Botrány Németországban: A Bayern München játékosa Joshua Kimmich még nem oltatja be magát

Botrány Németországban: A Bayern München játékosa Joshua Kimmich még nem oltatja be magát

A Bayern München játékosa és a nemzet egyik példaképe Joshua Kimmich egyelőre nem akarja beoltatni magát, mivel tart az oltás hosszú távú hatásaitól. Ezt nyilatkozta a Sky riporterének egy óvatlan pillanatban, amit a német sajtó azonnal felkapott és hatalmas vitát szított Németországban.
A Bayern München játékosa és a nemzet egyik példaképe Joshua Kimmichszemélyes aggályok” miatt még nem kapott még védőoltást a koronavírus ellen. Egy szókimondó nyilatkozata kiverte a biztosítékot Németországban.

Igen, így van” válaszolta az erre vonatkozó kérdésre egy interjúban. Aggályai vannak, “főleg a hosszú távú tanulmányok hiánya miatt” – mondta Kimmich szombat este, miután a német rekordbajnok Bayern München 4-0-ra (2-0) játszott a TSG Hoffenheim ellen a Sky-nál.

Lehetséges, hogy a jövőben be leszek oltva” – hangsúlyozta Kimmich, de nem akarta elkötelezni magát, hogy ez valóban megtörténik-e, és mikor.

Az interjúban a riporter azt kérdezte tőle, hogy miért nem szolidáris, mire Kimmich azt választolta, hogy az, hiszen 2-3 naponta tesztelteti magát. Hivatkozott az oltási áttörésekre is, mire a riporter kijavította őt, hogy “amik csak ritkán fordulnak elő“.

Kimmich elmondta, hogy nem vírustagadó és sajnálja, ha ezt így értelmezi bárki is. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a társadalomban ha valaki nincs beoltva egyből megbélyegzik és nyomást gyakorolnak rá.

Több Bundesliga profi játékos sem kapott még védőoltást, de ilyen nyíltan még egyik sem mondta ki az okát. Hatalmas a botrány és sokan úgy vélik, a karrierje is veszélyben lehet a játékosnak a kijelentése miatt, de az imázsa már biztosan romlott.
A futballista különösen intelligensnek számít a játékosok között, kiváló tanulóként végezte a gimnáziumot és maga tárgyalt több milliós üzleti ügyben tanácsadók nélkül, ami a szakmában szokatlan.

A legtöbben élesen elítélik, hiszen rossz példát mutat és az aggodalma – állítják – alaptalan. De egyre több szakember is felszólal. Néhány összefoglaló a véleményekről.

Az etikai tanács elnöke, Alena Buyx

A Német Etikai Tanács elnöke, Alena Buyx reméli, hogy Joshua Kimmich mégis az oltás mellet dönt. Véleménye szerint az FC Bayern München német válogatott labdarúgóját “félretájékoztatták és nagyon rossz tanácsot kapott” – mondta Buyx a Sky műsorszolgáltatónak.

Ez Kimmich személyes döntése volt, de a 26 éves férfi egy olyan példakép, akire emberek milliói hallgatnának. Most azonban azt kell tisztázni, hogy nincs olyan, hogy “hosszú távú hatások”. Hogy az emberek most ne kezdjék el azt gondolni, hogy az oltás miatt aggódniuk kell, mert ő is aggódik. Tanácsos lenne, ha Kimmich ismét informálódna ez ügyben és az oltás mellett döntene. Veszélyben van a delta vírusvariáns miatt. Több olyan profi játékos is van, akinek hónapokra volt szüksége, hogy a betegség után helyrejöjjön” – mondta Buyx.
A német kormány is azt reméli, hogy a játékos beoltatja magát

A német kormány abban reménykedik, hogy a Bayern profija, Joshua Kimmich beoltatja magát.

“Minden kérdés természetesen jogos”– mondta Steffen Seibert kormányszóvivő.

Vannak azonban egyértelmű és meggyőző válaszok nemzeti és nemzetközi szakértőktől az oltások típusairól és azok hatásairól, vagy az oltás lehetséges következményeiről. Ezért reméli, hogy Joshua Kimmich hagyja, hogy mindezek az információk eljussanak hozzá, és akkor talán az oltás mellett dönt. – mondta Seibert.

Seibert arra is rámutatott, hogy a sportolóra milliók figyelnek, ezért jó példakép lehetne.

Stiko – Állandó Oltási Bizottság

Az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) elnöke, Thomas Mertens túlzónak tartja azt a nyilvános vitát, ami Joshua Kimmich futballista oltási státuszáról kialakult.

Ez Kimmich személyes döntése, és ennek így is kell maradnia. A Kimmichről folyó vita végtelenül nonszensz” – mondta Mertens. “Soha nem vitatnánk meg Kimmich magánorvosi döntéseit, ha nem lenne olyan neves futballista.”

FC Bayern

Az FC Bayern München nem kíván nyomást gyakorolni az olyan oltatlan futballprofikra, mint a válogatott Joshua Kimmich. Ezt mondta Oliver Kahn vezérigazgató és Herbert Hainer klubelnök hétfőn este Münchenben.

Az egyesületnek egyértelmű álláspontja van, és mindenkinek javasolja az oltást, de tiszteletben kell tartani, ha valakinek más a véleménye” – mondta Kahn.

Kahn ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az FC Bayern kötelességének tartja, hogy folyamatos oktatási szolgáltatásokat nyújtson. Hainer azt is elmondta, hogy a klub támogatja az oltási kampányt, “de ez „mindenki egyéni döntése. Ezt el kell fogadni. Hiszen nálunk nincs oltáskötelezettség” – mondta Hainer, de azt is egyértelművé tette, hogy örülne, ha Kimmich meggondolná magát, és mégis megkapná az oltást.
SPD egészségügyi szakember Lauterbach sajnálja

Karl Lauterbach, az SPD neves egészségügyi szakértője azt nyilatkozta, hogy „Nem jó, hogy nincs beoltva. Ha azt mondja, hogy még vár, az már nehéz ügy.” A 26 éves játékost igazán nagyszerű játékosként értékeli.

Kimmich az egyike azoknak, akik a korona járvány ellen kampányolnak és adakoznak a rászolulóknak.” – mondta Lauterbach.

Tavaly márciusban Kimmich és Bayern kollégája, Leon Goretzka elindította a „We Kick Corona” kampányt, amellyel szociális intézményeknek gyűjtenek adományokat.

Lauterbach elmondta, hogy szerinte nem szabad nyomást nagy gyakorolni a játékosra ez ügyben, hiszen az oltás a saját személyes döntése. De nagyon jó lenne, ha beoltatná magát, mert annak hatalmas szimbólikus értéke lenne.

Thomas Müller csapattárs, FC Bayern

Ez egy általános vita jelenleg függetlenül a névtől. Barátként ez egy teljesen elfogadható döntés. Mindenki döntse el maga. Csapattársként, és még ha a tudományos véleményt is beleszámítom, azt mondom, hogy jobb lenne az oltás. De tiszteletben kell tartani más véleményeket is. Ez egy finom vonal, egyben etikai és erkölcsi vita is. Oltáspárti vagyok, és remélem, hogy azok a játékosok, akik még nem kaptak védőoltást, meggondolják magukat. De ha nem, akkor ez emberi szinten abszolút érthető. Az ember végre ki akar lépni a koronajárványból, és tudásom szerint a védőoltás a legjobb megoldás.”

Manuel Neuer az FC Bayern kapitánya

Azt kell mondanunk, hogy ez magánügy. Én beoltattam magam. Azt hiszem, mindannyiunk számára elengedhetetlen, hogy ma ennyi nézőnk volt itt az arénában. De ez rajta múlik.

A témával kapcsolatosan felmerülő kérdés még, hogy az USA-ban Kyrie Irving kosárlabdázó már nem mehet be oltás nélkül a terembe, de a Bayern játékosa Kimmich viszont egy 2G stadionban játszhat. Németországban még az egészségügyi rendszerben sincs oltáskötelezettség, ezért megkérdőjelezhető, hogy mennyire várható el egy focijátékostól, hogy beoltassa magát.

Kimmich a riportban elmondja, hogy amellett, hogy rendszeresen tesztelik, a szabadban játszik, amit nem tart veszélyesnek.

A “botrány” riport, amiben Kimmich nyiltan kiáll a véleménye mellett és elmondja, hogy az oltásról mindenkinek magának kell döntenie. Eredetileg a BILD újság számolt be róla, hogy a játékos nincs beoltva, ezért kérdezett rá a riporter, aki maga is elmondja, hogy nem ért vele egyet és láthatóan értelenül áll a dolog előtt.

Címlapfoto: By Granada – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69669198


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.