Durva pénzbüntetés járhat annak, aki visszatérve megszegi a kényszer-karantént

Hétfőn döntött a kormány arról, hogy két hetes karantént rendel el az országba beutazóknak, ezzel is megakadályozva a határátlépéssel terjedő vírusos fertőzéseket.

Haladéktalanul egyenesen a szállóra menni

Sok hazatérő vagyis beutazó hamarosan kötelezve lesz, hogy a beutazása után haladéktalanul egyenesen hazatérjen a lakásába vagy arra a helyre, amit a németországi tartózkodása idejére tervezett, és a beutazásától számított 14 napig maradjon is ott.

Ez alatt az idő alatt nem megengedett látogatókat fogadnia, akik nem a saját háztartásából valók, kivételt képeznek az ápolók.

Bármilyen büntetést az alapján szabnak ki, hogy milyen nagy mértékben veszélyezteti vele a társadalom egészségét, hogy az illető gondatlanságból cselekedett vagy nem ismeri el tettét, vagy, hogy ismétlődő kihágásról van e szó.

Durva pénzbüntetés jár a koronavírus-szabályok megszegése esetén

Aki a beutazása után a házi-karantén ellen vét, 500 Eur – 10.000 Euro-s bírsággal számolhat. A látogatási tilalom megszegése 300 – 5.000 Euro-s büntetéssel járhat.

Ha valaki nem egyenesen hazamegy 150 – 3.000 Euro-t fizethet büntetés képpen. Aki elmulasztja kötelezettségét, hogy jelentkezzen az Egészségügyi Hivatalnál (Gesundheitsamt), vagy a rendőrségnél, 150 – 3.000 Euro-s büntetést kaphat.

Mivel ingázókon, teherszállítókon és egyéb speciális meghatározott csoportokon kívül már alig utazhatnak be külföldiek, ezért ez a rendelet elsősorban a németeket és olyan külföldieket érint, akik hosszabb ideje Németországban élnek.

A rendeletért a helyi Egészségügyi Minisztériumok az illetékesek (Gesundheitsministerium).

Megjegyzés: A büntetések magasságáról több cikk különbözőképpen ír, ezért ez egyelőre nem egyöntetű és valószínűleg tartományonként változó. Érdemes viszont azonnal bejelentkezni a helyi Gesundheitsamt-nál vagy a rendőrségnél visszatéréskor. BW tartományban pl. a rendőrség a megfelelő hivatal, ahol a bejelentkezés visszaérkezéskor kötelező.

Ausztriában már március közepe óta van érvényben a két hetes karantén rendelet a visszatérőkre.

;

FORRÁS: www.swr3.de, 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.