Döntött Németország: március 20-tól feloldják a legtöbb járványügyi korlátozást

Németország március 20-tól nyit, vége a járványügyi intézkedéseknek

Február 16-án döntöttek Németországban a miniszterelnöki konferencián, hogy március 20-ig a legtöbb járványügyi korlátozások megszűnnek az országban, három lépésben.




A német kormány és a tartományi vezetők szerdán megállapodtak abban, hogy a korlátozásokat három szakaszban oldják fel a következő hetekben. A legtöbb korlátozást várhatóan tavasszal, 2022. március 20-ig. Egyes tartományok azonban hozhatnak egyéni szabályokat.

A nyitási lépések ellenére Olaf Scholz kancellár az őszi-téli járványügyi veszélyek miatt ragaszkodik az általános oltási kötelezettség bevezetéséhez és biztos abban, hogy a politika támogatni fogja őt ebben. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy továbbra is az oltás a megoldás a járvány leküzdésére.

1. szakasz

Az első szakasz február 18-tól az oltottak és a gyógyultak kapcsolattartási korlátozásának feloldásával kezdődik: a privát találkozókon való részvételi számot nem korlátozzák. A helyzet azonban megváltozik, amint egy oltatlan személy is részt vesz, akkor a jelenlegi szabályok érvényesek március 19-ig. A 15 év alatti gyermekek nem számítanak bele.

Az üzletekben országszerte korlátlan belépés biztosított mindenkinek, az FFP2 maszk ajánlás marad, az orvosi maszk kötelező, tartományonként lehet eltérő előírás.




2. szakasz

Március 4-től a második ütem lép életbe, és a vendéglátóiparban és a hotelekben 2G-ről a 3G-re váltanak, ha a kórházi számok ezt megengedik.

Az éjszakai élet megnyithat, de 2G plus szabállyal. Aki tehát megkapta a 3. oltást, annak szabad a bejutás, a két oltással rendelkezőknek napi antigén gyorstesztre lesz szükség.

A zárt terű rendezvényeken is ez a szabály lesz az érvényes. Max. 60%-os kihasználtsággal, max. 6.000 fő. Szabadtéren max. 75%, max. 25.000 fővel. Lehetőleg FFP2 maszkkal, de mindenképpen orvosi maszkot kell viselni és a megfelelő higiéniai előírásokkal.

3. szakasz

A harmadik szakaszban március 20-tól minden komolyabb lezárást feloldanak, ha a kórházi helyzet ezt megengedi. Feloldják a home-office kötelezettséget és a munkáltatón múlik, hogy milyen módon folytatják a munkát.

Március 20-a után

A március 20-a utáni időszak rendelkezéseit még nem pontosították. A tervezet a következő:

  • Marad a maszk-kötelezettség zárt térben, tömegközlekedésben
  • Távolságtartás megtartása
  • Általános higiéniai szabályok betartása
  • A lehetőség megmarad, hogy bizonyos területeken tesztkötelezettség legyen, valamint az oltási és gyógyultsági állapot lekérésének lehetősége. Ehhez a járványügyi törvényt módosítani kell.
  • A kórházakban, idősek otthonában is hasonló védelmi intézkedéseket akarnak megtartani.

Arra az esetre, ha március 20-a után a fertőzési számok jelentősen romlanának, a kormány gyors jogi lépéseket tesz lehetővé a tartományok számára esetleges újboli korlátozások bevezetéséhez.




A segélyeket továbbra is igénybe lehet venni

A rövidített munkát (Kurzarbeit) és az áthidaló segélyt IV március 31-e után is igénybe lehet venni.

A következő miniszterelnöki tanácskozás március 17-én lesz.

Érdekesség, hogy Svájcban és Ausztriában is szerdán volt tanácskozás ez ügyben.

Svájc február 17-től felold szinte minden járványügyi lezárást, mint pl. a maszk-kötelezettséget, csak a tömegközlekedésben marad meg március végéig. Eltörlik az oltási igazolvány használatát is, de kantononként lehetnek egyéni döntések. A beutazási szabályok megszűnnek, korlátlanul, regisztráció nélkül lehet beutazni az országba.

Ausztriában március 5-től szüntetik meg a legtöbb járványügyi korlátozást, lépésekben. Február 19-től a 2G mindenhol 3G lesz, március 5-e után a beutazásnál marad a 3G szabály. 

Hollandia februrár 18-tól nyit, az utolsó nyitás, az un. Freedom Day-t február 25-re tervezik.

Videó a német szerdai sajtótájékoztatóról

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.