“Dein Jahr für Deutschland” – a német hadsereg új programja, tervek a védelmi minsztertől

2011. július 1-jével megszűnt a kötelező hadkötelezettség Németországban. Most egy vita folyik arról, hogy ezt ismét be kellene vezetni. A védelmi miniszternő Kramp Karrenbauer ezt elutasítja, de egy új, önkéntes sorkatonai szolgálatot javasol.

A javaslat szerint 2021-től a”Dein Jahr für Deutschland” (A te éved Németországért) elnevezésű önkéntes katonai szolgálatot vezetné be.

Fiatalok, akik úgy döntenek, hogy ebben részt szeretnének venni, egy 6 hónapos katonai alapkiképzésben részesülnének és végül 6 hónapig a lakhelyük közelében tartalékos szolgálatot teljesítenének.

Szolgálat a társadalomért

Egy szóvivő szerint július végén mutatják be a konceptet egy reklámkampány mellett. 

A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy milyen fontos lehet a katonaság és a tartalékosok segítsége Németország szerte.

Céljuk nem az, hogy a katonaságot a korábbi formájában ismét létrehozni. Sokkal inkább a “társadalom szolgálata” volt az ötlet meghozatalakor a cél, a társadalom védelme a populizmus és a társadalmi törés tekintetében.

Egy év letöltése után az illető, aki bevándorló-háttérrel rendelkezik, megtanulná a felelősségvállalást és az értékek megbecsülését“, mondta a védelmi miniszter.

Áttekintés

2011-ig Németországban kötelező sorkatonai szolgálat volt a német férfiaknak, ami azonban nem felelt meg a Magyarországon lévőnek. Németországban szabadon lehetett választani 1983-tól, hogy ki hol akarta letölteni ezt az időt. A fegyverhasználat mellett volt arra is lehetőség, hogy pl. idősek otthonában vagy az egészségügyben segédkezzen az illető “Zivildienst” (közszolgálat) elnevezéssel. A többség az utóbbi lehetőséggel élt.

Jelenleg a katonaság létszáma erősen lecsökkent, hivatásos szinten lehet rá jelentkezni szolgálatra. Nyílt probléma a katonaságban meglévő jobboldali eszmék jelenléte.

Több magyar cikk is írt a német hadsereg rossz állapotáról, ami tavaly kritikus szintre süllyedt egy példa, a www.figyelo.hu-tól, cime: Rohad szét a német hadsereg, melyet érdemes elolvasni.

 

FORRÁS: www.mdr.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.