Június 1-től jöhet az egységes EU-s oltási igazolvány

EU oltási igazolvány

Még nyár előtt szeretné Brüsszel, ha elkészülne a közös oltási igazolás. Vajon ez segíteni fog minket a könnyebb utazásban? Ebben az EU-s országok még nem egyeztek meg. A törvényjavaslat szerint nem csak az oltások, de a teszt eredmények is szerepelnének a digitális útlevélben.

A digitális európai oltási igazolvány az EU-bizottság terve szerint június 1-től kell, hogy elkészüljön.

A nyári utazásokat akarják nyár kezdetétől egy digitális oltási igazolással megkönnyíteni, mondta Ursula von der Leyen Brüsszelben.

A bizottság a projektet “digitális zöld igazolványnak” nevezi, az izraeli “zöld útlevél” mintájára.

Nem csak az oltásokat dokumentálnák ebben digitális igazolványban, hanem PCR és gyorstesztek eredményeit, ill. a már fertőzésen átesettek adatait is.

Ezáltal nem csak a beoltottak kapnák vissza a szabadságukat.

Az Európai Bizottság javaslatát még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is el kell fogadnia.
Az EU-bizottság kötelez

Az EU-bizottság ezúttal nem csak ajánlást tett, hanem kötelezni akarja az országokat egy új törvény rendelettel.

Az oka, hogy korábban több ország nem vette figyelembe Brüsszel ajánlásait a járványhelyzetben, így nem sikerült az országokat összehangolt beutazási szabályokra sem bírni.

Például októberben a kormányok megállapodtak, hogy kidolgoznak egy egységesített elektronikus formanyomtatványt, melyet az utazók használhatnak tartózkodási helyük feltüntetésére, eddig eredmény nélkül.

A tagállamoknak máig nincs egy közös applikációja, melyet egy covid figyelmeztetésként használhatnának, ellentétben a tervezettel.

Németország egyelőre pesszimista a belföldi utazások terén. Mallorcára vasárnaptól lehet egy negatív teszttel beutazni és visszafele nem kell a karantén, mivel már nem számít rizikó-területnek. A németek megrohamozták Spanyolországot, tömegesek a foglalások és több légitársaság is számos új járatot indít.

Könnyebbség vagy nem?

Az EU-államok azonban még nem egységesek abban a kérdésben, hogy az igazolás milyen előnyökkel járna. A tervek szerint ezt minden ország maga dönthetné el.

Azt is minden ország maga dönthetné el, hogy mely vakcinákat fogadja el (pl. kínai vagy orosz). Az EU (EMA) által elfogadott vakcinákat mindenesetre köteles lenne minden EU-s ország elfogadni.

Angela Merkel egyelőre nem támogatja az oltással rendelkezők előjogait, mivel még csak kevesen juthatnak vakcinához.

Görögország és más turista országok viszont azt sürgetik, hogy a beutazást egy ilyen igazolással könnyebbítsék meg az EU-ban.

Ausztria már a következő napokban meg akarja teremteni a jogi alapot egy ilyen oltási útlevél bevezetéséhez, és már áprilisban bevezetné, mondta Sebastian Kurz.

Egyes EU-s országok szkeptikusak, hogy egy közös EU-s törvény keretében hozzák meg a döntést, többek között azért, mert túl sokáig tartana.
A technikai részét minden országnak magának kell kidolgoznia

Minden ország maga dolgozza ki a technikai hátteret, melyhez az EU nyújt anyagi segítséget.

Végül egy QR kód áll majd rendelkezésre, digitálisan vagy papír formában.

A polgárok aztán ezt a kódot mutathatják fel pl. egy mozi pénztárában, az edzőteremben, a repülőtéren vagy egy szálloda recepcióján. A határőrök vagy a recepciósok a kód segítségével ellenőrizhetik annak valódiságát.

Az EU-bizottság egy olyan rendszert, un. átjáró szisztémát (Getaway) fog programozni, aminek a segítségével minden EU-s ország határokon átnyúlóan kérdezheti le az össze EU-ország nyilvántartását.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.