Csak márciustól jönne a gázár-fék Németországban a gázár-bizottság első javaslata szerint

Gázár-fék jön Németországban, az első tervek

A német állam egy újabb intézkedés ill. 4. segélycsomag keretében szeretné mentesíteni a németországi lakosokat a magas gázszámlák alól. Egy szakértői bizottság dolgozik azon, hogyan lehetne ezt megvalósítani, mely egy intenzív konzultációt követően kétlépcsős megoldást javasolt a mai nap folyamán.




A kormány által megbízott gázár-bizottság ma prezentálta az első javaslatát a gázár-fék bevezetésének lehetőségére egy kétlépcsős modellel. A bizottság október 17én és 24-én ismét összeül, hogy tovább tárgyalják a lehetőségeket.

A jelenlegi javaslat szerint

Első lépésként a kormány átvállalná a gáz- és távhőfogyasztók idei december havi számláját, kivéve az ipari fogyasztókat.

Második lépésként 2023. márciusától legalább 2024. április végéig (14 hónapig) egy gázár és hőár-féket léptetnének érvénybe a privát háztartások és a kis- és középvállalkozások számára. Frissítés!!! Az árfék akár már januárban is jöhet, de konkrét döntés még nem született. (október 28.)

Ez egy bizonyos alapfogyasztásig államilag fixált bruttó 12 Cent/kilowattóra árat biztosítana. Az e feletti fogyasztásnál piaci árat kellene fizetni.




Az alapfogyasztás a 2022. szeptemberi havi fogyasztás 80%-a lenne. A távfűtéses fogyasztók számára hőár-fék bevezetésére kerülne sor. A gázárhoz hasonlóan a távfűtés esetében alapfogyasztásig bruttó 9,5 Cent/kilowattóra ár lenne fixálva.

Az ipar számára a gázár-fék már 2023. januárjától érvénybe lépne 16 hónapig. Az ipar számára a javaslat szerint a 2021-es év fogyasztásának 70%-ig 7 Cent/kWh fix beszerzési árat kellene fizetnie, az e feletti fogyasztásért pedig a szokásos piaci árat.

Az intézkedések célja, hogy anyagi segítséget nyújtsanak, ugyanakkor a gáz- és hőtakarékosságra is ösztönözzenek. A magánháztartások, valamint a kis- és középvállalkozások számára a 2024 áprilisáig tartó időszakban összesen mintegy 71 milliárd Eurós, az ipar számára pedig 25 milliárd Eurós könnyítést jelentene.

Úgy gondolom, hogy a bizottság jó és megvalósítható javaslatot dolgozott ki.

– mondta a javaslatok bemutatásakor Veronika Grimm bizottsági elnök, aki egyben közgazdász is.




A gázárfék a 4. segélycsomag része

A tervezett gázárfék része annak a 200 milliárd Eurós 4. segélycsomagnak, ill. “védőernyőnek”, amelyet a német kormány tervez, hogy a magas energiaköltségek miatt segítséget adjon a magánháztartásoknak és a vállalkozásoknak.

Ugyanakkor fenn kell tartani a gázmegtakarításra való ösztönzést, mert a kormány elképzelései szerint Németországnak 20%-kal csökkentenie kell a gázfogyasztását.

A német kormány mielőbb meg akarja vitatni a gázár-bizottság javaslatát, október végére várható eredmény.

A 21 tagú gázbizottságot Grimm, az IGBCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie)
szakszervezet elnöke, Michael Vassiliadis és Siegfried Russwurm, a Német Ipari Szövetség elnöke vezeti.

Videó a sajtótájékoztatóról és magyarázat a részletekről

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.