Csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban, de még nincs konkrét terv

Csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban

A kormány és a tartományi vezetők a hétfői konferencián úgy döntöttek, hogy csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban a kapacitás hiánya miatt. A jövőben bizonyos csoportokat előnyben részesítenek majd. Ez azonban számos megválaszolatlan kérdést vet fel. A konkrétumokra még várni kell.
Az Omikron miatt sokkal több PCR-tesztet kell elvégezni, mint korábban, ezért a laborok Németországban elérték a kapacitásukat. A jövőben a PCR-tesztelésnél előnyben fogják részesíteni azokat az embereket, akiknek különösen fontos a fertőzési állapot tisztázása.

Az azonban továbbra is nagyrészt tisztázatlan, hogy az úgynevezett priorizálás hogyan fog kinézni.

Jelenleg mi van érvényben?

Akinek pozitív az öntesztje, vagy a tesztközpontban pozitív gyorsteszt eredményt kap, az a jelenleg hatályos országos rendelet szerint jogosult a PCR-teszt vizsgálatra. Ez akkor is érvényes, ha a Corona-Warn-App figyelmeztető alkalmazás piros színű.

Ilyen esetben az érintettek felvehetik a kapcsolatot háziorvosukkal, aki ezután vagy maga végez vizsgálatot, vagy beküldi őket egy vizsgálóközpontba. Az egészségügyi hivatal ingyenes PCR-tesztet is rendelhet el, ha pozitív gyorstesztről értesítették.
Kötelező a PCR vizsgálat?

Minden esetben, amikor az egészségügyi hivatal elrendeli. Minden pozitív gyorstesztet hivatalosan be kell jelenteni, például a tesztközpontokból. Tehát ha a hivatal megkapja a vonatkozó információkat, kérhet utólagos PCR-vizsgálatot.

Az egészségügyi minisztérium elvileg azt írja a honlapján, hogy ha a gyorsteszt – az öntesztet is beleértve – pozitív, akkor megerősítés céljából PCR-teszt kell. Ezt azonban nem mindegy tartomány szabályozza egyformán.

Egyes tartományban előírják a PCR-teszttel végzett utóellenőrzést, bizonyos esetekben pedig elegendő egy tesztközpontban végzett antigén gyorsteszttel végzett utóellenőrzés, ha az önteszt pozitív.

Mik a tervek?

A jövőben a PCR-teszteket elsősorban az úgynevezett veszélyeztetett csoportok és az őket ápoló és kezelő alkalmazottak számára akarjak kizárólag elérhetővé tenni. Megemlítik az időseket vagy más kockázati csoportokat, a kórházakban, orvosi rendelőkben, idősotthonokban és a fogyatékkal élők beilleszkedését segítő létesítményekben dolgozókat.

A gyakorlati megvalósítással kapcsolatos kérdések azonban itt még nyitottak, pl. hogy mikortól lép ez érvénybe, pontosan ki lesz jogosult a PCR-tesztre, hogyan kell ezt konkrétan igazolni és mi a helyzet azokkal, akiknek például pozitív gyorstesztje van, ill. /vagy tünetei vannak.
Most a kormánynak és a tartományoknak is új tesztelésre vonatkozó rendeletet kell alkotniuk, ezután lehet biztosat tudni. Lauterbach német egészségügyi miniszter javaslata szerint egy pozitív antigén tesztet egy tesztállomáson elvégzett másik antigén teszttel kellene a jövőben megerősíteni.

Mire lehet számítani?

A tartományok egészségügyi miniszterei kijelentették, hogy a jövőben el lehet tekinteni a PCR-teszttől, ha a gyorsteszt pozitív és tünetmentes az illető. Ehhez viszont módosítani kell a koronateszt rendelet (4b) paragrafusát.

Ha a Corona-Warn-App-en piros figyelmeztető jelenik meg, akkor is elegendő lenne egy jó minőségű gyorsteszt.

Emellett további kérdések is felmerülnek, például, hogy a PCR-vizsgálat korlátozása érintené-e például a külföldi utazásokhoz szükséges önköltséges vizsgálatokat is, vagy milyen hatással lenne a korlátozás a gyógyult státuszra, mert azt csak egy pozitív PCR-teszttel lehet bizonyítani.

Kivételek lehetnek a fizetős tesztek?

A laboratóriumi szövetség szerint az új PCR-teszt rendelet ellenére továbbra is lesznek kapacitások az önköltségesek számára. “A PCR-tesztek új rendelete nem jelenti azt, hogy a jövőben csak bizonyos csoportokra lesznek PCR-vizsgálatok” – mondta Michael Müller, az ALM akkreditált orvosi laboratóriumok érdekcsoportjának elnöke.

Habár előfordulhat, hogy hosszabb várakozási időre kell számítaniuk például az utazóknak. Azt feltételezi, hogy a privát, önköltséges tesztközpontok a jövőben továbbra is vállalják majd a tesztelést.
Hány PCR-tesztet végeznek jelenleg Németországban?

Legutóbb a Robert Koch Intézet és az ALM laboratóriumi egyesület szerint körülbelül 2 millió vizsgálatot végeztek egy hét alatt, ami a koronaválság idején csúcsérték. A kétmillió teszt közül körülbelül minden negyedik volt pozitív. A laboratóriumok kihasználtsága 86%-os volt. Az elmúlt héten körülbelül 2,5 millió tesztelést jelentettek.

Alacsony a tesztkapacitása Németországnak

Ausztriában az un. tesztutcákban mindenki ingyen teszteltetheti magát. Gyógyszertárakban és az iskolákban is. Bécsben és Felső-Ausztriában az un. “Alles gurgelt” akció keretében bárki végezhet otthon is PCR-tesztet, melyet aztán pl. egy élelmiszer boltban leadhat kiértékelésre.

Így lehetséges az, hogy csak Bécsben több PCR-vizsgálatot végeznek, mint egész Németországban. Peter Hacker (SPÖ) városi egészségügyi tanács szóvivője múlt pénteken csaknem 500.000-et regisztrált és hetente körülbelül 2,4 milliót.

Az Egyesült Királyság is jobb helyzetben van mint Németország, ami a tesztkapacitást illeti, ők több, mint kétszer annyi PCR-tesztet végeznek el lakosonként. De Franciaország is jóval megelőzi Németországot ebben.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.