Elfogták a németországi bankautómata-robbantó bandát – több mint 50 esetben robbantottak

Elfogták a németországi bankautómata robbantó bandát Hollandiában

A hollandiai Utrecht és Limburg tartományokban a rendőrség számos épületet átkutatott, és kilenc férfit letartóztatott, akik több mint 50 németországi banki autómata felrobbantásáért felelősek. Három másik elkövetőt még keresnek.
A Németországban felrobbantott bankautómaták száma kevesebb mint egy évtized alatt megtízszereződött. Az elkövetők gyakran jól felszereltek, sokan közülük Hollandiából jönnek át a határon.

Bajorországban az esetek számának gyakorisága drámai szinten megemelkedett, 31 robbantással rekordot döntöttek a tartományban.

Január 30-án a dél-német nyomozóknak sikerült csapást mérniük egy holland bandára, amely több mint 50 bankautomatát robbantott fel Németországban, és 5,2 millió eurót vitt el.

A 2021 novembere óta tevékenykedő elkövetők a nyomozás jelenlegi állása szerint egy türingiai eset kivételével rendszeresen a két dél-németországi (Bajorország és Baden-Württemberg) tartományban lévő bankautómatákat választották ki.
A rendőrök a hollandiai Utrecht és Limburg tartományokban, valamint Belgiumban az ottani rendőrséggel együttműködve 16 épületet kutattak át.

Kilenc, 25 és 41 év közötti férfit tartóztattak le, akik ellen elfogatóparancs volt érvényben.

A holland média szerint az elkövetők holland, marokkói, török, afgán és román állampolgárok. Három másik személyt jelenleg még keresnek.

Kilenc előkészített robbanóanyag-csomagot is találtak.

– mondta Jürgen Harle, a bajor állami bűnügyi hivatal műveleti vezetője.

Az elkövetők teljesen meggondolatlanul pénzért robbantgatnak, ártatlan emberek életét kockáztatják és épületeket rombolnak le.

– mondta Thomas Strobl baden-württembergi belügyminiszter a letartóztatások alkalmával.

Ismeretlenek felrobbantottak egy bankautómatát egy karlsruhei idősek otthonában, és közben megrongálták az épület egyes részeit. Forrás: Stutenseeredaktion

Az anyagi kár rendszeresen magasabb, mint a zsákmány. A jelenlegi sorozatban ez 6,5 millió eurót tesz ki.

Összesen több mint 270 munkacsoport, valamint számos ügyész és bíró vett részt az akciónapon.

Baden-Württembergben a csoport állítólag 17 bankautomatát robbantott fel és 1,8 millió eurót zsákmányolt – az anyagi kár 2,7 millió euró.

Bajorországban a banda 31 bankautomatát robbantott fel sikeresen, és több mint 3,4 millió eurót zsákmányolt, az anyagi kár több mint 4 millió euró.
Forrás 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.