December 15-től megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban a visszautazóknak

Nem lesz ingyenes a tesztelés Németországban decembertől

Nyártól ingyenesen teszteltethették magukat azok, akik rizikó-területről érkeztek vissza Németországba. Ez egy rendelet értelmében december 15-től megszűnik.

Ezzel a beutazási szabályokat tovább szigorítják. A rendelet itt letölthető, erről a 4§ 6. bekezdésben lehet olvasni.

Aki egy “elkerülhető utazást” tesz egy rizikó-területre, annak a karantén idejére vonatkozó kereset kiesési kárpótlást (Verdienstausfallentschädigung) sem fizetik a jövőben.

Kivételnek számítanak a “különleges események” pl. egy gyermek születése, vagy egy hozzátartozó elvesztése.

Bajorországban továbbra is ingyenes maradhat a teszt-centrumokban, írja a Süddeutsche Zeitung.

Nordrhein-Westfalen-ben a karantén-kötelezettséget egy rendelettel eltörölték, így ott az nincs érvényben.

Németország november 8án vezette be az új karantén-szabályokat, beutazáskor digitálisan kell bejelentkezni a www.einreiseandmeldung.de oldalon, a tudnivalók magyar nyelven is olvashatók.

A karantén 10 napos, legkorábban az 5. napon lehet tesztelni. A szabályozás alól vannak kivételek.

Bajorország vezetői jelenleg arról tárgyalnak, hogyan szigorítanának a beutazáson. Felmerült annak lehetősége is, hogy a nem EU-s állampolgároknak kötelező lenne a tesztelés. Megegyezés még nem született. Markus Söder országos megegyezést szeretne, hogy minden beutazónak legyen kötelező a tesztelés.
Mi olvasható a digitális bejelentkező oldalán?

Ha külföldről utazik be Németország területére és a beutazás előtti 10 napban rizikóterületen tartózkodott, alapvetően köteles karanténban tartózkodni a beutazástól számítva 10 napig.

A karanténszabályok alkalmazásakor vegye figyelembe az adott tartomány előírásait.

Annak érdekében, hogy az egészségügyi hatóságok a karantén betartását és a tartományi jogszabályok szerinti karanténmentesség feltételeit ellenőrizni tudják, ki kell töltenie egy digitális beutazási bejelentkezést.

Utazási és kapcsolattartási adatait továbbítjuk az illetékes egészségügyi hatóságnak, hogy az fel tudja venni Önnek a kapcsolatot.

A lenti esetekben nem kell kitöltenie a digitális beutazási bejelentkezést:

  • ha Ön csak átutazott egy rizikóterületen és ott nem tartózkodott,
  • ha Ön csak átutazás céljából utazik be Németország területére,
  • ha a szomszédos államok határforgalma keretén belül 24 óránál rövidebb ideig tartózkodott egy rizikóterületen vagy legfeljebb 24 óra időtartamra utazik be a Németország területére vagy
  • munkájából adódóan utazik be a Németország területére, hogy a határon átlépve személyeket, árut vagy egyéb javakat szállítson közúti, vasúti, hajózási vagy légi útvonalon.

További információk a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban Németországba történő jelenlegi beutazási szabályokról és a karantén-kötelezettség alóli mentességekről az adott tartomány honlapján találhatók.

Az új digitális beutazási bejelentéssel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre a Bundesministeriums für Gesundheit weboldalán talál válaszokat.

www.reisereporter.de  www.fvw.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.