Elfogták a Feketeerdő Rambóját, Yves R. – sajtótájékoztatón a részletek

Vége a rémálomnak, elfogták a fegyver őrültet” szalagcímekkel jelent meg a német sajtóban Yves R. elfogatásáról péntek este rengeteg újságcikk. A sajtótájékoztatót 20:00 órakor tartották és beszéltek az elfogatás részleteiről.

Pénteken 17:17 órakor fogták el a napok óta a Feketeerdőben bujkáló Yves R.-t, szemtanúk segítségével akadtak a nyomára. Összesen 2 500 ember vett részt a keresésében és az egész ország területéről érkezett segítség. Az elfogatásakor a 31 éves német férfi felfegyverkezett volt és egy SEK-es (Spezialeinsatzkommando) megsérült.

A bokorban ült és négy pisztoly volt előtte”, mondta a bevetés vezetője Jürgen Rieger péntek este. A pisztolyokat jól láthatóan tette maga elé. Egy ötödik pisztolyt is találtak még, valamint egy baltát és egy levelet is, a levél valószínűleg búcsúlevél volt. Kutyák segítségével találtak rá és helikopterek biztosították a környéket. Rieger elmondta, hogy különösen nehéz volt az erdőben keresni őt, mivel nehezen áttekinthető a terület, de biztosak voltak benne, hogy meg fogják találni az intézkedéseknek köszönhetően. A médiának is megköszönték az együttműködést.

Az elfogásánál a férfi könnyű sérülést szenvedett és egy SEK személy is könnyen megsérült egy vágással, valószínűleg a baltától. A SEK-esek először megszólították, majd utána rögtön elfogták.

Yves R.-t a pszichiátrián fogják megvizsgálni

Vasárnap óta volt Yves R. a Feketeerdőben Oppenau-nál menekülőben a rendőrség elől. A férfi vasárnap egy ellenőrzés folyamán egy erdei faháznál négy rendőrt megfenyegetett és elvette tőlük a szolgálati fegyverüket, majd eltűnt az erdőben.

A jelenlegi elfogatásnál összesen öt pisztolyt találtak nála, mondta Rieger. Megtalálták a négy rendőrségi fegyvert és még egy továbbit, melynek származását kutatják, ezért arról további információt jelenleg nem adnak ki, mondta Rieger.

Yves R.-t pszichiáter vizsgálja majd. Ez a tett súlyosságát és a férfi előéletét tekintve fontos, mondta a főállamügyész, Herwig Schäfer. Vért is vesznek tőle, hogy megvizsgálják, bármilyen gyógyszer vagy kábítószer hatása alatt állt e.

A férfi már büntetett előéletű, már fiatalon is elítélték népuszítás vádjával. Fiatalon 8 hónap felfüggesztettet kapott népuszítás miatt, melyet később elengedtek neki. 15 évesen egy nyilvánosan kiakasztott táblát úgy írt át, hogy a táblán az volt látható, hogy “Juden weg“, vagyis “El a zsidókkal”.

Ezenkívül egy fiatalkorú intézményben bombariadót csinált, hogy ráijesszen a nevelőkre. Ott antiszemita megnyilvánulásai is voltak, használt SS és horogkeresztes szimbólumokat. Később testi sértés miatt ítélték el, mikor volt barátnőjére támadt egy íjjal.

Egy korábbi bérbeadója szerint az ingatlanban titokban egy céllövöldét alakított ki, ahonnan 10 hónapnyi bérleti díj elmaradás miatt kilakoltatták. Ekkor még a Bahn-nál volt alkalmazott Offenburgban.

Oppenau polgármestere megkönnyebbülését fejezte ki.

Fahndung nach Yves R. im Schwarzwald

Oppenau: „Schwarzwald-Rambo“ verletzt SEK-Polizisten bei Festnahme ...

FORRÁS: www.ntv.de www.spiegel.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.