Egy napos sztrájk a német gyógyszertárakban június 14-én, szerdán

Patika gyógyszertár sztrájk Németországban

Munkaerőhiány, ellátási nehézségek és növekvő költségek: A jobb munkakörülményekért és magasabb bérekért is sztrájkolnak szerdán, június 14-én a német gyógyszertárak. Ezen a napon a legtöbb helyen csak sűrgősségi ellátás van. Lauterbach egészségügyi miniszter elutasítja a követeléseket, és a biztosítótársaságok is kevés megértést tanúsítanak.
A német kormány egészségügyi politikája elleni tiltakozásul ma számos gyógyszertár zárva marad Németországban. A Német Gyógyszerészek Szövetsége (ABDA) szerint azonban a gyógyszerellátás a sürgősségi gyógyszertárakon keresztül továbbra is biztosítva van.

Az országos sztrájkkal az ágazat a munkaerőhiányra és a többletmunkára kívánja felhívni a figyelmet, például a gyógyszerellátási hiányosságok miatt.

Egyebek mellett azt követelik, hogy a gyógyszerészek munkájukért több pénzt kapjanak, emelés már régóta nem történt. A gyógyszertárak száma az utóbbi időben a 18 ezer alá csökkent. A mai napra több városban is tüntetéseket és nagygyűléseket terveztek.
Az ágazat a gyógyszerhiány miatt is panaszkodik. Az ABDA úgy látja, hogy ez a túlságosan is a megszorításokra összpontosító egészségügyi politikának köszönhető, és a német kormányt tétlenséggel vádolja. A gyógyszerészek több döntési jogkört követelnek ellátási hiány esetén.

Az egészségbiztosítási pénztárak véleménye

A GKV-Spitzenverband azzal érvel, hogy a díj szüntelenül emelkedik, mert a gyógyszertárak az átalánydíjon felül minden gyógyszer beszerzési árának 3%-át kapják.

Minden áremelkedéssel, minden új, drágább gyógyszerrel nő a patikai díj is. A gyógyszertárak például csomagonként körülbelül 7 eurót kapnak egy átlagos antibiotikum kiadásáért, egy sclerosis multiplex elleni gyógyszerért pedig 160,71 eurót. Ha a fix összeget a követelésnek megfelelően 12 euróra emelnék csomagonként, az 2,2 milliárd euró többletbevételt jelentene a gyógyszertáraknak, anélkül, hogy a betegek számára bármi javulást jelentene.

– mondta Florian Lanz szóvivő.
Követelések

Az ágazat azt követeli, hogy a vényköteles tanácsadás gyógyszerenként 8,35 eurós fix átalányt, amelyet tíz éve nem emeltek, emeljék 12 euróra. Ezt követően rendszeresen a költségek alakulásához kellene igazítani. Minden gyógyszertárnak további átalányösszeget kellene fizetni, hogy a gyógyszerellátás a területen biztosított legyen. A nem szállítható gyógyszerekkel kapcsolatos többletkiadásért 21 eurós pótdíjat kellene fizetni minden egyes cserére.

Lauterbach a helyükre teszi a gyógyszerészeket

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter máris elutasította a magasabb díjakra vonatkozó követeléseket. Megértését fejezte ki a gyógyszertárak díjigényeivel és egyéb problémáival kapcsolatban. Azonban további költségvetési források és a kötelező egészségbiztosítás (GKV) emelkedő járulékai hiányában sajnos jelenleg nincs mozgástér erre, nyilatkozta.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.