Csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban, de még nincs konkrét terv

Csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban

A kormány és a tartományi vezetők a hétfői konferencián úgy döntöttek, hogy csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban a kapacitás hiánya miatt. A jövőben bizonyos csoportokat előnyben részesítenek majd. Ez azonban számos megválaszolatlan kérdést vet fel. A konkrétumokra még várni kell.
Az Omikron miatt sokkal több PCR-tesztet kell elvégezni, mint korábban, ezért a laborok Németországban elérték a kapacitásukat. A jövőben a PCR-tesztelésnél előnyben fogják részesíteni azokat az embereket, akiknek különösen fontos a fertőzési állapot tisztázása.

Az azonban továbbra is nagyrészt tisztázatlan, hogy az úgynevezett priorizálás hogyan fog kinézni.

Jelenleg mi van érvényben?

Akinek pozitív az öntesztje, vagy a tesztközpontban pozitív gyorsteszt eredményt kap, az a jelenleg hatályos országos rendelet szerint jogosult a PCR-teszt vizsgálatra. Ez akkor is érvényes, ha a Corona-Warn-App figyelmeztető alkalmazás piros színű.

Ilyen esetben az érintettek felvehetik a kapcsolatot háziorvosukkal, aki ezután vagy maga végez vizsgálatot, vagy beküldi őket egy vizsgálóközpontba. Az egészségügyi hivatal ingyenes PCR-tesztet is rendelhet el, ha pozitív gyorstesztről értesítették.
Kötelező a PCR vizsgálat?

Minden esetben, amikor az egészségügyi hivatal elrendeli. Minden pozitív gyorstesztet hivatalosan be kell jelenteni, például a tesztközpontokból. Tehát ha a hivatal megkapja a vonatkozó információkat, kérhet utólagos PCR-vizsgálatot.

Az egészségügyi minisztérium elvileg azt írja a honlapján, hogy ha a gyorsteszt – az öntesztet is beleértve – pozitív, akkor megerősítés céljából PCR-teszt kell. Ezt azonban nem mindegy tartomány szabályozza egyformán.

Egyes tartományban előírják a PCR-teszttel végzett utóellenőrzést, bizonyos esetekben pedig elegendő egy tesztközpontban végzett antigén gyorsteszttel végzett utóellenőrzés, ha az önteszt pozitív.

Mik a tervek?

A jövőben a PCR-teszteket elsősorban az úgynevezett veszélyeztetett csoportok és az őket ápoló és kezelő alkalmazottak számára akarjak kizárólag elérhetővé tenni. Megemlítik az időseket vagy más kockázati csoportokat, a kórházakban, orvosi rendelőkben, idősotthonokban és a fogyatékkal élők beilleszkedését segítő létesítményekben dolgozókat.

A gyakorlati megvalósítással kapcsolatos kérdések azonban itt még nyitottak, pl. hogy mikortól lép ez érvénybe, pontosan ki lesz jogosult a PCR-tesztre, hogyan kell ezt konkrétan igazolni és mi a helyzet azokkal, akiknek például pozitív gyorstesztje van, ill. /vagy tünetei vannak.
Most a kormánynak és a tartományoknak is új tesztelésre vonatkozó rendeletet kell alkotniuk, ezután lehet biztosat tudni. Lauterbach német egészségügyi miniszter javaslata szerint egy pozitív antigén tesztet egy tesztállomáson elvégzett másik antigén teszttel kellene a jövőben megerősíteni.

Mire lehet számítani?

A tartományok egészségügyi miniszterei kijelentették, hogy a jövőben el lehet tekinteni a PCR-teszttől, ha a gyorsteszt pozitív és tünetmentes az illető. Ehhez viszont módosítani kell a koronateszt rendelet (4b) paragrafusát.

Ha a Corona-Warn-App-en piros figyelmeztető jelenik meg, akkor is elegendő lenne egy jó minőségű gyorsteszt.

Emellett további kérdések is felmerülnek, például, hogy a PCR-vizsgálat korlátozása érintené-e például a külföldi utazásokhoz szükséges önköltséges vizsgálatokat is, vagy milyen hatással lenne a korlátozás a gyógyult státuszra, mert azt csak egy pozitív PCR-teszttel lehet bizonyítani.

Kivételek lehetnek a fizetős tesztek?

A laboratóriumi szövetség szerint az új PCR-teszt rendelet ellenére továbbra is lesznek kapacitások az önköltségesek számára. “A PCR-tesztek új rendelete nem jelenti azt, hogy a jövőben csak bizonyos csoportokra lesznek PCR-vizsgálatok” – mondta Michael Müller, az ALM akkreditált orvosi laboratóriumok érdekcsoportjának elnöke.

Habár előfordulhat, hogy hosszabb várakozási időre kell számítaniuk például az utazóknak. Azt feltételezi, hogy a privát, önköltséges tesztközpontok a jövőben továbbra is vállalják majd a tesztelést.
Hány PCR-tesztet végeznek jelenleg Németországban?

Legutóbb a Robert Koch Intézet és az ALM laboratóriumi egyesület szerint körülbelül 2 millió vizsgálatot végeztek egy hét alatt, ami a koronaválság idején csúcsérték. A kétmillió teszt közül körülbelül minden negyedik volt pozitív. A laboratóriumok kihasználtsága 86%-os volt. Az elmúlt héten körülbelül 2,5 millió tesztelést jelentettek.

Alacsony a tesztkapacitása Németországnak

Ausztriában az un. tesztutcákban mindenki ingyen teszteltetheti magát. Gyógyszertárakban és az iskolákban is. Bécsben és Felső-Ausztriában az un. “Alles gurgelt” akció keretében bárki végezhet otthon is PCR-tesztet, melyet aztán pl. egy élelmiszer boltban leadhat kiértékelésre.

Így lehetséges az, hogy csak Bécsben több PCR-vizsgálatot végeznek, mint egész Németországban. Peter Hacker (SPÖ) városi egészségügyi tanács szóvivője múlt pénteken csaknem 500.000-et regisztrált és hetente körülbelül 2,4 milliót.

Az Egyesült Királyság is jobb helyzetben van mint Németország, ami a tesztkapacitást illeti, ők több, mint kétszer annyi PCR-tesztet végeznek el lakosonként. De Franciaország is jóval megelőzi Németországot ebben.

Forrás1 Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Ingatlanvásárlás Németországban

Ingatlanvásárlás Németországban
Hogyan vásárolj ingatlant Németországban? Hogyan vegyél fel lakáshitelt Németországban?
Elolvasom

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal

Magyar horgásztó Baden-Württembergben sok finomsággal
Ho … Ho … Ho… Ötisheimi Horgásztó! Sokan úgy neveznek minket, hogy egy ...
Elolvasom

Szakmánkénti minimálbérek Németországban

Szakmánkénti minimálbérek Németországban
Oktatás és képzés (Ausbildung és Weiterbildung) A képzésben és továbbképzésben dolgozók országszerte óránként legalább ...
Elolvasom

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek
Új vagy Németországban, vagy most tervezed, hogy megindulsz Németország felé? Akkor nem árt, ...
Elolvasom

Húsvét Németországban – Tojáslikőrös kuglóf recepttel

Húsvét Németországban - Tojáslikőrös kuglóf recepttel
Húsvét Németországban tojáslikőrös kuglóf recepttel és németországi szokásokkal
Elolvasom

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...
Elolvasom

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni

Kinek kell és kinek érdemes adóbevallást beadni
Kinek kell és kinek erdemes jövedelemadobevallast (Einkommensteuererklärung) beadni Nemetorszagban? Az adóbevallást az adózónak kell beadni, természetesen ...
Elolvasom

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban – összefoglaló

Mit kell tudni a Kurzarbeit-ról Németországban - összefoglaló
Kinek kell a Kurzarbeitergeld-et megigényelnie? A Kurzarbeitergeld-et általában a munkaadó igényli meg, úgy, hogy ...
Elolvasom

Mennyi fizetést kap a szülő, ha otthon marad a gyerekkel Németországban?

Mennyi fizetést kap a szülő, ha otthon marad a gyerekkel Németországban?
December 16-tól Németországban bezárnak az iskolák és óvodák. Van olyan tartomány, ahol már ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.