Egységes azonosító számról döntöttek Németországban

Egységes azonosítószám Németroszágban

A német parlament egy egységes azonosító számról (Bürgernummer) döntött. Ez a jelenlegi adóazonosító (Steuer-ID) szám lesz, ezzel is segítve a különböző hivataloknak a személyes adatokhoz való hozzáférést.

A digitális ügyintézés megkönnyítése érdekében csütörtökön döntött a parlament az új fajta “nyilvántartás modernizálásáról” szóló törvényről.

Ez megteremti az alapot a már meglévő adóazonosító szám egységes azonosító (Bürgernummer) eszközként történő felhasználására más adminisztratív folyamatok során, bármelyik hivatal számára.

A kormány ezt az online hozzáférési törvény által kitűzött célok elérésének előfeltételének tekinti, a projektet sokan kritizálják.

Eddig a különböző hivataloknak az ügyintézéshez minden egyes alkalommal meg kellett adni alapadatainkat, mint pl. születési idő, cím, családi állapot.

Sokszor van szükség az azonosításhoz különböző papírokra, mint pl. születési anyakönyvi kivonat vagy bejelentkezési papír.

Az új eljárással lehetővé válik, hogy a hivatalok az azonosító számmal egyből láthassanak minden aktuális adatot valakiről.

A tervek szerint lehetőség lesz majd mindenkinek magának is betekinteni, hogy mikor melyik hivatal hívta le az adatait (Daten-Cockpit) és az adatokba csak előzetes beleegyezés után nézhetnek bele a hivatalok.

Amennyiben a törvényt a Bundesrat is jóváhagyja, a jövőben kb. 50 hivatal számára lesz elérhető az adóazonosító számunk (Steuer-ID) és ezzel a már ismert adataink is.

www.welt.de www.computerbild.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.