Egyre nagyobb a lakáshiány Németországban

Egy átlagos német  a fizetésének 30%-át adja ki bérleti díjra, ami egyébként az ideális mérték. A nagyvárosokban olyan keresettek a lakások, hogy még a legkisebb lyuk is hamar elkel.

Aki manapság Németország egyik nagyvárosában egy bérlakást keres, annak vagy sok pénzre vagy szerencsére van szüksége. A nagyvárosokban a bérleti díjak az elmúlt 10 évben megduplázódtak, de a kisebb városokban, falvakban is érezhető már a lakáshiány.

Újépítésűekben nem feltétlenül van hiány, viszont ezek legtöbbször luxus lakások, illetve nagyméretű, drága lakások. Hiány a kislakásból és a megfizethető lakásokból van.

Viszont ha az újépítésűeknél az építkezési elvárások egyre magasabbak, mint pl. az energiatakarékosság szintjén, vagy az engedélyek megszerzése, amik egyre szigorúbbá válnak, akkor így az újépítésű lakások is egyre drágábbak lesznek.

Nagy lakástulajdonos cégek, mint pl. a Deutsche Wohnen, a börzén is jelen vannak és folyamatosan azon munkálkodnak, hogyan emelhetnék a bérleti díjakat, pl. az un. lakás modernizálással. Így sokszor a bérlők a modernizálás áldozatai lesznek és azzal az indokkal mondják fel a bérleti szerződést, hogy felújítják a lakást. Nemsokkal ezután a felújított lakásokat jóval drágábban tudják már kiadni, ami nyilván befektetői érdek.

Egy baloldali politikus szerint a megoldás az un. “kisajátítás” lenne, ami a lakások államosítását jelentené.

Egy tervező, aki idő közben már a tettek mezejére lépett, Frankfurtban Michael Schumacher. Olyan lakásokat épített, melyek megfelelnek minden energetikai elvárásoknak és 10 Euro / nm (hideg bérleti díj) ár fölé nem megy, ami a jelenlegi helyzetben Frankfurtban a legolcsóbb variáció. Ez mindenesetre a lakástervezésben jelentős csökkentéssel jár. Azon kívül, hogy a lépcsőház kívűl helyezkedik el, a lakásokból kispórolta az előszobát. Ez a probléma a szabályokkal. Ha minden szabályt betartanának, amik önmagukban hasznosak, a bérleti díjak a 16 Euro / nm -nél kezdődnének.

Michael Schumacher által tervezett gazdaságos, olcsó újépítésű belvárosi lakások

A téma marad, a vita folytatódik és mi, németországi lakosok csak reménykedhetünk, hogy előbb-utóbb megoldás születik erre a problémára.

FORRÁS: https://www.n-tv.de/politik/Wie-loesen-wir-die-Wohnungsnot-article20900908.html

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.