat vásárol vissza majdnem egy milliárd Euro értékben, melyeket 2004-ben adott el Berlin az  Ado Properties– nek, jóval alacsonyabb áron.

Ado Properties

Egy luxemburgi ingatlanos részvénytársaság, mely Berlinben tevékenykedik és több, mint 20.000 ingatlanja van a városban, lakó és üzleti is egyben.

Berlin

Berlin közel 6.000 régi szociális lakást vásárol vissza az Ado Properties cégtől 920 millió Euró értkében (2.600 Euro / nm)  ezzel is megörvendeztetve a részvényeseket. A vásárlások között 70 üzlethelyiség is van. Az üzletet az év végéig le is fogják zárni. Így összesen a Gewobag-nak 68.000 ingatlanja lesz a fővárosban. A vásárlás célja a növekvő bérleti díjak elleni harc. 

A most visszavásárolt ingatlanok a Reinickendorf és Spandau környéken vannak. Az 1960-90-es évekig a tartományi tulajdonban lévő cég, a GSW építette őket szociális lakásoknak, Berlin pedig 2004-ben eladta a GSW-t befektetőknek 405 millió Euró-ért.

“A hibát, amit a múltban elkövettünk az eladással, már nem fordíthatjuk vissza. De ezáltal visszaadhatjuk a bérlőknek azt a biztonságot, amit az évek alatt történő privatizáció közben elveszítettek.” – Mondta Katrin Lompscher, város- és lakásfejlesztési szenátor Berlinben.

A Gewobag már július közepén visszavásárolt 670 lakást a berlini Karl-Marx-Allee-n (volt Kelet-Német terület) vásárlási árat nem hoztak nyilvánosságra. Ezek a lakások különösen problémások voltak és szimbólumai a nagyvárosi lakás-konfliktus helyzetnek.

A berlini lakáshelyzet

Berlinben az utóbbi időben drasztikusan emelkedtek a lakások bérleti díjai, emiatt nagyon feszült lett a helyzet. Egyes városrészekben egy átlagosan keresőnek is alig van lehetősége egy megfizethető lakást találni.

Jelenleg kb. 300.000 lakás van közösségi kézben, vagyis minden ötödik bérlakás. Berlin a 90-es és 2000-es években 200.000 szociális lakást privatizált, ilyenek voltak a Karl-Marx-Allee-n lévők is. Hogy a hiányzó költségvetést kipótolják, a lakások részben nagyon alacsony áron lettek értékesítve. Most pedig a városnak sok pénzt kell elővenni, hogy ezeket visszavásárolhassa.

Más intézkedések is folyamatban vannak eközben a fővárosban. A szenátus júniusban úgy döntött, hogy az új törvénnyel a “Mietendeckel-Gesetzt” visszamenőleg is 2019. június 18-ig, 2020. januárjától érvénybe lépteti az új törvényt, így nem lehet 5 évig bérleti díjat emelni a fővárosban. Kivételek persze itt is lesznek, pl. az újépítésű lakások, vagy ha egy ingatlanban fel kell újítani valamit, hogy milyen mértékben lesz engedélyezett, azt sokszor az építési hivatal fogja eldönteni, ezért nagy bürokráciára lehet majd számítani. A jogszabály megszegőinek 500.000 Euro bírságot kell fizetniük majd. Az új jogszabálynak sok ellenzője van, ezért izgatottan várjuk a fejleményeket, hiszen Németországban ilyesmire azelőtt még sehol nem volt példa, és az ellenzők megkérdőjelezik ennek működőképességét.

Bérlőegyesületek pedig azon igyekeznek, hogy országszerte megvalósítsák sokak álmát, miszerint azoktól az ingatlancégektől, melyek több, mint 3.000 ingatlant birtokolnak Berlinben (tehát nagyméretű ingatlan befektető cégek) kisajátítást lehessen eszközölni. (Enteignung).

A lakáshelyzet egész Németországon belül Berlinben a legkaotikusabb, mivel a lakások nagy részét bérlők lakják. Bérleti díjak 2019-ben átlagosan 12,62 €/m².

FORRSÁ: morgenpost.de

faz.net

ntv


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.