Egy felmérés szerint a németek többsége várna az oltással

Hamburg, 2020. november 27. – Németországban kissé növekedett a koronavírus elleni oltás iránti hajlandóság.

A Világgazdasági Fórummal együttműködve végzett 15 országban több, mint 18 000 válaszadóval az Ipsos októberben felmérést, ennek során a németek 69%-a nyilatkozott úgy, hogy készek beoltatni magukat.

A többi országban többségében azonban az oltási hajlandóság érezhetően csökken. Nagy különbségek vannak abban a tekintetben is, hogy mikor történne az oltás, ha egy COVID-19 vakcina már mindenki számára elérhető lenne.




A németek többsége várni akar az oltással

Arra a kérdésre, hogy milyen gyorsan oltaná be magát valaki, ha már az oltás mindenki számára elérhető lenne, sok válaszadó habozott.

Németországban alig minden negyedik (23%) válaszadó még nem oltatná be magát azonnal, amint rendelkezésre áll egy vakcina.

A németek kb. fele (47%) nem várna tovább 3 hónapnál tovább az oltással, a németek kétharmada (66%) 1 évet várna. A válaszadók csak kis hányada várna többet, mint 1-2 évet az oltással. (5-6%), majdnem minden negyedik (23%) bizonytalan.




A legnagyobb oltási hajlandóság Ázsiában van, a franciák különösen szkeptikusak

Nemzetközi összehasonlításban az általános oltási hajlandóság Indiában (87%), Kínában (85%) és Dél-Koreában (83%) a legnagyobb. Ez az érték azonban jelentősen megváltozott Kínában a legutóbbi felmérés óta, három hónappal ezelőtt szinte minden kínai (97%) be akarta oltatni magát.

Felmérés az oltási hajlandóságról októberben
Világszerte csökken az oltási hajlandóság, Németországban nőtt

A koronavírus elleni oltás elfogadhatósága Franciaországban a legalacsonyabb: a megkérdezettek 54%-a választana jelenleg oltást, a franciák csaknem fele (46%) elutasítja ezt a lehetőséget.

Más országokban, például Ausztráliában, Spanyolországban, vagy Brazíliában az emberek oltási hajlandósága érezhetően csökken.

Az oltások elfogadottsága, bár csak kismértékben, a legutóbbi augusztusi felmérés óta 15 megkérdezettek közül csak 3 országban nőtt: Németországban (+ 2%), Mexikóban (+ 3%) és Dél-Afrikában (+ 4%).




A korona oltás elutasításának okai

A vakcina elutasításának sok oka van a lakosság egyes köreiben. Németországban a megkérdezettek egyharmada, aki nem szándékozik beoltatni magát a COVID-19 vakcinával, attól tart, hogy túl gyorsan megy át a klinikai vizsgálati szakaszon (33%).

Ezek közül tízből három válaszadónak (30%) aggályai vannak a lehetséges mellékhatások miatt. 15% kétségbe vonja, hogy az oltás egyáltalán hatékony lesz-e.

Minden tizedik személy elutasítja az oltásokat (10%), vagy azon a véleményen van, hogy a koronavírus megfertőződésének kockázata meglehetősen alacsony (9%).




A felmérés

Az eredmények az Ipsos globális tanácsadójának »Global Attitudes on a COVID-19 Vaccine« („Globális attitűdök a COVID-19 vakcináról”) című tanulmányából származnak, amelyet 2020. október 8. és 13. között végeztek a Világgazdasági Fórum megbízásából.

Az online felmérésben 15 országban összesen 18.526 embert kérdeztek meg.

Kanadában, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban a válaszadók 18 és 64 év közöttiek, az összes többi országban pedig 16 és 64 év közöttiek voltak.

Körülbelül 2.000 embert kérdeztek meg az Egyesült Államokban, és körülbelül 1.500 embert kérdeztek meg Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Spanyolországban.

Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Indiában, Japánban, Kanadában, Mexikóban, Dél-Afrikában és Dél-Koreában a felmérésben kb. 1.000 ember vett részt.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.