Csütörtökön a Lufthansával kezdik meg kimenekíteni a német állampolgárokat Izraelből

A Lufthansa csütörtökön és pénteken indítja különjáratait, hogy a német állampolgárokat kimenekítse Izraelből, jelentette be a német külügyminisztérium kedd este. Naponta 4 járatot terveznek.
A német külügyminisztérium kedd este reagált a kritikákra és bejelentette, hogy a Lufthansa a külügyminisztérium kérésére csütörtökön és pénteken több különjáratot indít a németek kimenekítése érdekében. Naponta négy járat lesz. Ezeket az utazóknak maguknak kell majd kifizetniük.

Az iszlamista Hamász Izrael elleni véres támadásai után állítólag eddig mintegy 4500 német állampolgár regisztrált a vészhelyzeti listára. Ez a külföldön élő németek elektronikus regisztrációja vészhelyzetben.

Jelenlegi információk szerint legalább öt német van fogságban, egy német állampolgárt megöltek a terroristák.

A közelmúltban a német kormányt bírálatok érték tétlenségükért. Mostanra azonban a külügyminisztérium megszervezte menekítő járatait. Eddig tartottak a tárgyalások a krízisközpont és különböző légitársaságok között.

Frissítés 21:30:

  • Csütörtöktől péntekig a külügy szerint 1000 főt/nap tudnak kimenekíteni Izraelből.
  • Mindkét napon 13:30, 14:30, 16:00 és 17:00 órakor szállnak fel a különgépek, ottani idő szerint.
  • A költséget mindenki maga fizeti, mely 300 Euro személyenként.

Biztonsági okokból változtatás előfordulhat.

Az “Elefand” vészhelyzeti listára kell feliratkozniuk azoknak, akik el akarják hagyni Izraelt

A berlini külügyminisztérium szerdán tájékoztatja azokat a német állampolgárokat, akik feliratkoztak a vészhelyzeti “Elefand” (Elektronische Erfassung Deutscher im Ausland) listára, hogyan foglalhatnak jegyet a Lufthansa különgépeire.
Azok a német állampolgárok, akik még nem jelentkeztek és el akarják hagyni Izraelt, azoknak azonnal fel kell iratkozniuk a listára, áll a közleményben.

Az “Elefand” rendszerbe való regisztrációval a külföldön élő németek válsághelyzetekben gyorsan értesülhetnek a válságintézkedésekről.

Több panasz érkezett a német kormány tétlensége miatt. Bistum Limburg zarándokcsoportjának képviselője hétfőn élesen bírálta a német kormány intézkedéseit.

Úgy érezzük, hogy a német kormány cserben hagyott minket.

– mondta Marco Rocco montabauri diakónus.

A zarándokcsoport tanácstalan volt, hogyan térjenek vissza Németországba. A német kormányt és a német nagykövetséget támogatás hiányával vádolta.

A német külügy kedden azt közölte, hogy Izraelből még mindig vannak olyan kereskedelmi járatok, amelyek igénybe vehetők, de már folynak a tárgyalások más kiutazási lehetőségekről.

Karlsuhe-i diákok helyi segítőkkel szervezték meg a hazautat

Tizenegy karlsruhei szakiskolai tanuló és kísérőik repülővel 10-én elhagyták Izraelt, és biztonságba helyezték őket. A 16 és 19 év közötti diákok és három kísérőjük egy másik országban tartózkodnak – közölte a karlsruhei járási hivatal szóvivője. Hogy pontosan hol, azt nem közölték.
Most azon dolgozunk, hogy a csoport onnan továbbutazhasson egy németországi célrepülőtérre.

– közölte.

Azt egyelőre nem lehetett tudni, hogy a fiatalok és kísérőik a repülőtereken kialakult feszült helyzet miatt mikor érnek vissza Németországba.

Elmondták, hogy az idő előtti kiutazás saját kezdeményezésből történt, és a helyi izraeli partnerek nagyszerű támogatásával valósult meg.

A csoport csereprogramon vett részt Sha’ar HaNegev-ben, amely Karlsruhe partnervárosa. Sha’ar HaNegev közvetlenül a Gázai övezettel határos.

A csoportot nem sokkal az iszlamista Hamász támadásainak kezdete után a harcoktól távol, biztonságos helyre vitték. Az SWR arról számolt be, hogy egy szállodába vitték őket a Negev-sivatagban, ezután az ország elhagyásában segítettek őket.

A tartózkodást a német-izraeli ifjúsági csereprogram keretében szervezték meg az Ettlingeni Szakképzési Központban. A csere 2009 óta zajlik, a résztvevők egy hetet töltenek el a cserepartnerük családjánál.
Sok a diákcsoport Izraelben

A külügy szerint legalább 17 német diákcsoport tartózkodott Izraelben a nagyszabású Hamász-támadás idején.

Közülük eddig négyen biztonságban távoztak – közölték.

Köztük volt két bonni és esseni csoport, amelyek az éjszaka folyamán szálltak le Kölnben. A bonni ifjúsági csoport vezetője örömmel landolt ma reggel a kölni/bonni repülőtéren. Izraelt csak kerülőúton tudták elhagyni Törökországon keresztül.

Az esseni diákcsoport tanácsadója is nehézségekről számolt be. Wenzek és a 16 és 17 éves fiatalok napokra Izraelben rekedtek, mert nem jöhettek elő az óvóhelyekről.

A menetrend szerinti hazafelé tartó járatot törölték. Tegnap este két órás késéssel szálltak fel Izraelből, mert rakétariadó miatt a repülőtéren lévő bunkerbe kellett menniük, majd Törökországban szálltak át egy Németországba tartó járatra.

A tanácsadó több támogatást várt volna a német kormánytól, melyet végül Essen vezetése adott meg nekik.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.