Eddig 157 áldozat az árvíz katasztrófában – Bajorországban még mindig veszély áll fenn

Nordrhein-Westfalen tartományban több száz eltűnt személyt talált meg a rendőrség. Az árvíz okozta halálesetek száma ma már sajnos 157 főre emelkedett. Bajorországban a helyzet még feszült.
Bajorország: A víz kiszakadt a hegyekből

Szakadó eső után a felső-bajorországi Berchtesgadener körzet tűzoltósága szombat este óta folyamatosan igénybe veszi a sürgősségi szolgálatokat. Két ember meghalt az árvíz területén. Egy áldozat azonban természetes okokból, amint azt Bernhard Kern kerületi ügyintéző reggel elmondta. További házakat kell evakuálni az árvíz területén. Ez a Königsseer Ache egy részét érinti – jelentette be a járási hivatal. “Fontos figyelni a mentőszolgálatok utasításaira, gyorsan elhagyni az érintett területet és elmenni a megbeszélt gyülekezőhelyre.

Berchtesgaden, Bajorország
Berchtesgaden, Bajorország

A helyzet drámai – mondta a traunsteini irányítóközpont szóvivője. A víz kiszakadt a hegyekből, ugyanakkor az Ache folyó vízszintje emelkedett. A különösen érintett helyek Berchtesgaden, Bischofswiesen, Schönau am Königssee, Marktschellenberg és Ramsau Bajorország keleti részén. Ott a víz helyenként kiáradt és utcákat árasztott el. A hegyoldal több helyen megcsúszott, ezért egyes házakat ki kellett üríteni. “Rendszeresen érkeznek a segélyhívások” – mondta a rosenheimi rendőrségi szóvivő.
A környéken lévő iskolák és óvodák hétfőn zárva tartanak. A Berchtesgadener Land járási hivatal bejelentette, hogy sürgősségi ellátás lesz.

Egyelőre azt nem tudni, hogy a Berchtesgaden, Bischofswiesen, Marktschellenberg, Ramsau és Schönau am Königssee részeken kedden zárva kell-e maradniuk.

A cél az utcák szabadon hagyása lenne, hogy csapatok a nagy gépeikkel szabadon dolgozhassanak és juthassanak el mindenhova, másrészt a gyerekek biztonsága érdekében is.

A bajor Passauban a folyók vízszintje óránként tovább emelkedik. Óvintézkedésként a rendőrség autókat vontatott el a Duna menti parkolóiból, ahogy a szóvivő elmondta. A lakók az árvíz figyelmeztetés ellenére sem parkoltak máshol a járműveikkel. “Ha nem vitetjük el őket, akkor Ausztriáig úsznak” – mondta a rendőrség szóvivője.

Passau
Passau

Bajorország déli és keleti részén hétfőig feszült lesz az árvízhelyzet. Habár a csapadék várhatóan sokfelé csökken a kora esti órákig, amint azt a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) közölte. Az érintett régiókban azonban további erős esőzésre számíthatunk helyenként. Nem zárható ki a rendkívüli hirtelen áradás sem (Sturzfluten). A DWD szerint a vízszint tovább emelkedik különösen az alsó-bajorországi Passauban. A maximális értékek éjszakára várhatók.
A Nordrhein-Westfalen tartományban bekövetkezett árvízkatasztrófa áldozatainak felkutatásakor a rendőrség több mint 700 eltűntet tudott elérni telefonon. Ma körülbelül 250 rendőr, tűzoltó, katona és a technikai segítségnyújtó szervezetei voltak jelen Rhein-Sieg és Euskirchen körzetében, hogy további eltűnt személyeket keressenek. A rendőrség szerint jelenleg mintegy 150 ember eltűnt van a régióból.

A németországi áradás miatt bekövetkezett halálesetek száma most 157. Amint a koblenzi rendőrkapitányság kora reggel bejelentette, Rheinland-Pfalz tartományban további 12 esettel 110-re nőtt.

Nordrhein-Westfalen tartományban legalább 46 halálesetet számoltak . Ezenkívül egy halálos áldozat Berchtesgadener Land-ban is volt. Ezen a területen szombaton hirdették ki a katasztrófa helyzetet az áradások miatt.
Angela Merkel mai látogatása során bejelentette, hogy gyors pénzügyi segítséget tudnak nyújtani. Merkel elmondta, hogy a “A német nyelv alig ismer szavakat az itt történt pusztítás leírására.”

Az óriási csapadék szombaton heves áradásokat okozott Szászország egyes részein. A szász Svájc-ban (Sächsischen Schweiz) több város és település záródott el a külvilágtól. Különösen Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna és Gohrisch érintett – tájékoztatta a járási hivatal este. Bad Schandau és a cseh Decin között lezárták a vasútvonalat. “A helyzet feszült, de kezelhető” – mondta a drezdai belügyminisztérium.

Több száz sérült, négy tűzoltó a halottak között

Olaf Scholz német pénzügyminiszter időközben több százmilliós sürgősségi segélyt ígért:

Országos erőfeszítésre van szükség” – mondta az SPD politikusa vasárnap. Szerdán a kabinetben két dolgot akar megszavaztatni:

Először az azonnali segélyre van szükség, a legutolsó árvíznél lényegesen több mint 300 millió Euróra volt szükség, ezért ennyire most biztosan szükség lesz. Másodszor egy újjáépítési program alapjait kell megalapoznunk, hogy a megsemmisült házakat, utakat és hidakat gyorsan helyrehozhassuk. Mint azt az előző katasztrófából tudjuk, Euró milliárdokról van szó.

– mondta Scholz.
Rheinland-Pfalz tartományban a legsúlyosabb helyzet Ahrweiler-ben volt. A koblenzi rendőrség legfrissebb információi szerint egyedül ott legalább 110 embert halt meg és 670 ember sérült meg. Félő, hogy még több elhunytat találnak.

Nordrhein-Westfalen tartományban a megerősített halálesetek száma 46 volt, köztük négy tűzoltó.

Armin Laschet, az NRW miniszterelnöke, aki szombaton Frank-Walter Steinmeier német elnök mellett az erftstadti katasztrófa övezetében járt, közvetlen segítséget ígért az érintett embereknek, és kijelentette, hogy “a pénzt bürokrácia nélkül fizetik ki“. Steinmeier szolidaritást és adományokat kért az áldozatokért.

Ugyanakkor nagy visszhangot és ellenszenvet váltott ki, amikor Steinmeier beszéde közben Laschet jókat nevetgélt több emberrel a háttérben, nem tudjuk min. Elnézést kért.

Armin Laschet NRW miniszterelnöke és kancellár jelölt – viselkedése általános felháborodást keltett

Erftstadt városában, amelyet az árvíz különösen sújtott, szombaton megkezdődtek az első takarítási munkálatok.

A Bundeswehr páncélozott járművek használatával kezdte meg a 265-ös úton az árvíz által csapdába esett járművek kimentését. A lakók ismét mérsékelten használhatják a vizet. “A zuhany vagy a szükséges mosógép nem jelent problémát” – jelentette be a város.

Erfstadt
Erfstadt
Az Euskirchen melletti Steinbachtalsperre-nél, amelyet áttörés fenyeget, a víz a vártnál lassabban apad.

A szakértők csak hétfőn akarnak dönteni arról, hogy a kiürített területekre az emberek mikor térhetnek vissza otthonaikba. A szakértők továbbra is azt feltételezik, hogy a gátban lévő víz kétharmadát el kell vezetni, mielőtt az állapot biztonságosnak tekinthető lenne – számol be a kölni kerületi kormány.

Evakuálták Swisttal -t és Rheinbach-ot a Steinbachtalsperre alatt, ami Rheinland-Pfalz tartományi határán van.

Miután a Rur-ban egy gát átszakadt, Wassenbergben (Észak-Rajna-Vesztfália) még mindig készültségi állapot van.

Igaz, hogy a csökkenő vízszint minden körzetben megfigyelhető, és a víztömegek egyre inkább a csatornarendszeren keresztül távoznak.

A részben víz alatt fekvő Ophoven kerületben azonban a további gáttöréseket egyelőre nem lehet kizárni – jelentette be a város.

A helyzet meglehetősen áttekinthetetlen” – mondta reggel a tűzoltóság szóvivője.

A holland határon fekvő Ophoven mintegy 700 lakosának szombat este el kellett hagynia otthonait. Jelenleg azt nézik, hogy hol térhetnek vissza a lakosok a lakásaikba és házaikba. Néhány utcát újra lehet használni, és csatlakoztatni lehet az elektromos hálózatra – mondta a város. Ohe faluban is többnyire helyreállították az áramellátást, és néhány embert visszahozhattak otthonaikba. Megszüntették az evakuálást Effeld és Steinkirchen falvaiban.
Az alternatív hírek mást is mondanak

Sok embernek furcsa, hogy nem volt hivatalos figyelmeztetés az árvíz előtt, habár tudni lehetett, hogy rendkívül nagy mennyiségű eső fog esni kritikus területeken. Egyes médiák beszámoltak róla, ahogy mi is megírtuk, de tömeges tájékoztatás nem történt.

Az árvíz mindenkit meglepetésként ért, ezek szerint a politikusokat is. Van ahol azt írják, “Nem kellett volna meghalnia senkinek.”

Ezután a takarítási munkálatoknál több videót látni arról, hogy a helyiek arról panaszkodnak, hogy a rendőrség nem engedi be a segítő szándékú embereket a helyszínre, pedig minden segítség fontos lenne.

Egy rakodógép munkása is arról számolt be egy videón, hogy semmilyen segítség nem érkezett meg a területre rajta kívül, az emberek maguk, egymást segítve dolgoznak és takarítják helyszíneket. Neki pedig csak annyit mondtak, hogy nem kizárt, hogy az autók között találhat holttesteket. A markológép vezetője szerint ez sokkoló és nem profi szervezés, valamint nem érti, hol maradnak a segítők.

Az adomány gyűjtő számlaszámok is megkésve lettek megszervezve, a tárgyi adományokat pedig már most nem tudják hol tárolni, ezért a segélyszervezetek azt kérik az emberektől: “ne küldjenek több adományt.”

A károsultak a riportokban elmondják, hogy semmi szükségük nincs a helyszínen politikusokra, ha nem állnak be segíteni. Inkább küldjenek segítő embereket. A helyrehozatal hetekbe fog telni, az újjáépítések akár évekbe is. Egyelőre a helyzet még mindig áttekinthetetlen.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy az egész árvíz katasztrófa előre eltervezett volt, hogy a klímaváltoztatási célokat minél könnyebben keresztül vihessék a lakosság körében.

Forrás  Címlapfoto: Bad Münstereifel


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.