Csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban, de még nincs konkrét terv

Csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban

A kormány és a tartományi vezetők a hétfői konferencián úgy döntöttek, hogy csökkentik a PCR-teszteléseket Németországban a kapacitás hiánya miatt. A jövőben bizonyos csoportokat előnyben részesítenek majd. Ez azonban számos megválaszolatlan kérdést vet fel. A konkrétumokra még várni kell.
Az Omikron miatt sokkal több PCR-tesztet kell elvégezni, mint korábban, ezért a laborok Németországban elérték a kapacitásukat. A jövőben a PCR-tesztelésnél előnyben fogják részesíteni azokat az embereket, akiknek különösen fontos a fertőzési állapot tisztázása.

Az azonban továbbra is nagyrészt tisztázatlan, hogy az úgynevezett priorizálás hogyan fog kinézni.

Jelenleg mi van érvényben?

Akinek pozitív az öntesztje, vagy a tesztközpontban pozitív gyorsteszt eredményt kap, az a jelenleg hatályos országos rendelet szerint jogosult a PCR-teszt vizsgálatra. Ez akkor is érvényes, ha a Corona-Warn-App figyelmeztető alkalmazás piros színű.

Ilyen esetben az érintettek felvehetik a kapcsolatot háziorvosukkal, aki ezután vagy maga végez vizsgálatot, vagy beküldi őket egy vizsgálóközpontba. Az egészségügyi hivatal ingyenes PCR-tesztet is rendelhet el, ha pozitív gyorstesztről értesítették.
Kötelező a PCR vizsgálat?

Minden esetben, amikor az egészségügyi hivatal elrendeli. Minden pozitív gyorstesztet hivatalosan be kell jelenteni, például a tesztközpontokból. Tehát ha a hivatal megkapja a vonatkozó információkat, kérhet utólagos PCR-vizsgálatot.

Az egészségügyi minisztérium elvileg azt írja a honlapján, hogy ha a gyorsteszt – az öntesztet is beleértve – pozitív, akkor megerősítés céljából PCR-teszt kell. Ezt azonban nem mindegy tartomány szabályozza egyformán.

Egyes tartományban előírják a PCR-teszttel végzett utóellenőrzést, bizonyos esetekben pedig elegendő egy tesztközpontban végzett antigén gyorsteszttel végzett utóellenőrzés, ha az önteszt pozitív.

Mik a tervek?

A jövőben a PCR-teszteket elsősorban az úgynevezett veszélyeztetett csoportok és az őket ápoló és kezelő alkalmazottak számára akarjak kizárólag elérhetővé tenni. Megemlítik az időseket vagy más kockázati csoportokat, a kórházakban, orvosi rendelőkben, idősotthonokban és a fogyatékkal élők beilleszkedését segítő létesítményekben dolgozókat.

A gyakorlati megvalósítással kapcsolatos kérdések azonban itt még nyitottak, pl. hogy mikortól lép ez érvénybe, pontosan ki lesz jogosult a PCR-tesztre, hogyan kell ezt konkrétan igazolni és mi a helyzet azokkal, akiknek például pozitív gyorstesztje van, ill. /vagy tünetei vannak.
Most a kormánynak és a tartományoknak is új tesztelésre vonatkozó rendeletet kell alkotniuk, ezután lehet biztosat tudni. Lauterbach német egészségügyi miniszter javaslata szerint egy pozitív antigén tesztet egy tesztállomáson elvégzett másik antigén teszttel kellene a jövőben megerősíteni.

Mire lehet számítani?

A tartományok egészségügyi miniszterei kijelentették, hogy a jövőben el lehet tekinteni a PCR-teszttől, ha a gyorsteszt pozitív és tünetmentes az illető. Ehhez viszont módosítani kell a koronateszt rendelet (4b) paragrafusát.

Ha a Corona-Warn-App-en piros figyelmeztető jelenik meg, akkor is elegendő lenne egy jó minőségű gyorsteszt.

Emellett további kérdések is felmerülnek, például, hogy a PCR-vizsgálat korlátozása érintené-e például a külföldi utazásokhoz szükséges önköltséges vizsgálatokat is, vagy milyen hatással lenne a korlátozás a gyógyult státuszra, mert azt csak egy pozitív PCR-teszttel lehet bizonyítani.

Kivételek lehetnek a fizetős tesztek?

A laboratóriumi szövetség szerint az új PCR-teszt rendelet ellenére továbbra is lesznek kapacitások az önköltségesek számára. “A PCR-tesztek új rendelete nem jelenti azt, hogy a jövőben csak bizonyos csoportokra lesznek PCR-vizsgálatok” – mondta Michael Müller, az ALM akkreditált orvosi laboratóriumok érdekcsoportjának elnöke.

Habár előfordulhat, hogy hosszabb várakozási időre kell számítaniuk például az utazóknak. Azt feltételezi, hogy a privát, önköltséges tesztközpontok a jövőben továbbra is vállalják majd a tesztelést.
Hány PCR-tesztet végeznek jelenleg Németországban?

Legutóbb a Robert Koch Intézet és az ALM laboratóriumi egyesület szerint körülbelül 2 millió vizsgálatot végeztek egy hét alatt, ami a koronaválság idején csúcsérték. A kétmillió teszt közül körülbelül minden negyedik volt pozitív. A laboratóriumok kihasználtsága 86%-os volt. Az elmúlt héten körülbelül 2,5 millió tesztelést jelentettek.

Alacsony a tesztkapacitása Németországnak

Ausztriában az un. tesztutcákban mindenki ingyen teszteltetheti magát. Gyógyszertárakban és az iskolákban is. Bécsben és Felső-Ausztriában az un. “Alles gurgelt” akció keretében bárki végezhet otthon is PCR-tesztet, melyet aztán pl. egy élelmiszer boltban leadhat kiértékelésre.

Így lehetséges az, hogy csak Bécsben több PCR-vizsgálatot végeznek, mint egész Németországban. Peter Hacker (SPÖ) városi egészségügyi tanács szóvivője múlt pénteken csaknem 500.000-et regisztrált és hetente körülbelül 2,4 milliót.

Az Egyesült Királyság is jobb helyzetben van mint Németország, ami a tesztkapacitást illeti, ők több, mint kétszer annyi PCR-tesztet végeznek el lakosonként. De Franciaország is jóval megelőzi Németországot ebben.

Forrás1 Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban

Jogtalan volt a járványügyi kijárási kotlátozás Bajorországban 2020-ban
A lipcsei bírák két koronavédelmi intézkedéssel foglalkoztak. Az egész napos kijárási korlátozás Bajorországban ...

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban

Visszamenőleg januártól lesz érvényes a gázárstop Németországban
Elkészült a gázárstop törvénytervezete, amely márciustól lép életbe, de visszamenőleg januártól lesz érvényes. (adsbygoogle ...

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban

Megszűnik az oltáskötelezettség az egészségügyben és az ápolásban jövőre Németországban
Az év végén jár le a járványügyi törvény, amely oltáskötelezettséget ír elő az ...

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol

Németországban a katasztrófavédelmi hivatal januártól áramkimaradásokkal számol
A német katasztrófavédelmi hivatal vezetője szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy ezen a télen ...

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül
Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban. (adsbygoogle = ...

Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban – vonatkiesésekre és késésekre kell számítani

Propán-gáz tartályvonatok ütköztek Niedersachsen-ben, Gifhorn-ban - vonatkiesésekre és késésekre kell számítani
“Bármilyen szikra katasztrófát okozhat” – mondta a rendőrség. Mivel egy balesetben megsérült tehervonatból ...