Februártól megszűnik a maszkkötelezettség az egészségügyben dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben

Februártól nincs maszkkötelezettség Bajorországban és Baden-Württembergben a kórházakban dolgozóknak

Bajorország és Baden-Württemberg is hatályon kívül helyezi az orvosi rendelőkben és a kórházakban dolgozóknak előírt maszkkötelezettséget februártól, a betegekre és látogatókra vonatkozó szabály egyelőre érvényben marad.
Miután több tartomány is döntött már a maszkkötelezettség eltörléséről a helyi tömegközlekedésben, országosan a távolsági közlekedésben február 2-tól szűnik meg, most az egészségügyben kezdik meg a kedvező járványhelyzet alakulása miatt a szabályok feloldását Németországban.

A bajor egészségügyi miniszter január 19-én jelentette be a maszkkötelezettség feloldását a kórházakban, rendelőintézetekben, idősotthonokban dolgozók számára.

A korona-járványban bekövetkezett fejlemények örvendetesek, melyek lehetővé teszik, hogy az orvosi rendelőkben is megszüntessük februártól a dolgozók számára a maszkkötelezettséget.

– mondta Klaus Holetschek.

A tartomány járványügyi szabályai január végével lejárnak, a tartományi vezetők orvosokkal egyeztetve döntöttek a február 1-jétől érvénybe lépő enyhítésen. Ez a közösségi szálláson élőkre is vonatkozik.

A németországi járványügyi előírások miatt azonban az FFP2 maszkkövetelmény országszerte továbbra is érvényben marad többek között a kórházakban és az idősotthonokban, valamint a betegek és az orvosi rendelők látogatói számára.

A jelenlegi járványügyi törvény szerint a szabály április elejéig érvényes, de Holetschek felszólította a szövetségi kormányt, hogy ezt oldja fel lehetőleg már februártól.
Baden-Württemberg szintén februártól enyhít a maszkkötelezettségen

A baden-württembergi orvosi rendelőkben és egyéb járóbeteg-ellátó intézményekben dolgozóknak szintén február 1-jétől nem kell maszkot viselniük.

A betegek és a látogatók számára azonban áprilisig továbbra is kötelező lesz.
Februártól a hajléktalanszállókon sem lesz kötelező a maszkviselés, valamint a tömegközlekedésben sem.

A látogatókra és betegekre vonatkozó maszkkötelezettségről pl. a kórházakban és idősotthonokban, a szövetségi kormány fog dönteni. Jelenlegi állás szerint április 7-ig lesznek érvényben.

Jelenleg a világjárványból az endémiába való átmenet időszakában vagyunk. Ezért járványügyi szempontból nincs szükség a korona-rendeletben a lakosságra vonatkozó maszkkötelezettségek megtartására.

– áll a tervezett rendeletről a minisztérium kabinetelőterjesztésében.

A maszkok használata tehát saját felelősségre ajánlott közösségi helyeken, tömegközlekedésben.
Országszerte be kellene szüntetni a maszkkötelezettséget

A Német Kórházszövetség (DKG) az egészségügyben dolgozók kötelező maszkviselésre és az izoláció megszüntetésére szólít fel.

Február végén megszűnnek az ingyenes tesztek Németországban, egy hónappal korábban a kötelező maszkok a tömegközlekedésben. Ezzel a politika máris azt jelzi, hogy a járvány a végéhez közeledik, és a korona egy átlagos betegséggé vált. Itt az ideje visszatérni a normális állapotokhoz.

– mondta Gerald Gaß elnök.

Elmondta, hogy az elkülönítési kötelezettség megszűnése után is folytatnák a betegek védelmét a kórházakban.

Ahogy a világjárvány előtt, a kórházakban, ahol fokozott a fertőzésveszély, továbbra is maszkot kell viselni.

– mondta Gaß.

Karl Lauterbach (SPD) szövetségi egészségügyi miniszter elutasítja a kötelező maszkhasználat gyors megszüntetését az egészségügyben. Ezt a különösen kiszolgáltatott emberek védelmével indokolja.
A bajor egészségügyi miniszter a látogatóknak is mielőbb feloldaná a maszkkötelezettséget

A korona-helyzet enyhülése miatt Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter támogatja a kórházi korona-látogatási szabályok felülvizsgálatát és lehetőség szerint enyhítését is.

A bajor kórházszövetséggel folytatott eszmecserét követően arra kérem a kórházakat, hogy a beteglátogatásokra vonatkozó szabályzataikat igazítsák a megváltozott járványügyi helyzethez.

– mondta a CSU politikusa.

Eközben egyes bajorországi kórházak már enyhítettek a látogatási szabályokon, vagy bejelentették a megfelelő lépéseket.

Holetschek: Bajorország nem ír elő szabályokat a kórházaknak

Holetschek szerint itt az ideje, hogy a kórházak felülvizsgálják a látogatási időre, a megengedett látogatók számára és egyéb követelményekre vonatkozó előírásaikat. A látogatások fontosak a betegek gyógyulása szempontjából, és a látogatási jog korlátozásának arányosnak kell lennie.

A miniszter azonban a kórházak vezetésére akarja bízni a döntést:

Egy dolog világos, a kórházak rendelkeznek a legjobb szakértelemmel ahhoz, hogy mérlegeljenek a járványügyi védelem és a normális állapot között. A tartomány tehát nemcsak hogy továbbra is tartózkodik az itteni előírásoktól, de még a koronajárvány idején a kórházaknak adott ajánlásokat is hatályon kívül helyezte a látogatási kérelmek kezelésére vonatkozóan.

– hangsúlyozta.
Roland Engehausen, a bajor kórházszövetség ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy szerencsére jelenleg nem várható újabb korona-hullám a kórházakban.

Ezért most fokozatos lehetőséget látunk arra, hogy a kórházak látogatási rendjét a pozitív fejleményekhez igazítsuk.

Üdvözlendőnek nevezte, ha a kórházak mostantól a helyi viszonyok figyelembevételével, a fertőzések megváltozott gyakoriságához igazíthatják látogatási rendjüket. A betegbiztonság ennek ellenére továbbra is elsőbbséget élvez.

Néhány kórház már bejelentette az enyhítéseket

Egyes kórházak vezetősége a jelek szerint hasonlóan látja a dolgokat: a müncheni Helios kórházak bejelentették, hogy enyhíteni kívánják látogatási szabályaikat:

A mindenkori látogatási idő keretein belül mostantól ismét napi egy látogatásra van lehetőség, időkorlátozás nélkül. Az FFP2 maszk követelménye továbbra is érvényes. Hasonlóképpen, a negatív teszteredményt továbbra is be kell mutatni minden hat éven felüli látogató esetében, függetlenül a látogatók oltási státuszától.

– közölték.

A közép-frankföldi kerületi kórházak is enyhítettek néhány napja a látogatási szabályokon.

A kórházakban a betegek minden nap fogadhatnak látogatókat. Ejtették a látogatásonkénti legfeljebb egy órás időtartamot, valamint a látogatók maximális számának korlátozását.

– áll a közleményben.
Korábban legfeljebb két látogató látogathatott meg egyszerre egy beteget. A látogatás előtti regisztráció szintén nem szükséges. Kivételt képeztek a gyermek- és ifjúságpszichiátriák és a szocioterápiás lakóotthonok.

A Donau-Isar-Klinikum a deggendorfi, landau an der Isar-i és dingolfingi telephelyeivel a járvány stabil alakulására tekintettel tovább enyhítette látogatási szabályait.

Már január 9. óta megszűnt a látogatók számának és a látogatások időtartamának korlátozása.

Korábban a látogatások csak egy órát tarthattak, és a látogatók száma két főre volt korlátozva.

A kórház vezetősége azonban továbbra is kéri, hogy vegyék figyelembe a betegtársak igényeit, olvasható a kórház közleményében.

Az FFP2 maszkok és a gyorstesztek azonban továbbra is kötelezőek.

A würzburgi kórházak megtartják a korona-szabályokat

Az egyetemi kórház, a Juliusspital és a würzburgi Missioklinik egyelőre nem változtatja meg a koronával kapcsolatos látogatási rendjét.

Az egyetemi kórház azonban kilátásba helyezi a jelenlegi szabályozás rendszeres újraértékelését. A látogatások hosszától és számától függetlenül a kórházi látogatók kötelező tesztelése és maszkhordása továbbra is érvényben marad.
Forrás1 Forrás2 Forrás3 Forrás4

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.