Egyre több illegális migráns érkezik Németországba Lengyelországból

Egyre több a migráns Németországban Lengyelországból

A múlt hétvégén 251 ember lépte át illegálisan a német-lengyel határt. Új csúcs a német rendőrség szerint. Az út Fehéroroszországból Litvánián és Lengyelországon keresztül vezetett. Lengyelroszág egyre nehezebb helyzetben van, miközben Törökország bejelentette, hogy nem akar több menekültet fölvenni.




A német rendőrség beszámolója alapján a múlt hétvégén 251 jogosulatlan határátkelőt találtak a német-lengyel határon Brandenburgban. Ez új csúcs a hétvégéken – mondta a német rendőrség. Az emberek Litvánián és Lengyelországon keresztül érkeztek Fehéroroszországból.

A német kis falukba is megérkeztek az illegális bevándorlók

Többnyire nagyobb csoportok léptek be illegálisan – közölték. Pénteken a német rendőrök egy 12 fős iraki csoportot ellenőriztek Falkenhagen (Mark) faluban, akik nem tudtak németországi tartózkodási engedélyt felmutatni. Egy 20 éves terhes nőt kórházba szállítottak orvosi kezelésre. Néhány órával később 31 fős csoportot fedeztek fel: 29 irakival és 2 szíriaival.

Szombaton a rendőrség 15 iraki állampolgárt azonosított a kerületi bíróság közelében Frankfurtban (Oder). Ők sem tudtak papírokat bemutatni, amelyek azt igazolták volna, hogy a németországi tartózkodásuk legális lenne. A rendőri intézkedések befejezése után mindegyiket átadták a központi felvevő központnak Eisenhüttenstadt-ban.

Épp pénteken számolt be a berlini rendőri igazgatóság a migránsok növekvő számáról a német-lengyel határon. Szeptember végéig a Brandenburg és Lengyelország közötti határvidéken lévő erők összesen 1.556 illetéktelen személyt vettek őrizetbe.




A rendőrség a lovasságot is beveti

A keresési intézkedések hatékonyabb kiegészítésére a német rendőrség a lovasságot is beveti, hogy a nehezen megközelíthető területekre is el tudjanak jutni.

Több uniós ország, köztük Lengyelország kormánya azzal vádolja a fehérorosz elnököt Alekszander Lukasenkót, hogy szervezetten szállítja a menekülteket a válságrégiókból az EU külső határához.

Lengyelország azzal is vádolja a szomszédos országot, hogy rendszeresen provokál, például tárgyakkal dobálja a lengyel határőröket.

Lukasenko május végén jelentette be, hogy országa többé nem akadályozza meg a migránsokat abban, hogy tovább utazzanak az EU-ba – válaszul a szigorított nyugati szankciókra. A korábbi információk szerint Litvánia most kezdte meg egy 508 kilométeres kerítés építését Fehéroroszország határán. A kerítés építése a szomszédos Lettországban is folyamatban van.




Szeptemberben a lengyel hatóságok csaknem 9.000 belépési kísérletet regisztráltak a Fehéroroszországból történő illegális határátlépésre. Ez körülbelül kétszer annyi, mint augusztusban – jelentette a TVN24.pl lengyel internetes portál a varsói belügyminisztériumra hivatkozva.

Ugyanezen a napon a lengyel határőrség hivatalos Twitter-oldalán arról számolt be, hogy csak vasárnap 434 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, 16 iraki állampolgárt és 12 feltételezett csempészt tartóztattak le, az összes többi embert visszafordították a határnál.

Lengyelországban szeptember eleje óta rendkívüli állapot van érvényben számos Fehéroroszország határán fekvő településen.

A lengyel kormány ezzel az intézkedéssel meg akarja akadályozni, hogy a határátlépéskor a migránsok támogatást kapjanak a lengyel oldalon. A szükségállapotot eredetileg 1 hónapra szabták ki. Október 1-jén Andrzej Duda elnök aláírta a parlament által jóváhagyott további 60 napos meghosszabbítást.




Kritikus helyzet a lengyel-fehérororsz határon

A lengyel határőrök SMS ben figyelmeztetik a migránsokat a fehérorosz határon, hogy ne próbáljanak illegálisan belépni az EU -ba.

“A lengyel határ le van zárva. A fehérorosz hatóságok hazudtak. Menjen vissza Minszkbe! Ne vegyen be tablettákat a fehérorosz katonáktól” – szól az angol nyelvű rövid üzenet, tájékoztatott Marius Kaminski belügyminiszter a Twitteren.

Az SMS-t mindenki megkapja, akinek mobiltelefonja a lengyel mobilhálózat területére belép. Ez magában foglal egy linket a lengyel belügyminisztérium honlapjára, ahol angolul, arabul és oroszul ismertetik a helyzetet.

Törökország nem fogad be több menekültet

Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök külpolitikai főtanácsadója, Ibrahim Kalın azt mondta a német Spiegelnek, hogy országa az afganisztáni hatalomváltás után már nem tud több menekültet befogadni.

Igaz, hogy az afganisztáni menekültmozgás mértéke nem összehasonlítható a néhány évvel korábbi Szíriaival.De ez megváltozhat, ha az afganisztáni gazdaság összeomlik. Hazánk már messze túllépte képességeit, már mintegy 4 millió szíriait vettünk be” – mondta Kalin a Spiegelnek.Most a nemzetközi közösségnek, az USA -nak és az ENSZ -nek kell cselekednie. Nem fogadhatunk be több embert.

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatban Kalın elmondta, hogy országa jelenleg nem tervezi hivatalosan elismerni a tálib kormányt.

Törökország segíteni akar a humanitárius válság megelőzésében:

Segíteni akarunk az afgán vezetésnek abban, hogy újra üzembe helyezze a repülőteret. Ezt a kezdetektől fogva mondtuk. A technikai egyeztetések már megkezdődtek, a katáriakkal együtt. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert az új vezetés nem képes gyors döntéseket hozni. Mindent a Shura Tanács, a legfelsőbb irányító testület hoz meg, és jelenleg sok döntést kell meghozniuk egyszerre.

Forrás1 Forrás2 Forrás3

Címlapfotó:Bild von Devanath auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.