Egyre több a panasz a német Postbank és DSL Bankra

A Deutsche Bank egy nagyszabású átállással kívánja egységesíteni a csoport informatikai rendszerét. A projekt azonban a bank leányvállalatainál, a DSL-nél és a Postbanknál komoly akadályokba ütközik. Sok ügyfél jelezte elégedetlenségét a fogyasztóvédelmi szerveknél.
A fogyasztóvédelmi központok továbbra is sok ügyfélpanaszt kapnak a Deutsche Bank leányvállalatai, a Postbank és a DSL problémáival kapcsolatban.

Az év eleje óta 1700 panasz érkezett a két intézmény ügyfeleitől – közölte a Fogyasztói Központok Szövetségi Szövetsége (VZBV). Ez január és szeptember között csaknem háromszor annyi volt, mint az előző év egészében.

Egy hónapja a Deutsche Bank vezérigazgatója beismerte, hogy hibáztak és cserben hagyták az ügyfeleiket a Postbanknál, akik nagyon csalódottak.

A Postbanknál súlyosak a problémák: az ügyfelek néha nem férnek hozzá a számláikhoz, az ügyfélszolgálat alig elérhető. A pénzügyi felügyeleti hatóság, a BAFIN beavatkozása után a Deutsche Bank, amely évekkel ezelőtt bekebelezte a Postbankot, Frankfurtban egy pénzügyi konferencián nyilatkozott hibáikról.

Egy informatikai átalakítás keretében tavaly óta 12 millió Postbank-ügyfél és 7 millió németországi Deutsche Bank-ügyfél fokozatosan egy platformon egyesül.

Az elmúlt hónapokban a Postbank ügyfeleinek panaszai megszaporodtak. Legutóbb a csoport bizonyos problémák megoldásáról számolt be.

Saját tájékoztatásuk szerint a fogyasztói központok csak a harmadik negyedévben több mint 1100 panaszt regisztráltak a Postbankra és a DSL Bankra.

Ramona Pop, a fogyasztóvédelem vezetője szerint a zárolt számlák, a nem teljesített átutalások vagy a késedelmes kifizetések súlyos következményekkel járhatnak, ezért végzetes is lehet, ha az ügyfelek ilyenkor nem kapnak gyors segítséget.
A pénzügyi felügyelet vizsgálódik

Nehezen elérhetőek, rossz ügyfélszolgálat, és még számos problémát jeleztek a fogyasztóvédelmi központ felé. Az ügyfelek arról is beszámoltak, hogy az ügyfélszolgálat munkatársaitól egymásnak ellentmondó tájékoztatást kaptak.

A banki dolgozók sokszor azt mondják az ügyfeleknek, hogy nem ők az illetékesek, vagy hogy nem tudnak semmit tenni.

– mondta Pop.

A Deutsche Bank vezetősége nem képzett ki elég ügyfélszolgálatost, ezért most azt követelik tőlük, hogy a vállalat gyorsan és bürokráciamentesen kártalanítsa a fogyasztókat, és írásban nyújtson teljes tájékoztatást.

A problémák a pénzügyi felügyeleti hatóságot, a “Bafint” is érintik, amely külön képviselőt nevezett ki a Deutsche Bankhoz. Neki kell felügyelnie, hogy a nehézségeket mielőbb megszüntessék.

Christian Sewing, a Deutsche Bank vezérigazgatója nemrégiben azt mondta, hogy október folyamán várhatóan visszatér a normális működés az olyan számláknál, mint például a Pfändungsschutzkonto (a már eladósodott emberek számlája). Hasonló tendenciát lát a hitelkifizetéseknél is. Ugyanakkor a negyedik negyedévre is szükség lenne ahhoz, hogy az összes hibát megszüntessék.

A Deutsche Bank 2009 óta vette át a Postbankot, és júliusban jelentette be, hogy a Postbank ügyfeleinek informatikai átvitelét egy utolsó fázisban befejezte. Ez volt az egyik legnagyobb és legösszetettebb IT-áttelepítési projekt az európai bankszektorban – közölte a bank.

Az “Unity” elnevezésű projekttel azonban jelentős problémák merültek fel. 

Forrás Címlapfoto


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.