EU vakcina lehet a kínai vakcina is

A kínai vakcina az EU jóváhagyására vár

A következő oltás válhat hamarosan elérhetővé az EU-ban sürgősségi jóváhagyással. Az EMA megindította a Sinovac kínai gyártó vakcinájának tesztelési eljárását. A WHO még ezen a héten dönteni akar.

Az EU Gyógyszerügynöksége (EMA) megkezdte a kínai Sinovac gyártó vakcinájának tesztelési eljárását. Az EMA kedden Amszterdamben jelentette be, hogy az adatokat gyorsított eljárásban értékelik.

Az EMA szakemberei döntésüket a klinikai és laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményeivel indokolták. Ez egyértelművé teszi, hogy a vakcina serkenti a koronavírus elleni antitestek termelését, ezért hatékony lehet a Covid-19 elleni védekezésben.

Nem tudni, hogy a teszteljárás mennyi ideig fog tartani.

Eddig 4 vakcinát hagyott az EU jóvá: Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Három másik készítményt tesztelnek.

 

Magyarországon ezeken kívül az orosz vakcina Sputnik V, és a kínai gyártó Sinopharm vakcinája is használatban van.

A WHO még ezen a héten akar arról dönteni, hogy sürgősségi jóváhagyást ad-e a Sinovac és Sinopharm kínai vakcináknak.

Dánia betiltotta az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinával való oltást, mindkét esetben vérrögképződéses esetek miatt.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.