Budapest is rizikó-terület lett Bécs után Németországban

 

2020. szeptember 16-tól Budapest is a rizikó-területek közé tartozik a németországi besorolás szerint, a magas ferzözöttségi számok miatt.

Ez azt jelenti, hogy aki Budapeströl érkezik Németországba, vagy az elmúlt 14 napban ott tartózkodott, annak hivatalos elöírás szerint, jelentkeznie kell a helyi egészségügyi hivatalnál (Gesundheitsamt) és házi karanténban kell maradnia, míg megkapja a negatív tesztet, melyet 72 órán belül köteles elvégeztetni.

A teszt elvégeztetése kötelezö a rizikó-területröl érkezöknek.

A szeptember 15-töl érvényes új szabályokról korábban már itt irtunk.




Szeptember 15-töl a nem rizikó-területröl visszaérkezöknek megszünt az ingyenes tesztlehetöség. Hogy hol ingyenes és hol nem, tartományonként változhat.

A németországi magyar nagykövetség oldalán többek között ez is olvasható:

“Mentesül a németországi tesztelési és karanténkötelezettség alól az a személy, aki 48 óránál nem régebbi negatív SARS-CoV-2 teszteredménnyel rendelkezik, és ezt a német hatóságnak bemutatja.”

Markus Söder, bajor miniszterelnök ígéretet tett, hogy Bajorországban ingyenes marad a tesztelés ezután is minden visszatérönek.

Aki vonattal vagy repülövel érkezik, a határnál ellenörzésre számithat, ahol rögzitik az adatait.




Az autópályán érkezöknek: jelenleg nincs hivatalos információ szigorított határellenörzés kapcsán Németországba menet.

Tesztelésre lehetöség van a háziorvosunknál és különbözö teszt-centrumokban, reptereken.

Az eredményig házi karanténban kell maradni, ezek elmulasztásával súlyos pénzbüntetésekre lehet számítani minden tartományban.

Az RKI (Robert Koch Institut) szerdán sorolta Budapestet a rizikó-területek közé, Bécs után.

Ezen kívül a következö területek számítanak most új rizikó-területeknek, melyet az RKI honlapján megtekinthetünk és ami folyamatosan frissül:

Franciaország, Horvátország újabb területei, valamint Hollandiában Észak és Dél-Hollandia tartományok, Romániában Neamt és Caras területei, Svájcban kanton Freiburg, Csehországban Středočeský.





Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.