Egyre több a fertőzött az oltottak között Németországban

Egyre több a fertőzött a beoltottak között Németországban

Németországban egyre több a fertőzött és a megbetegedett is a koronavírus oltással rendelkezők körében. Több német hírportál is beszámol róla, ezekből szedtünk össze néhányat. A leírások szerint a jelenség nem szokatlan, és minél több a beoltott, annál több lesz az un. oltási áttörés.




Oltással védtelenül? – RTL

Beoltva, de mégis védtelenül? Ez a benyomásunk alakulhat ki mostanában, mert úgy tűnik, hogy egyre több fertőzés van a beoltottak között is, ezt nevezik oltási áttörések (Impfdurchbruch).

Jelenlegi ilyen híres személy Patricia Kelly. Az énekesnő korábbi koronafertőzése és védőoltása ellenére újra elkapta a vírust. Szeptemberben is több tucat vendég fertőződött meg egy münsteri 2G szórakozóhelyen, amelyre csak a beoltottak és a gyógyultak mehettek be. Mit jelent ez a korona elleni oltás hatékonyságára nézve? Kezd alábbhagyni?

Dr. Georg-Christian Zinn, a Bioscientia Higiéniai Központ igazgatója az oltási áttörések megnövekedett előfordulását három fő okkal magyarázza:

Az első ok az, hogy a vakcinák nem 100%-ban biztonságosak. Körülbelül 90%-os hatékonyságú vakcináink vannak. Ezek az mRNS-oltások. A héten azt vettük észre, hogy az egyszeri Johnson & Johnson vakcina nem olyan hatékony” – mondta az orvos.

Az oltási áttörések gyakoribb előfordulásának másik oka a rendkívül fertőző Delta vírus variáns.A harmadik ok az, hogy a zsúfolt helyek – különösen éjszakai klubokban, diszkókban – ritka esetekben valóban oltási áttöréshez vezetnek” – mondja dr. Zinn.

Egy másik tényező a vakcinázás óta eltelt idő – magyarázza az intenzív szakorvos, Prof. Uwe Janssens.Csökken az ellenanyagszint, és akkor nagyon valószínű, hogy ezek az úgynevezett oltási áttörések bekövetkeznek. Egyébként az oltás teljes történetéből tudjuk, hogy ilyesmi megfigyelhető” – mondta az orvos az RTL-interjúban.




RKI: Egyre több fertőzés várható a beoltottak körében

Az RKI adatai szerint Németországban alig több mint 80 000 oltási áttörés történt. Az a tény, hogy a növekvő oltási arány ellenére is egyre több az áttöréses fertőzés, nem azt jelzi, hogy a védőoltások egyre kevésbé hatékonyak, hanem statisztikai valószínűség kérdése.

Várható, hogy az oltások terén idővel még több áttörést fognak feljegyezni, mivel egyre többen oltatják be magukat, és a SARS-CoV-2 jelenleg ismét terjed” – áll az RKI 2021. október 14-i heti jelentésében. “Ez növeli annak valószínűségét, hogy teljesen beoltott személyként is érintkezésbe kerüljön a vírussal.”

A beoltottak sokkal jobban védettek maradnak

“Továbbra is jó hír az oltottaknak , hogy a legtöbbjüknek enyhe vagy egyáltalán nincsenek tünetei, ha áttöréses fertőzésük van” – biztosítja dr. Zinn

A Robert Koch Intézet szerint idén februártól szeptemberig 200 teljesen beoltott embert kellett lélegeztető gépre tenni koronafertőzés miatt. Összehasonlításképpen: az oltatlanok között több mint 11 ezren voltak.

Az RKI szerint a beoltottaknál mintegy 90%-kal csökken a kórházi és az intenzív osztályon történő kezelés valószínűsége.

Focus Online

Ahogy a beoltottak száma folyamatosan növekszik, úgy nő az oltási áttörések száma is. A védőoltások továbbra is megvédik az emberek többségét a súlyos lefolyástól. Ennek ellenére egyre több beoltottnál jelennek meg a fertőzéses tünetek.

Néha olyan súlyosan, hogy az intenzív osztályon kell kezelni őket. Csütörtökön vált ismertté, hogy a Bayern 34 éves edzője, Julian Nagelsmann teljes beoltása ellenére is megfertőződött a koronavírussal. A FOCUS Online elmagyarázza, kire veszélyes az oltási áttörés.




Németországban sok az oltási áttörés

A Robert Koch Intézet (RKI) legfrissebb heti jelentése szerint, amely a szeptember 13. és október 10. közötti időszakot ölel fel, Németországban 35 483 oltási áttörés történt. Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek az oltásuk ellenére megfertőződtek koronavírussal, és tünetek is jelentkeztek.

A tüneteket mutató covid-fertőzöttek között a közelmúltban beoltottak aránya körülbelül 31%. Az intenzív osztályon lévő betegek körülbelül 20%-a kapott nemrégiben védőoltást.

Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk az RKI adatait, gyorsan kiderül: A legtöbb ember továbbra is védett a súlyos lefolyástól.

Különösen egy olyan korosztály van, amely nagyobb valószínűséggel tapasztal súlyos megbetegedést. Az áttöréseket a közelmúltban az életkortól függően nagyon eltérő módon osztották meg:

A 12-17 évesek 2,6%-a
A 18 és 59 év közöttiek 31,6%-a
A 60 év felettiek 55,4%-a.

A beoltott személyek kórházi kezelésének gyakorisága

A 12-17 évesek 4%-a
A 18-59 évesek 15,3-a
A 60 év felettiek 39,6-a.

Az intenzív kezelések gyakorisága beoltott személyeknél

Az beoltott gyerekek közül azonban eddig egyiket sem kellett intenzív osztályon kezelni.

A 12-17 évesek 0,0%-a
A 18-59 évesek 10,1%-a
A 60 év felettiek 28,8%-a.

Egy korcsoport különösen veszélyeztetett

A különböző korcsoportok megoszlását nézve egyértelmű, hogy a súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedés az idősek körében látható.A 817 oltási áttöréses esetből 606-an haltak meg és 80 évesek, vagy annál idősebbek voltak” – magyarázza az RKI.




A 3. oltás a kockázati csoportok szempontjából releváns

Annál is fontosabb, hogy akik a teljes oltás ellenére esetleg súlyos lefolyással megbetegedhetnek, azok harmadszor is kapjanak védőoltást a koronavírus ellen.

“Immunológiailag ennek van értelme, mert az immunválasz minden alkalommal javul, amikor a szervezet foglalkozik a kórokozóval vagy az oltással” – mondta Carsten Watzl immunológus nemrég a FOCUS Online-ban.

A harmadik oltást egyáltalán nem emlékeztető oltásnak, hanem a normál oltási folyamat részének tekinti.
A kockázati csoportba nem csak az idősek tartoznak. Az Állandó Oltási Bizottság (Stiko) összesen 5 csoport számára javasolja az emlékeztető oltást:

  • 70 év felettiek,
  • súlyosan legyengült immunrendszerű, veszélyeztetett betegek,
  • a gondozási intézmények lakói és szakemberei,
  • az egészségügyi intézmények dolgozói közvetlen betegkapcsolattal,
  • akik a Johnson & Johnson vakcinát kapták meg.

A Stiko a közelmúltban elégtelennek minősítette a Johnson & Johnson vakcinával történő egyszeri beoltás utáni védelmet. Életkoruktól és esetleges immunhiányosságuktól függetlenül a Stiko az első oltásuk után 4 héttel egy emlékeztető oltást javasol mRNS-oltással. Ezek lényegesen hatékonyabbak, mint a vektor vakcina.

Minél több a beoltott, annál több az oltási áttörés – MDR

Várható, hogy egyre több oltási áttörés lesz, mivel általában egyre többen kapnak védőoltást. Az RKI egy egyszerű számítást végzett: Ha az összes ember 100%-a vakcinázott, akkor 100%-os oltás áttörés lesz.

Mert egyetlen oltás sem 100%-osan hatékony. De az RKI szerint a jelenleg jóváhagyott koronaoltások akár 95%-ban védik az intenzív osztályon történő kezeléstől, és akár 99%-ban a haláltól.

Ezért minél több az esetszám, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy beoltott személyként is megfertőződik. De a vakcina hatása is csökken az idő múlásával.

Brit tanulmányok is erre utalnak, mert a szervezetben a koronavírus ellen felhalmozott antitestszint egy idővel az oltás után csökken. Valószínűleg 6 hónap után.

“Hat hónap elteltével az oltással megszerzett antitestszint jelentősen csökken, különösen a nagyon idős embereknél” – mondta Christian Drosten virológus a tagesschau.de-nek augusztus közepén adott interjújában.




SWR

A baden-württembergi kórházak alkalmazottai rendelkeznek a legmagasabb oltási kvótával Baden-Württemberg tartományban.

A Karlsruhe Klinikán például a 4.500 alkalmazott több mint 91%-a teljesen beoltott, az Ulmi Egyetemi Klinika körülbelül 6.000 alkalmazottjának 86%-a (2021 júliusában) teljes védelemben részesült, és a Stuttgarter Robert-Bosch-Krankenhaus 3.000 alkalmazottjának 95%-a.

Itt az elmúlt hetekben nagyon gyakori lett az oltási áttörés. A Robert Bosch Kórház orvosigazgatója, Mark Dominik Alscher hetente 2-3 betegről beszél a kórházi személyzet körében. Az SWR -interjúban Alscher hangsúlyozta, mennyire fontos a harmadik oltásról szóló megbeszélés.

Mennyire hatékony a harmadik oltás?

Egy Izraelből származó tanulmány – amely ország a világon a leggyorsabban oltatta be a lakosságot kizárólag a Pfizer vakcinával – azt mutatja, hogy az úgynevezett emlékeztető oltás jelentősen növeli az oltásvédettséget.

A vizsgálat eredményei szerint a 60 év felettiek, akik csak kétszer kaptak védőoltást a koronavírus ellen, tízszer többen fertőződtek meg, mint az ebbe a korcsoportba tartozók, akik úgynevezett emlékeztető oltást kaptak.

Ráadásul a kétszer beoltottaknál hússzor nagyobb volt a súlyos betegség kialakulásának esélye, mint a háromszoros oltással védetteknél. A súlyos megbetegedések kockázata tehát hússzor kisebb az emlékeztető oltás után.

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.