BlaBlaBus – Flixbus konkurencia Németországban

Újabb szolgáltató tört be a piacra a távolsági buszoknál Németországban. A BlaBlaBus 2019.06.24-én, hétfőn reggel indította első járatát Düsseldorfból – Berlinbe.
A BlaBlaBus eddig csak Franciaországban volt jelen, illetve magánautósoknak nyújtott platformot Európa szerte.

Jelenleg 5 útonvonalon fognak közlekedni:

– Frankfurt am Main – Leipzig – Berlin
– Dresden – Berlin – Hamburg – Bremen
– Berlin – München
– Berlin – Düsseldorf
– Hamburg – Düsseldorf

Júliustól várható bővítések:

– Stuttgart
– Münster
– Karlsruhe
– Mannheim

A BlaBlaBus alapítója, Nicolas Brusson elmondása szerint, még idén Európa szerte 400 új uticélt céloznak meg. Franciaországban jelenleg 45 városban vannak jelen.

2018-ban 95%-ban a Flixbus volt a területen a piacvezető. A lap megkeresésére a Flixbus teljes nyugodtsággal reagált. Véleménye szerint ez a piaci terület napi szinten változik, majd kiderül, hogy a BlaBlaBus képes lesz e megfelelni ezeknek a kihívásoknak.

Távolsági buszok indulása a Hamburgi ZOB-on (Zentraler Omnibus-Bahnhof-központi buszpályaudvar)

Amióta Franciaországban a BlaBlaBus felvásárolta a helyi Ouibus busztársaságot, ott vezető szerepet játszik távolsági buszok területén.

Németország a második piaci terület Európában, melyet meghódítana.
A BlaBlaCar-t sokan ismerhetik, hiszen egy korábbi szolgáltatója a Mitfahrgelegenheiten-nak (közösségi utazás magánszemélyeknek) Europában. 2015-ben megvásárolta a cég a mitfahrgelegenheit.de és mitfahrzentrale.de németországi oldalakat, melyeken a közösségi utazásokat magánszemélyeknek népszerűsítette, szolgáltatta.

Érdekesség még, hogy Németországban a belföldi távolsági buszok egészen kevés kivételig, nem voltak megengedettek 2012 végéig. 2013-ban lett a piac liberalizálva az EU-jogi elvárásainak megfelelően. Egészen odáig a Deutsche Bahn, vagyis a vonatközlekedés volt monopol helyzetben.

Nemzetközi buszjáratok Németországból

Nemzetközi buszjáratok már 2013 előtt is voltak Németországban, mint pl. a Deutschen Bahn AG által az Omnibusverkehr Franken GmbH Prágába, néhány buszjárattal a Deutsche Touring az Eurolines elnevezéssel, vagy a MeinFernbus, mely hosszú ideig piacvezető volt a távolsági buszok között Európai szinten. Ezeknek a buszoknak a fő uticéljuk Kelet-és Dél-Európa volt.
A Berlin Linien Bus a Berlini ZOB-ról is számtalan nemzetközi járat ajánlattal rendelkezik.

A MeinFernbus 2015-ben egyesült a Flixbus-szal (Flixmobility GmbH, 2016 óta) A Flixbus maga pedig 2014-ben vitt utasokat először külföldre Ausztriába, Svájcba és Hollandiába. Időközben 10.000 uticéljuk van Németországban és Európában, sőt, már az USA-ban is terjeszkednek.

Az első ZOB Németországban

Az első ZOB-ot (központi buszpályaudvar) Flensburg-ban 1931.december 31-én hozták létre a belvároshoz és a kikötőhöz is közel, a régi pályaudvarnál, ami egy központi része a városnak. 1951-ben ezt a konceptet vitték át a Hamburgi ZOB-ra (2003-ban lett újjáépítve), ami lehetővé teszi számtalan távolsági és nemzetközi buszjárat indulásának, érkezésének központját.

Az első ZOB (Központi buszpályaudvar) Flensburgban volt

A buszpályaudvarok ma is általában mindig egy központi helyen találhatóak, egy főpályaudvar vagy a belváros közelében.
A Müncheni ZOB 2009-ben nyitott meg, és ma is az egyik legmodernebb Németországban, gyalogosan is csak néhány percre van a főpályaudvartól illetve egy S-Bahn megállóra. (cím: Arnulfstraße 21, 80335 München)

Míg a Stuttgarti ZOB sajnos kicsit kívülre esik a belvárostól, ugyanis a reptérnél található.

A helyszínre érkezve mindig érdemes először a kitett táblákat figyelni (akárcsak a reptereken, pályaudvarokon), hogy hányas busz hányas számú megállóból indul. Késések előfordulhatnak, de van, hogy ezt a buszvezető az út folyamán behozza.

Ha tetszett a cikk vagy van véleményed, szólj hozzá! Regisztrálás után ezt megteheted. Az oldalon lehetőséged van aprohírdetést is feladni, melyat aztán te is és mások is könnyedén megoszthatnak a Facebookon, Facebook csoportokban.

FORRÁS:
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/blablabus-101.html?fbclid=IwAR31yPjm91GjnNuKw14iggyqE-aZi9Ng8JN2n9CuS-WDC7hWF9S7ACfl_YQ

WIKI:
https://de.wikipedia.org/wiki/Fernbusverkehr_in_Deutschland


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.