Csökkent az oltási kedv Németországban

Csökkenti az oltási kedv Németországban

A delta vírusvariáns egyre jobban terjed Németországban, de jelenleg a helyzet nyugodt. Eközben az oltási kedv csökken. Mit lehetne tenni? Hogyan lehet így elérni a nyájimmunitást?
A járványügyi helyzet Németországban nyugodt, de a delta vírusvariáns egyre jobban terjed Európában és Németországban is.

A tesztelés egy jó alternatíva a mindennapi életben és az utazáshoz is, de bőven vannak szkeptikusok is, akik inkább kivárnak és ezért nem oltatnak, hangzott el a WELT német híradójában.

Ezért a szakemberek aggódnak és egyre többen azt követelik, hogy a tartományok kreatívabb oltási ajánlatokat tegyenek.

Az embereknek a sétálóutcákban, rendezvényeken, lakóközösségekben kell felajánlani az oltási lehetőséget. Az embereket meg kell szólítani, és nem megvárni, amíg felkeresik a háziorvosukat, vagy elmennek az oltási központba. Fontos elérni azokat az embereket is, akik idáig valami miatt haboznak.

Olyan ötletek is elhangzottak a politikusoktól, hogy jutalmazással kellene az oltást ösztönözni, mint pl. egy kerékpár vagy egy idegennyelvi tanfolyam, vagy más szép dolog kisorsolása a beoltottak között.
A mobil oltási központok és az ilyen külön akciók különösen a szociálisan kritikus, szegényebb területeken lenne különösen fontos.

Az elmúlt két hétben az oltási hajlandóság Németországban jelentősen visszaesett.

Az EU egészségügyi biztosa Stella Kyriakides arra szólította fel Németországot, hogy gyorsítsa fel az oltási kampányát.

Habár július végéig meglesz a 70%-os átoltottság a felnőttek körében, de a vírusvariáns miatt, ami jobban terjed, ennél többre van szükség.

Tudósok abból indulnak ki, hogy a vakcinák továbbfertőzési hatása a delta vírusvariánssal szemben csökkenni fog. Ugyanakkor Izraelt folyamatosan figyelik, hiszen itt érték el először a Pfizer oltással az átoltottságot. Jelenlegi állás szerint a vakcina 64%-ban csökkentette a járvány terjedését.
Jens Spahn német egészségügyi miniszter csökkenti az abbéli reményeket, hogy a koronakorlátozásokat Németországban gyorsan feloldják.

Minden az oltási aránytól függ – mondta az ARD-n. Az idősek körében nagy a hajlandóság, így a 60 év felettiek hamarosan elérik a 90%-os oltási arányt.

A 12–59 éves korosztálynál azonban még mindig kampányolni kell a 85%-os arány elérése érdekében.

Helybe kell menni, például a piactéren, a sportpályán vagy a mecsetek és templomok mellett kell az oltásokat felajánlani. Ha ezt a lehető legjobban meg tudjuk valósítani júliusban, akkor jó esélyünk van az őszre és télre, kevesebb lezárásokkal.

Spahn azonban hangsúlyozza, hogy az AHA szabályokra még sokáig szükség lesz. A beoltottaknak pedig biztos, hogy több lehetőségük lesz majd a mindennapi életben.

1788
Szerinted teljes lezárás ill. szigorítás lesz ősszel / télen, vagy csak azoknak, akik nincsenek beoltva? 2021. július 7.

Forrás

Photo by CDC on Unsplash


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.