Berlinben hatalmas anti-korona demonstráció volt szombaton

Berlin

Legyen vége a korona-diktatúrának” és “Wir sind das Volk” voltak a jelszavai a szombati demonstrációnak Berlinben. A koronavírus által egyre nagyobb szakadék alakul ki a német társadalomban, a szigorító intézkedések megosztják az embereket. A berlini tüntetésről is többféle hír reppent fel

A német fősodrású média szerint a populistáké volt a színpad és a nyertesek a szélsőjobbok voltak. 10.000 ember volt hivatalosan bejelentve, a rendőrség szerint 17.000-20.000 ember gyűlt össze, a szervezők szerint 1,3 millióan voltak. A hangulat részben robbanékony és ingerült volt. Mindenki mindenkit filmezett, sokan mutatták föl a középső ujjukat, az újságírók pedig nem tudtak rendesen élő közvetítést adni, mert el kellett menekülniük a tömegből.  Más források szerint azonban a tüntetés teljesen békés volt és a baloldal és a jobboldal békésen tüntetett egymás mellett. Probléma csak a feloszlatásnál adódott, ekkor többen ülősztrájkba kezdtek.

Berlinben a koronavírus miatti korlátozások, szigorítások ellen tüntettek. A tüntetők teljesen figyelmen kívül hagyták a koronavírus által előírt szabályokat, pl. nem viseltek maszkot, nem tartották be a távolságot. Ezért a rendőrség idő előtt feloszlatta a demonstrációt, ami az éjszakába nyúlt. A Brandenburger Tor-nál késő este még több száz ember gyűlt össze. A rendőrség több feljelentést is tett, volt akiket elvittek.

A koronavírus-tagadók és oltásellenesek mellett sok résztvevő egyértelmű jobboldali zászlókkal és pólókban jelent meg.

A demonstrációt most is a Stuttgartból indult híres, nemrégiben alakult egyesület a „Querdenken 711“  szervezte, akik szerint a koronavírus szabályok a polgárok alkotmányos jogait két lábbal tiporják és jobboldali szervezetként van nyilvántartva, valamint a berlini „Kommunikationsstelle Demokratischer Widerstand“ (KDW). Sok demonstráló reggel busszal érkezett kb. 134 különböző németországi helyről.
A politika kritizálta a demonstrálókat

Mivel a demonstrálók nem tartottak be semmilyen koronavírus szabályzatot, ezért az egészségügyi miniszter Jens Spanh Twitteren ezt írta: “A koronavírus idején is lehet demonstrálni, de nem így. Távolságtartás és a higiéniai szabályok betartásával, maszkok viselésével védjük magunkat és másokat.”. Az SPD vezetője Saskia Esken pedig ezt írta Twitteren: “Több ezer covid-idióta ünnepelt Berlinben”  Az SPD szerint a demonstrációt jóval korábban kellett volna feloszlatni.

Berlin polgármestere Michael Müller (SPD) egy nyilatkozatában bosszúságának adott hangot, hogy Németország egész területéről érkeztek tüntetők. Szerinte a demonstrálók nem veszik a tényeket tudomásul és ezzel számos ember egészségét veszélyeztetik.

Demonstranten in Berlin: Neue Zielgruppen für Populisten

Foto: Paul Zinken / dpa

Reggae és Pegida-zászlók együtt

A demonstráció résztvevői a legkülönbözőbb ideológia képviselőiből álltak össze és együtt demonstráltak a német állam korona-politikája ellen.

Lehetett látni szivárványzászlót és Pegida-zászlót egymás mellett. Ezoterikusok és oltásellenesek, összeesküvés-elmélet hívők is megtalálhatóak voltak. Egy interjúban egy nő azt mondta, hogy jobban hisz az összeesküvés elméleteknek, mint a német államnak.

Megfigyelők szerint a szociális médiában nagyon gyorsan terjednek mindenféle álhírek. Több, mint 120 Facebook csoport alakult a témában és rengeteg Facebook profil oszt meg jobboldali nézetű, valamint összeesküvés elmélettel foglalkozó posztokat. Több AFD politikus is kiállt  a szervezők és demonstrálók mellett.

Sokan a rendőrséget azzal vádolják, hogy téves információkat adott meg a demonstráción résztvevők számáról, ezért erről jelenleg spekulációk folynak. A helyszínen lévő újságírók megerősítik a rendőrség által mondott adatokat, de képelemzések is folynak, hogy pl. milyen volt a 2001-es Loveparade légi felvétele és milyen a mostani demonstrációé.

Berlinben ezen a napon egyébként nem csak ez az egy demonstráció volt, hanem még sok másik is, randalírozással egybekötve, melyeken összesen 45 rendőr sérült meg.

 

FORRÁS: www.faz.net www.spiegel.de www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.