Elon Musk betámadta a német kormányt, amiért támogatja az illegális bevándorlást Olaszországban

Németország támogatja a földközi-tengeri mentőszervezeteket. Elon Musk ezt láthatóan kritikusan szemléli. A milliárdos az X nevű platformján osztja meg kritikáját. A német külügyminisztérium azonnal reagált.
A Tesla alapítója és milliárdos Elon Musk az X (korábban Twitter) nevű internetes platformján keresztül beavatkozott a német politikába egy héttel a bajorországi és hesseni tartományi választások előtt, írja a német Welt magazin.

Szeptember 29-én megosztotta a “Radio Genoa” nevű, migrációkritikus felhasználó videóját, amelyben közvetve arra szólítja fel az embereket, hogy az AfD-re szavazzanak.

A videó felett ez a szöveg áll:

“Jelenleg 8 német NGO hajó van a Földközi-tengeren, amelyek illegális bevándorlókat gyűjtenek, hogy Olaszországban kirakják őket. Ezeket az NGO-kat a német kormány támogatja. Reméljük, hogy az AfD megnyeri a választásokat, hogy megállítsuk ezt az európai öngyilkosságot.”

Musk a megosztásában hozzáteszi: Vajon a németek tudják ezt?
Musknak az X-en 158,3 millió követője van.

A német külügyminisztérium azonnal válaszolt, és angolul azt írta:

“Igen. És ezt hívják életmentésnek”.

Erre Musk ma azt válaszolta:

Tehát valójában büszkék vagytok rá. Érdekes. Őszintén szólva kétlem, hogy a német lakosság többsége ezt támogatja. Csináltatok már közvélemény-kutatást?

Bizonyára sérti Olaszország szuverenitását, hogy Németország nagyszámú illegális bevándorlót szállít olasz földre?

Invázió hangulata van…

A Welt írása szerint a háttérben az olasz kormány kritikája áll, miszerint a német külügyminisztérium idén akár kétmillió euróval is támogatja a tengeri mentőszervezeteket. A zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítvány társelnöke, Jan Phillip Albrecht felszólította az EU-bizottságot, hogy állítsa le Musk választási propagandáját.

Musk az utóbbi időben egyre gyakrabban szólal fel politikai kérdésekben. Májusban ő adott helyet a Ron DeSantis floridai kormányzó republikánus elnökválasztási kampányának az X-en. Múlt héten pedig találkozott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.
A milliárdos csütörtökön az amerikai bevándorlási vitában is állást foglalt, amikor a mexikói texasi határra látogatott, hogy helyi politikusokkal és a rendfenntartó erőkkel találkozzon, hogy világos képet kapjon a helyzetről.

A dél-afrikai születésű Musk ezután az X-en saját amerikai bevándorlói státuszára utalt, és rendkívül bevándorláspártinak nevezte magát. Az illegális határátlépések korlátozása és a legális bevándorlás kiterjesztése mellett szólalt fel. Később Musk az X-en megkérdezte, hogy az amerikai politika miért törődik többet Ukrajnával, mint az amerikai határral.

A római kormány szerint az év eleje óta már több mint 133 ezer migráns érkezett Olaszországba, majdnem kétszer annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában. Több ezren közülük az amúgy is túlzsúfolt földközi-tengeri Lampedusa szigetén rekedtek.

Meloni levelet írt a német kancellárnak

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök levélben fordult Olaf Scholz német kancellárhoz, amelyben bírálta a német kormányt, amiért anyagilag támogatni akarja azokat a szervezeteket, amelyek Olaszországban hajós migránsokról gondoskodnak. Róma ezt a belügyekbe való beavatkozásnak minősítette. A külügyminisztérium válaszul rámutatott, hogy ezzel a Bundestag határozatát hajtanák végre.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.