Németország: döntöttek az új járványügyi törvény részleteiről

Németországi lezárás Merkel bejelentése

Ezúttal nem volt tartományi vezetők találkozója, ehelyett ma reggel a német kormány (CDU/CSU/SPD) a járványügyi törvény módosításáról döntött. Merkel ma délben egy sajtótájékoztatón indokolta a törvénymódosítást, melyet a parlament legkésőbb jövő héten tárgyal és nagy valószínűséggel el is fogadják. Nem lesz kötelező a tesztelés a munkahelyeken.

A kormány egy “nemzeti vészféket” vezet be (Bundes-Notbremse) a járványügyi törvény kiegészítésével. A “nemzeti vészfék” akkor lép érvénybe ill. ott, ahol a fertőzöttségi számok meghaladják a 7 napban a 100-as értéket. A törvény várhatóan június 30-ig lesz érvényben, és a tartományok nem tudják felülírni.

Merkel elmondta, hogy a jövőben a céges orvosok is adhatnak majd oltást.

  • Éjszakai kijárási tilalom 21:00 – 5:00 – ig.
  • Találkozók a köztereken és privát, a saját háztartásunkon kívül egy napon 1 másik személlyel lehet találkozni,14 éven aluli gyerekek kivételek.
  • Temetéseken max. 15 személy gyűlhet össze.
  • Üzletek és éttermek nem nyithatnak ki, kivéve az élelmiszer üzletek, gyógyszertárak, illatszerüzletek, optikusok, könyvesboltok, állateledel üzletek.
  • Sportolási lehetőségek, csak a kontaktmentes sportok a megengedettek, melyet egyedül, kettesben vagy hozzátartozókkal a saját háztartásból végezhetőek. Kivételek a profi sportolók, sportesemények nézők nélkül.
  • Nyitva maradhatnak az éttermek ételek elvitelére.
  • Hotelek turisztikai célokra továbbra is zárva lesznek.
  • Fodrászatok és testközeli ápolási, orvosi, terápiás, lelkigondozás jellegű szolgáltatók nyitva maradhatnak, maszk-kötelezettséggel.
  • Az iskolákban kötelező lesz a heti kétszeri tesztelés. Ha a fertőzöttségi szint átlépi a 200-as értéket, akkor távoktatásra kell áttérni, kivéve a végzős osztályoknak.
  • A vállalatoknak kötelességük lesz heti egy koronatesztet fölajánlani a munkavállalóknak, azok ezt nem lesznek kötelesek használni, de ajánlatos lesz.

Merkel mai sajtótájékoztatója, ahol elmondta, hogy az intenzív osztályon dolgozók kétségbeesett kérésének tesz eleget, mert nem szabad őket cserben hagyni, segíteni kell nekik. Egyben a harmadik hullám megfékezéséről is szó van.

A kormány mai sajtótájékoztatója a járványügyi törvény módosításáról és a részletekről. 

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.