Börtönben ül az a férfi Németországban, aki nem fizette a kötelező távközlési díjat

GEZ a kötelező távközlési díj Németországban

Georg Thiel nem rendelkezik televízióval vagy rádióval, ezért nem akar távközlési díjat sem fizetni. Az 53 éves férfi Nordrhein-Westfalenben elvi okokból nem fizeti be a kötelező távközlési díjat, ezért már hónapok óta börtönben ül Münsterben. A számla 1.827 Euró.
Georg Thiel 2013 óta nem fizet közszolgálati TV / rádió díjat (Rundfunkbeitrag korábban GEZ) Ezért, és mivel vagyonáról semmilyen információt nem akart megadni a cégnek, 2021. február 25. óta egy münsteri börtönben tartják elzárva.

Németországban a távközlési díj havi 17,50 Euró (210 Euro évente), melyet minden háztartásnak fizetnie kell, függetlenül attól, hogy van-e TV vagy rádió a lakásban. Minden háztartáshoz tartozik egy azonosítószám (Beitragsnummer). A díjat lehet többféleképpen is befizetni, átutalással vagy csekken, ami postán rendszeresen érkezik minden háztartásba.

Ez év január 1-től meg akarták emelni a havi díjat 18,36 Euróra, de végül az emelést nem sikerült megvalósítaniuk.

Több német média is beszámolt Thiel esetéről. A WDR (Westdeutsche-Rundfunk) sajnálatosnak tartja, hogy szükség volt a “kényszerítő őrizetre”.
1.827 Euró GEZ-tartozás: február óta börtönben – Mi történt?

2013-ban Georg Thiel nem fizette tovább a kötelező díjat, az  “ARD ZDF Deutschlandradio Beitragsservice” (2012-ig hivatalos néven GEZ – vagyis Gebühren-Einzugs-Zentrale von ARD, ZDF und Deutschlandradio). Így gyűlt össze az 1.827 Euro GEZ-tartozás. 2021. február 25-én egy végrehajtó által került a férfi letartóztatásba, mert a vagyonáról nem volt hajlandó nyilatkozni.

Májusban éhségsztrájkot is indított és a kiengedését követelte – sikertelenül. Mint a Focus német lap beszámolt róla,  műsorszolgáltató ezt nyilatkozta:

A díj jogi kötelezettség. Kikerülése és a fizetés megtagadása különösen nem igazságos mindazokkal szemben, akik rendesen fizetik a műsorszolgáltatási díjat.

Thiel a Bild német újságnak írta meg, hogy börtönben tölti le a “büntetését”, és többet nem fog könyörögni, hogy engedjék szabadon. A szakemberek szerint max. 6 hónapig ülhet.

“Ez egy tiltakozás a szégyenteljes GEZ-díj ellen”

Az 53 éves férfi a börtönbüntetését tiltakozásként üli le a” szégyenteljes GEZ-díj ellen”, mondta a Bild újságnak.

Évente 14.000 Eurót keresek, Buhrow, a WDR-főnöke 400.000 Eurót – mégis mindketten 17,50 Eurót fizetünk havonta.
Kapott figyelmeztetést

Az évek során a WDR számos írásos ajánlatot, majd fizetési emlékeztetőt küldött Thielnek.

Az adósoknak arra is van lehetőségük, hogy bármikor felfüggesszék a börtönt, ha vagyonjelentést tesznek ”- áll a WDR közleményében.

Thielnek nincs rádiója és televíziója. Amikor az utolsó rádiója 2010-ben tönkrement, jelentette a GEZ-nek, és törölték a nyilvántartásból. De a 2013-tól kezdődő új szabályozás miatt ismét fizetőkötelessé vált.

A távközlési díj valójában a független médiát akarja elérhetővé tenni az emberek számára Németországban. A kötelező díj fizetése azt biztosítja, hogy sem vállalatok sem reklámpartnerek ne befolyásolják a híradást. A díjról azonban nagyon eltérő vélemények vannak Németországban és sok ellenzője van.

Valóban szükség van a börtönre?

Ami egy laikus számára nehezen érhető, az a német alkotmánybíróság szempontjából jogos. A bebörtönzés a közösség érdekében történt és semmilyen alkotmányos joggal nem ütközik, derül ki egy 2021. áprilisi WDR állásfoglalásból.

Thiel adhatott volna le nyilatkozatot a vagyonáról, de erről a lehetőségről lemondott. Ezért az úgynevezett „kényszerítő őrizetbe” (Erzwingungshaft) helyezték, és egyelőre továbbra sem hajlandó információt szolgáltatni a vagyonáról.

Georg Thiel nem követett el bűncselekményt de adós. A Zivilprozessordnung 802G. §-a szerint ilyenkor kényszerítő őrizetbe kerülhet valaki. Thiel nem az egyetlen ilyen jellegű eset, de nagy figyelmet kap. A nem-fizetők között az ilyen embereket hősként ünneplik.

– mondta Solmecke, az ügyvéd.
Mi vár a nem fizető Thiel-re?

Thiel számlája csupán 1.827 Euró, de 14.378 Euró-t kell majd fizetnie a költségek miatt. Fél év börtönbüntetés után 18.000 Euró költség várható, melyet először a borkeni államkasszának kell megelőlegeznie. Georg Thiel börtönbüntetése max 6 hónapig tart, hacsak nem közli vagyonát. Az ügyvéd szerint 2 év után ismét börtön várhat rá, ha nem ad le egy vagyonközlést.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.