Duisburgban elfogtak egy dzsihadistát, aki teherautóval tervezett terrortámadást

Az esseni rendőrség terrorizmus gyanújával letartóztatott egy büntetett előéletű duisburgi iszlamistát. A nyomozók azzal gyanúsítják a veszélyes Tarik S.-t, hogy támadást tervezett egy Izrael-barát tüntetés ellen Nordrhein-Westfalen tartományban. A férfi állítólag chaten azt írta egy szíriainak, hogy mártírként akar meghalni.
A terrormegelőzési SEK (speciális kommandósok) csapott le a Duisburg központjában lévő lakásában a 29 éves férfira.

A rendőrség nemrég kapott egy erre vonatkozó fülest egy külföldi titkosszolgálattól. A jelek szerint Tarik S. egy teherautóval tervezett terrortámadást, a teherautóhoz már könnyen hozzájutott volna.

A férfi egy szíriai chat-partnerének egy Izrael-párti tüntetés elleni iszlamista indíttatású támadás elkövetésének tervét mesélte el, valamint elmondta, hogy mártír halált szertne halni.

A férfi Izrael-párti programok és dzsihadista tartalmak után is kutatott a neten. A figyelmeztetést a jelek szerint súlyosnak ítélték, ezért a férfit letartóztatták. Az esseni rendőrkapitányság egy különbizottságot bízott meg a nyomozással.

A beszámolók szerint Tarik S. egy ideje a biztonsági hatóságok célkeresztjében volt, mivel a külföldi titkosszolgálatok már korábban is figyelmeztettek. A hírszerzési jelentések szerint már hetekkel ezelőtt fontolgatott támadást, többek között rendőrségi létesítmények ellen.

A német nyomozók szigorú megfigyelése azonban állítólag kevés bizonyítékot szolgáltatott egy konkrétan tervezett támadásra. Most azonban az Izrael és a Hamász közötti konfliktus kiéleződése erősen motiválhatta az iszlamistát, mondják a nyomozók.
Tarik S. nem ismeretlen a hatóságok előtt. A büntetett előéletű duisburgi iszlamista Bielefeldben született és német állampolgár. Fiatalként a Herford környéki dzsihadista körökben radikalizálódott. Az akkor 20 éves férfi 2013-ban más férfiakkal együtt Szíriába utazott, és ott csatlakozott az IS iszlamista terrorszervezethez.

Harci neve akkoriban “Osama al Almani” (“Osama a német”) volt. A düsseldorfi felsőbb tartományi bíróság szerint egy kiképzőtáborban való tartózkodás után többek között őrzési és ellenőrzési feladatokat vállalt különböző helyszíneken, és egy ideig az IS-rendőrségnek dolgozott.

Tarik S. akkoriban a szalafista körökben sztárnak számított. Számos szíriai IS propagandavideóban szerepelt. Mielőtt Tarik S. elhagyta Németországot, állítólag egy bölcsődében dolgozott.

Amikor Tarik S. 2016-ban visszatért Szíriából, a frankfurti repülőtéren letartóztatták. A düsseldorfi felsőbb tartományi bíróság 2017-ben öt év szabadságvesztésre ítélte többek között terrorista szervezethez való csatlakozás miatt.

Mutlu Günal, a férfi ügyvédje a Deutsche Presse-Agenturnak elmondta, hogy telefonon beszélt ügyfelével: “Jelenleg az én tanácsomra csendben akar védekezni, és nem áll rendelkezésre kihallgatásra“.

A vádlott részt vett egy “kiszállási programban”, amit annak idején sikeresnek minősítettek.

2016 decemberében Anis Amri iszlamista támadó a berlini Breitscheidplatzon lévő karácsonyi piacra hajtott egy teherautóval, és tizenkét embert megölt.
Jelenleg számos veszélyes iszlamista embert figyelnek meg a hatóságok Nordrhein-Westfalen tartományban, a mecsetek vezetői és az imámok azonban hozzájárultak ahhoz, hogy a helyzet nyugodt maradjon- szemben Berlinnel. Ennek ellenére a helyzet egyes helyeken alulról forr.

NRW-ben 204 antiszemita bűncselekmény történt a Hamász Izrael elleni terrortámadása óta. Ezek többsége vagyoni károkozás, uszítás és házakra festett graffiti volt. Súlyos testi sértés még nem történt.

A videóban a riporternő elmondta, hogy a férfi szomszédai kifejezetten kedves embernek ismerték meg

Mindeközben: két napja kezdődött meg a tárgyalása egy szír késelőnek

A düsseldorfi felsőbb tartományi bíróságon 2 napja kezdődött meg annak a szír férfinak a pere, aki áprilisban késsel megölt egy embert és egy edzőteremben megsebesített négy másikat.

A 27 éves vádlott, Maan D. felemelt mutatóujjal lépett be a tárgyalóterembe, ami az IS jele.

Egy embert 28 késszúrással ölt meg

Aprilis 9-én, az iszlám böjti hónap, a ramadán idején a vád szerint a vádlott 28 késszúrással megölte a 35 éves Irfan Dipet. Az áldozat egy születésnapi buliból jött, és véletlenül botlott a gyilkosába. Az elkövető hitetleneket akart megölni.

Kilenc nappal később, április 18-án Maan D. egy duisburgi edzőterem öltözőjében késsel megszúrt három férfit, akik nem haltak meg, de van amelyik súlyosan megsérült. A segítségére siető negyedik férfit combon szúrta. Az áldozatok közül néhányan életveszélyes sérüléseket szenvedtek, és még mindig súlyos egészségügyi problémáik vannak és ápolásra szorulnak.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.