Egyre több menekült jön a balkáni útvonalon Németországba, aggódik a belügyminiszter

Nő a németországi menekültek száma a balkáni útvonalról

Az ukrajnai háború árnyékában egyre több szíriai és afganisztáni menekült érkezik Németországba a balkáni útvonalon keresztül. Szászország és Bajorország máris riadót fújt. Faeser német belügyminiszter szerint a szerb fővárosnak, Belgrádnak fontos szerepe van az ügyben.
Nancy Faeser német belügyminisztert aggasztja a balkánon keresztül Németországba érkező menekültek számának jelentős megnövekedése.

A jelek szerint a migránsok közül sokan a szerb fővároson, Belgrádon keresztül érkeznek, többek között az ottani repülőtéren keresztül Németország felé veszik az irányt – mondta Faeser a Welt televíziónak. Erről számolt be a német ntv magazin.

Az SPD politikusa bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat Szerbiával arról, hogy miért nőtt hirtelen ennyire meg a migráció.

Megnövekedett migrációt látunk Csehországon és Ausztrián keresztül Németországba is. Erről már beszéltem a két kollégámmal, hogy mit tehetnénk ez ügyben közösen.

– mondta a miniszter.

Tárgyalni kíván ugyanakkor a schengeni határövezet országaival is.

Szászországban nagyon megnövekedett a menekültek száma

Szeptember közepén érkezett a hír Szászország belügyminiszterétől Armin Schustertől, hogy a tartományban a tavalyi évhez képest 20%-kal megemelkedett a menedékkérők száma. Naponta legalább 100 menedékkérő érkezik a tartományba, körülbelül háromnegyedük Szíriából, a többi Afganisztánból és Törökországból, sokan vonattal, a balkáni útvonalon keresztül.
Schuster attól tart, hogy Szászország hamarosan eléri kapacitásainak határát. Míg az év első 5 hónapjának mindegyikében 500 embert fogadtak be, addig júniusban 1 000, júliusban 1 500, augusztusban pedig 2 000 főt. Szeptember első napjaiban is emelkedő tendenciát mutatott a belügyminiszter. Úgy véli, hamarosan elérik a 2016/17-es év szintjét.

Szászországban jelenleg az első befogadóállomások mintegy 80%-a megtelt. Szászország kapacitásbővítésre készül.

Attól tartunk, hogy erre szükség lesz, nyomás alatt vagyunk. Ezenkívül ott van az Ukrajnából érkező kiszámíthatatlan bevándorlás. Országszerte várhatóan 170 000-200 000 menekült fog az év végéig Németországban védelmet kérni, az ukrajnai menekültek mellett.

– mondta Schuster.

Schuster az országos kitoloncolásokat sürgeti. Elmondása szerint a “Königsteiner Schlüssel” (amelyben többek között a menekültek elosztását szabályozzák a tartományok egymás között) elosztási rendszer 16 tartományából 12 jelenleg kijelentkezett. Ez Szászország számára azt jelenti, hogy a felvett menedék-kérőket nem tudja tovább küldeni más tartományokba. A menekültek azonban továbbra is érkeznek, különösen Csehország felől.
Faeser megértést mutatott Armin Schuster szászországi belügyminiszter felhívása iránt és megerősítette, hogy hasonlót tapasztaltak ők is a 2 hetes megfigyelés alatt. Ígéretet tett, hogy segít. A menekültszállókon a helyek országosan megfogyatkoztak, ezért tárgyalásokat kezdett az önkormányzatokkal a további lépésekről.

Bajorországban is nőtt a menekültek száma

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter is riadót fújt. Azoknak a menekülteknek a száma, akik főleg a közúton és a vasúti sínek menténén érkeznek Dél- és Kelet-Bajorországba, tavalyhoz képest több mint megötszöröződtek.

Május, június és július hónapban havonta átlagosan 5 600 ember érkezett Bajorországba. Ennek az ukrajnai háborúhoz is köze van, de a Szíriából és Afganisztánból érkező menekültmozgásokhoz is – mondta a CSU-s politikus.

Szeptember elején írt a BR24 bajor magazin arról, hogy a menekült-felvevő állomások szinte megteltek Bajorországban. A legtöbb menekült Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezik. A Szíriából és Afganisztánból érkezők jó eséllyel maradhatnak.
A probléma az, hogy alig maradt olyan szállás, ahol a menekültek az első befogadás után elszállásolhatók lennének, már sok ukrán menekült sem talál lakást az ingatlanpiacon.

Baden-Württemberg is helyhiánnyal küzd

Mivel Baden-Württemberg arra számít, hogy szeptemberben még több menekült érkezik, majd télen a hideg miatt Ukrajnából úgyszintén, szálláshelyek kialakításán dolgozik. A háború kezdete óta 125.000 ukrán menekült érkezett a tartományba.

A tartomány lakhatási támogatási programot indít a menekültek számára. A városok és települések pályázhatnak rá, hogy elegendő szálláshelyet tudjanak biztosítani a menekültek számára. Idén és jövőre összesen 80 millió Eurót biztosít erre a célra. Az önkormányzatoknak ezt a pénzt új lakások létrehozására vagy bővítésére kell fordítaniuk. A pénz folyósításának előfeltétele, hogy a lakás 20 évig az adott önkormányzat tulajdonában maradjon.

A lakásoknak 10 évig a menekültek rendelkezésére kell állniuk – ha a szükséglet akkor is fennáll. Ellenkező esetben a támogatott lakások szociális lakhatásra használhatók. Hasonló programot indítottak 2015ben is.
Ismét tornatermekben szállásolják el a menekülteket

Akárcsak 2015 után, most is több helyen tornatermekben kell elszállásolni a menekülteket, mert az eddig kialakított felvevőhelyek megteltek.

Új konténer-faluk is épülnek, de a hotelek is vesznek fel embereket. Stuttgartban a Wasen helyén és Waldau-ban terveznek ilyet építeni. Az első előrejelzések szerint pl. Stuttgartba 1.300 menekült érkezik csak szeptemberben.

A Welt beszámolt arról, hogy Stuttgart polgármestere is riadót fújt a helyhiány miatt, akácsak Szászország miniszterelnöke. Még Venezuelából is jönnek menekültek.

A Welt elmondja, hogy Horvátországon és Ausztrián keresztül is sok menekült érkezik Németországba, a menekülteket a magas szociális juttatások vonzzák.

Forrás1 Forrás2 Forrás3 Forrás4 Forrás5

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben – nehéz a kitoloncolás

Kétszer annyi késelés Németországban a vonatokon 2022-ben - nehéz a kitoloncolás
Egy jelentés szerint 2022-ben majdnem megduplázódott a vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma ...

Májustól jön a 49 eurós Deutschlandticket Németországban

Májustól jön a 49 eurós Deutschlandticket Németországban
Jön a Deutschlandticket: a 49 eurós jegy, a 9 eurós jegy utódja 2023. ...

Mi változik februártól Németországban?

Mi változik februártól Németországban?
Megszűnik a maszkviselési kötelezettség a távolsági közlekedésben, megszűnik a munkahelyi járványügyi védelem, közeledik ...

Németországban eddig 253 koronavírus elleni oltáskárosultnak ítéltek meg kártérítést

Németországban eddig 253 koronavírus elleni oltáskárosultnak ítéltek meg kártérítést
A korona-oltások után ritkán, de előfordulnak súlyos egészségügyi problémák. Egy médiajelentés szerint a ...

Késelés a vonaton: két ember meghalt, öten megsérültek a Kiel-ből Hamburgba tartó vonaton

Késelés a vonaton: két ember meghalt, öten megsérültek a Kiel-ből Hamburgba tartó vonaton
A Kielből Hamburgba (Schleswig-Holstein tartomány) tartó RE 70-es regionális vonaton szerdán Brokstedt kisvárosban ...

Februártól megszűnik a maszkkötelezettség az egészségügyben dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben

Februártól megszűnik a maszkkötelezettség az egészségügyben dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben
Bajorország és Baden-Württemberg is hatályon kívül helyezi az orvosi rendelőkben és a kórházakban ...

Februrár 2-tól eltörlik a maszk-kötelezettséget a távolsági közlekedésben Németországban

Februrár 2-tól eltörlik a maszk-kötelezettséget a távolsági közlekedésben Németországban
A helyi tömegközlekedésben a német tartományok többsége vagy már feloldotta a maszk-kötelezettséget, vagy ...

Baden-Württemberg január 31-től tervezi a maszk-kötelezettség eltörlését a tömegközlekedésben

Baden-Württemberg január 31-től tervezi a maszk-kötelezettség eltörlését a tömegközlekedésben
Baden-Württemberg a tervek szerint január 31-én eltörli az egyik utolsó korona-szabályát is. Ezt ...

Német belügyminiszternő: A berlini szilveszteri zavargásoknak következményei lesznek

Német belügyminiszternő: A berlini szilveszteri zavargásoknak következményei lesznek
Németország több nagyvárosában voltak zavargások szilveszter éjszakáján, a legrosszabb Berlinben volt, Neukölln városrészben, ...

Nem minden telefon szólalt meg Németországban a Cell Broadcast figyelmeztető tesztnapon

Nem minden telefon szólalt meg Németországban a Cell Broadcast figyelmeztető tesztnapon
11.45-kor feloldották Németországban az országos teszt-riasztást. A katasztrófa-előrejelző rendszerek tesztje véget ért. A ...

Botrány Németországban! A 14 éves lány meggyilkolása után a politikusok hallgatnak

Botrány Németországban! A 14 éves lány meggyilkolása után a politikusok hallgatnak
Egy nappal a 14 éves lányt ért halálos késtámadás után nagy a gyász ...