EU-bizottság javaslata: Az EU-ba való beutazás további szigorítása június 15-ig

Az EU-bizottság azt javasolja minden EU-s országnak, hogy az EU-s külső határokra vonatkozó beutazási korlátozásokat hosszabbítsák meg további 30 nappal, vagyis június 15-ig.

Világszerte és Európában is még mindig instabil a helyzet, mondja az EU-bizottság. “Ezért, hogy lecsökkentsük a fertőzés terjedésének rizikóját, a meglévő intézkedéseket továbbra is fenn kell tartani az EU külső határainál. Ennek megszüntetése lépésekben, fokozatosan kell, hogy történjen”, mondta a brüsszeli hatóság.

Első lépésként az EU belső határellenőrzéseit kell fokozatosan és koordináltan megszüntetni, mielőtt egy második lépésben a külső határok ellenőrzését enyhítenénk.

Egyszer már meg lett hosszabbítva

A beutazási szigorításokat először márciusban hozták meg. Akkoriban megegyeztek az EU-s országok, Írország kivételével, és a nem EU-s országok, mint Svájc, Norvégia, Liechtenstein és Izland, hogy a nem feltétlenül szükséges beutazásokat az EU-ba szigorítsák.

Az intézkedések alól kivételek az EU-s állampolgárok és bizonyos szakmák képviselői, mint orvosi személyzet. Egy hónappal ezelőtt ezt már egyszer meghosszabbították, május 15-ig.

Vita a határnyitás körül Németországban

Minden ország maga dönthet a beutazási szigorításokról. Az EU-bizottság javaslatától függetlenül Európa belső határellenőrzései egyelőre maradnak.

Számos ország vezette be a koronavírus krízis elején a határellenőrzést az egyébként ellenőrzés nélküli Schengeni térségben, Németország is.

Az utóbbi időben egyre több követelés hangzott el Németország irányába, hogy a szomszédos országai felé oldja fel a határellenőrzést. A német belügyminiszter Horst Seehofer ellenben megvédte az egyelőre május 15-ig meghosszabbított határellenőrzéseket és utalt a már folyamatban lévő tárgyalásokra a tartományokkal. 

Az EU belső ügyeiért felelős biztos Ylva Johansson azt nyilatkozta: “A legfontosabb célunk, hogy visszaállítsuk a teljes mozgásszabadságot a Schengeni térségen belül, ahogy ezt az egészségügyi helyzet megengedi. Csak ezután lehet az EU-s külső határait újból megnyitni.”

 

FORRÁS: www.tagesschau.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.