Elmarad Németországban a tartományi vezetők megbeszélése – jön a járványügyi törvénymódosítás

Egységes lezárás Németországban

A jövő hét hétfőre, április 12-ére tervezett következő tartományi vezetői találkozót lemondták, helyette kiegészítik a járványügyi törvényt, hogy Németország szerte egységes járványügyi szabályokat lehessen meghozni. Erről jövő héten dönt a parlament.
A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn is ma tartott sajtótájékoztatót, ahol részletesebben lehet olvasni a tervezettekről.

Az április 12-ére tervezett tartományi vezetők és kormány találkozót a mai napon a német kormány szóvivője lemondta. A jövő héten egyáltalán nem lesz megbeszélés.

Németország benne van a harmadik hullámban, a járvány határozza meg a németországi helyzetet. A járványügyi számok növekednek és az intenzív osztályok is egyre jobban túlterheltek. Ezért döntöttek úgy a tartományi vezetők és a kormány, hogy egy egységes szabályozásra van szükség ott, ahol a 7 napos fertőzöttségi érték meghaladja a 100-as értéket.

– mondta a kormány szóvivő, Ulrike Demmer.
Jövő héten törvénymódosítás lesz

A járványügyi törvény kiegészítését jelentette be a német kormány olyan szabályokkal, ami egész Németországra érvényes lesz. A törvénymódosítás a kormányszóvivő elmondása szerint azokra a területekre fog vonatkozni, ahol az új fertőzések meghaladják a 100 / 100.000 lakos / 7 napos értéket.

Részleteket csak a mai Jens Spahn sajtótájékoztatójáról lehetett megtudni, a WELT német magazin információi szerint az alábbi változtatásokat tervezik meghozni:

  • A 100-as járványügyi érték felett lévő területeken éjszakai kijárási szigorítást, tilalmat vezetnek be
  • Az iskolákban távoktatás lesz ott, ahol a 7 napos fertőzöttségi érték meghaladja a 200-at.

Az újságírók kérdésére a kormányszóvivő többször is azt válaszolta, hogy a tartományok közös megállapodásán alapszik a járványügyi törvény módosítása, a legtöbb kérdésre azonban nem adott választ, mert azt mondta, hogy nem adhat ki információt, illetve a válaszadók különböző  módon kitértek a kérdések elől.

Thüringen tartomány miniszterelnöke döbbenetét fejezte ki és elmondta, hogy ő a médiából tudta meg, hogy elmarad a tartományi vezetői találkozó.

Videó a sajtótájékoztatóról, a koronavírussal kapcsolatos információk 3:44-nél kezdődnek


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.