Európai parlamenti választások – Németországban a jobboldali AfD a második helyen

A CDU és a CSU egyértelmű győzelme látszik az európai parlamenti választásokon. Minden botrány ellenére az AfD a második helyen végzett előzetes jelentések szerint. A közlekedésilámpa-koalíció szomorú estére számíthat, különösen a Zöldek párt.




A németországi európai parlamenti választásokon a CDU/CSU nagy fölénnyel a legerősebb párt lett. Az AfD nagy mértékben erősödött, és a második helyen áll, melyet az SPD követi. A Zöldek jelentős veszteségekkel a negyedik helyen állnak. Az FDP stabil maradt, míg a Linke párt jelentősen visszaesett, és Sahra Wagenknecht új pártja, a BSW megelőzi. (Bündnis Sahra Wagenknecht – Vernunft und Gerechtigkeit)

Ez nagy visszaesés a közlekedésilámpa-koalíció számára, mindhárom kormánypárt szavazókat veszít.

  • Az előrejelzések szerint a CDU/CSU enyhén, 29,6-30%-ra nőtt.
  • Az AfD 16,3-16,5%-kal az eddigi legjobb eredményét érte el az európai választásokon és nagy mértékben nőtt a támogatottsága.
  • Az SPD 14,1%-ra zuhant, ez a szociáldemokraták eddigi legrosszabb eredménye országos választáson.
  • A Zöldek 12,1 és 12,5% közé csúsztak, szintén mélyzuhanás.
  • A Linke baloldali párt szűk 2,8-3%-on landol, ami a legrosszabb eredménye az európai választásokon.
  • Az FDP szinte változatlanul 4,9-5%-on áll.
  • A baloldali pártból kiszakadó BSW párt 5,7-6%-ot ért el új pártként.
Forrás: ntv




A jobboldali pártok fölényben

Előrejelzések szerint a választási részvétel 64-66% között lesz. 2019-ben 61,4% volt, amivel Németország az ötödik helyen áll a 27 uniós tagállamok között. Németországban most először szavazhattak az európai választáson a 16 és 17 évesek is, van aki ennek tudja be az AfD szavazók megugrását, illetve már azt is látni előrejelzések szerint, hogy a hat volt kelet-német tartományokban az AfD számít vezető pártnak 27,1%-kal.

Az EU 27 tagállamában mintegy 360 millió állampolgár jogosult szavazásra, köztük valamivel kevesebb mint 61 millió német.

Ausztria

Előrejelzések szerint a jobboldali FPÖ első helyen végez az európai parlamenti választásokon Ausztriában. Az FPÖ 27%-ot ért el, derül ki az Osztrák Rádió (ORF), az APA ügynökség vasárnap közzétett első trendprognózisából. A konzervatív ÖVP 23,5%-ot, a szociáldemokraták (SPÖ) 23%-ot szereztek. A Zöldek és a Neosz egyenként 10,5%-on állnak.




Franciaország

A Marine Le Pen vezette jobboldali Rassemblement National párt a közvélemény-kutatók szerint egyértelműen megnyerte a franciaországi európai parlamenti választásokat.

Az Ifop, az Ipsos és az OpinionWay intézetek szerint a szavazatok több mint 31%-át szerezte meg (2019: 23,3%). A párt ezzel több mint kétszer annyi szavazatot gyűjtött, mint Emmanuel Macron elnök liberális Reneszánsz blokkja, amely 15% körülire esett vissza (2019: 22,4 százalék). A harmadik helyen a szocialisták végeztek 14% körüli eredménnyel (2019: 6,2 százalék).

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.