Berlinben megtarthatják a korona-politika elleni demonstrációt – egyelőre úgy néz ki

A berlini közigazgatási bíróság első fokon feloldotta a tiltást a szombatra, augusztus 29-ére bejelentett nagy berlini demonstrációra.

Amennyiben a korona-politika ellenes demonstrálók valóban felvonulhatnak Berlinben, a rendőrség szigorú szabályokat szab a résztvevőknek.

A rendőrség elnöke, Barbara Slowik elmondta, hogy amennyiben a demonstrálók nem tartják be a kötelező távolságot és a kötelező maszkviselést, a rendőrség gyorsan feloszlatja a felvonulást.




A rendőrség kéréssel fordul a demonstrálókhoz

Slowik arra kéri a demonstrálókat, hogy a tüntetés lehetőleg maradjon erőszakmentes. Megkér mindenkit, hogy viselkedjenek felelősségteljesen és józanul.

3 000 rendőr áll szombaton készen, ebből 1 000 más tartományokból érkezik.

Hogy hány emberre lehet majd számítani, nehéz megmondani, mondta Slowik. De maximum 30 000 tüntetőre számítanak.

A szervezők 11:00 órától tervezték a felvonulást Berlin utcáin a központban, 15:30-kor kezdik a tüntetést. 22 000 résztvevőt jelentettek be.

A rendőrség úgy érzi, nagy kihívás előtt állnak, mivel az egész demonstráció Berlin nagy területét fedi le.

A rendőrség előre jelezte, hogy ők hajlandóak a beszédre, de elvárják, hogy a szabályok be legyenek tartva, amiért a szervezők a felelősek.

Ha szabálytalanságot látnak, közbelép a rendőrség. A rendőrség aggódva nézi az interneten terjedő posztokat, melyeken agresszív fellépésre buzdítják az embereket.





Amennyiben a bíróság mégis helyt adna a tilalomnak, vízágyúk, helikopterek a videó felvételekhez állnak már készen, hogy lezárják a várost és megakadályozzák a gyülekezést. 3 000 rács, mely összesen 9 km hosszúságú, állnak készenlétben.

A Berlinbe vezető utakat is figyelhetik, más tartományokkal együtt dolgozva. Buszokat, melyeken egyértelműen demonstrálókat szállítanak, visszafordíthatnak, mondta a rendőrség.

Ezen kívül még további 5 000 másik hasonló demonstrációt jelentettek be a tiltás hallatára. Ezek helyettesítő demonstrációk lettek volna, de a tiltás rájuk is ugyan úgy vonatkozna.

Az Apaszív Egyesület Facebook posztján is szól a demonstrálókhoz, ill. az azt követőkhöz.

FORRÁS: www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.