Egy tanulmány szerint az oltottak jobban fertőznek, mint feltételezték

Jobban fertőznek az oltottak, mint gondolták

A nagy-britanniai tanulmány szerint a beoltottak jobban fertőznek, mint azt a szakemberek remélték. Várhatóan a beoltottak kb. 50%-a fertőződik meg. Ugyanakkor gyarapodnak az olyan hírek, miszerint oltottak fertőződtek meg a koronavírussal. Ez sok embert összezavar, pedig közismert, hogy a korona elleni védőoltások nem védenek 100%-osan a fertőzöttség ellen, inkább a súlyos lefolyású megbetedest akadályozzák meg.
A korona védőoltásnak nem csak a megfertőződés ellen kellene védenie. A szakértők régóta remélik, hogy a beoltottak kevésbé intenzíven is adják tovább a vírust.

Egy tanulmány most azonban azt mutatja, hogy a teljes oltási védelem ellenére az oltási áttörésben szenvedők vírusterhelése hasonló a be nem oltottakéhoz, és hatékonyan továbbadhatják a vírust – még a teljesen beoltott kontaktszemélyeknek is.

A nagy-britanniai tanulmány a “The Lancet Infectious Diseases” című folyóiratban jelent meg.

Az oltottaknak továbbra is javasoltak a védőintézkedések

Amint a vizsgálat eredményei azt mutatják, az oltás csökkenti a delta változattal való fertőzés kockázatát, és felgyorsítja a „vírus kiürülését”, azaz a koronavírusok lebomlását a szervezetből.

Az oltás áttöréses emberek vírusterhelése azonban hasonló a be nem oltott esetekhez, és otthoni környezetben is továbbadhatják a fertőzést, még a teljesen beoltott személyeknek is.

Ezért a rendszeres tesztelés, a távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása főleg az influenza időszakában az oltott embereknél is tanácsos, írja a német RND hírportál.

A vakcinák létfontosságúak a járvány leküzdésében, mert tudjuk, hogy nagyon hatékonyak a Covid-19 által bekövetkezett súlyos megbetegedés és elhalálozás megelőzésében. Eredményeink azonban azt mutatják, hogy az oltás önmagában nem elegendő a delta-variánssal történő megfertőződés megakadályozásában és annak továbbadásában a háztartásokban.

– mondta Ajit Lalvani, a londoni Imperial College fertőző betegségek tanszékének munkatársa, a tanulmány egyik igazgatója.
A negyedik korona-hullám egyre jobban közeledik Németország felé. A Robert Koch Intézet (RKI) heti jelentése szerint körülbelül minden harmadik fertőzött teljes körűen beoltott.

Ezeket az eseteket oltási áttörésnek nevezik és oka, hogy egyik védőoltás sem nyújt 100%-os védelmet.

Az oltottak hulláma jön. A delta-változattal szemben csak 50-70%-os az oltási védettség a fertőzőképesség tekintetében, az Astrazeneca esetében pedig még kevesebb. Ez azt jelenti, hogy tízből 3-5 oltott ember fertőzödhet meg és adhatja tovább a vírust.

– mondta Alexander Kekulé az ntv.de-nek adott interjújában.

Azt a biztonságérzetet tehát, melyet sok oltott szeretne, új perspektívába kell helyezni. A védőoltás azonban továbbra is a legjobb megoldás a személyes és a társadalom védelmében.

Az oltottak jól felkészültek a vírusra, és hatékonyabban és gyorsabban tudnak küzdeni a Covid-19 kórokozó ellen, mint a be nem oltottak.

2661
Te milyen járványügyi korlátozás mellett döntenél Németországban a télen? 21/22

>>> A németek többsége télen a 2G szabályozást szeretné az RTL felmérése szerint

Ezzel a beteg egészségi állapotától függően akár a betegség kialakulását is megelőzhetjük. De ez nem mindig működik.

Egy már meglévő betegségben szenvedőnek, időseknek és immunhiányosoknak, illetve immunszuppresszív szereket szedők immunrendszerét kevésbé védi az oltás, vagy gyorsabban romlik az oltásvédelem. Emiatt az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) emlékeztető oltást javasolt ezeknek az embereknek.
Kell karantén a beoltott megfertőződött embereknek?

A védőoltástól és a tünetektől függetlenül a következők érvényesek: Aki bizonyíthatóan fertőzött a koronavírus által, annak azonnal karanténba kell vonulnia, mások védelme érdekében.

Azt, hogy mennyi ideig kell karanténban maradnia, végső soron az illetékes egészségügyi hivatal dönti el, amely minden fertőzöttel felveszi telefonon a kapcsolatot. A karantén időtartama legalább 14 nap, és nem ér véget automatikusan. Ez azonban változhat az oltott és a be nem oltott emberek között. Erről végül a helyi egészségügyi hivatal dönt.

A Sars-CoV-2-vel fertőzött beoltott emberek is szenvedhetnek később hosszan tartó tünetektől, amelyeket “Post Covid” vagy “Long Covid” néven ismernek.

De itt is sokkal kisebb a kockázat a be nem oltottakhoz képest.

Brit kutatók szerint a kockázat több mint 50%-kal csökken a be nem oltottakhoz képest. Ugyanakkor a Long Covid tüneteinek súlyossága és a betegség hatásai lényegesen alacsonyabbak a beoltott betegeknél, mint a be nem oltottaknál, írja a német ntv magazin.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.