Egységes lezárás jön Németországban – a beoltottaknak jön a kiváltság

Lezárások Németországban

A német egészségügyi miniszter egy gyors és nemzetileg egységes lezárást akar a járvány leküzdésében. Lezárás nélkül a harmadik hullámot nem lehet megtörni.

Jens Spahn erősen kritizálta a tartományi vezetőket, ugyanakkor követelte az egységes, Németország szerte közös járványügyi szabályok meghozatalát, melyre már biztos, hogy sor fog kerülni jövő héten.




Szükségünk van egy szigorú lezárásra, hogy megtörjük a harmadik hullámot, és, hogy tartósan a 100-as érték alatt maradjanak a fertőzöttségi számok. Így miután ez sikerült, teszteléssel lehetne nyitni. Ezzel és az oltásokkal lehetne nyárra egy jelentős javulást elérni.

– mondta Spahn.

Elmondta, hogy elítéli, hogy a tartományok teljesen eltérően viselkednek a járványban, ugyanakkor emlékeztetett mindenkit, hogy a kórházakban a helyzet komoly és a koronavírusos megbetegedések száma folyamatosan nő. Az orvosi személyzet is alig bírja a terheltséget.

A járványügyi számok jelenleg valószínűleg nem adják vissza a valós számokat a húsvét miatt, a valós járványügyi számok először jövő hét közepére várhatóak.

Szigorítás várható a privát kontaktok terén, adott esetben be kell vezetni az éjszakai kijárási tilalmat, az iskolákban heti kétszeri tesztelés lesz szükség.





De a munkahelyeken is lehetséges, hogy kötelezővé teszik a heti kétszeri kötelező tesztelést. A homeoffice-t tovább kell szigorítani ott, ahol lehet, mondta Spahn.

A munkahelyeken mindennapos kell, hogy legyen, a heti kétszeri tesztelés. Kemény szavak ezek és ezért is van szükség az összehangolt cselekedetekre.

– mondta Spahn.

Az oltásokról elmondta, hogy minden oltást el kell fogadni, amit felajánlanak, már lehetőség lesz sok helyen a háziorvosoknál is az oltás beadatására.




Előnyök az beoltottaknak

Spahn megismételte, amit pár napja nyilatkozott, hogy azok, akik már megkapták a második oltásukat, úgy lesznek kezelve, mint akik negatív teszttel rendelkeznek.

Erről az RKI új tanulmánya szerint döntöttek, miszerint nem fertőznek annyira a beoltottak, mint korábban gondolták.

Spahn elmondta, hogy ez nem privilégium lesz és megkülönböztetés, mert a tesztelésre és akár az ingyenes tesztelésre is, mindenkinek lehetősége lesz.

A higiéniai szabályokat ettől függetlenül a beoltottaknak és a negatív teszttel rendelkezőknek is kötelező lesz betartani.





Az utazóknak a jövőben nem lesz szükség negatív tesztre és karanténra, ha rendelkeznek mindkét oltással, ez csak majd a vírus variánssal fertőzött területekre lesz érvényes.

Erről konkrét döntést április folyamán hoznak.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.