Februártól megszűnik a maszkkötelezettség az egészségügyben dolgozóknak Bajorországban és Baden-Württembergben

Februártól nincs maszkkötelezettség Bajorországban és Baden-Württembergben a kórházakban dolgozóknak

Bajorország és Baden-Württemberg is hatályon kívül helyezi az orvosi rendelőkben és a kórházakban dolgozóknak előírt maszkkötelezettséget februártól, a betegekre és látogatókra vonatkozó szabály egyelőre érvényben marad.




Miután több tartomány is döntött már a maszkkötelezettség eltörléséről a helyi tömegközlekedésben, országosan a távolsági közlekedésben február 2-tól szűnik meg, most az egészségügyben kezdik meg a kedvező járványhelyzet alakulása miatt a szabályok feloldását Németországban.

A bajor egészségügyi miniszter január 19-én jelentette be a maszkkötelezettség feloldását a kórházakban, rendelőintézetekben, idősotthonokban dolgozók számára.

A korona-járványban bekövetkezett fejlemények örvendetesek, melyek lehetővé teszik, hogy az orvosi rendelőkben is megszüntessük februártól a dolgozók számára a maszkkötelezettséget.

– mondta Klaus Holetschek.

A tartomány járványügyi szabályai január végével lejárnak, a tartományi vezetők orvosokkal egyeztetve döntöttek a február 1-jétől érvénybe lépő enyhítésen. Ez a közösségi szálláson élőkre is vonatkozik.

A németországi járványügyi előírások miatt azonban az FFP2 maszkkövetelmény országszerte továbbra is érvényben marad többek között a kórházakban és az idősotthonokban, valamint a betegek és az orvosi rendelők látogatói számára.

A jelenlegi járványügyi törvény szerint a szabály április elejéig érvényes, de Holetschek felszólította a szövetségi kormányt, hogy ezt oldja fel lehetőleg már februártól.




Baden-Württemberg szintén februártól enyhít a maszkkötelezettségen

A baden-württembergi orvosi rendelőkben és egyéb járóbeteg-ellátó intézményekben dolgozóknak szintén február 1-jétől nem kell maszkot viselniük.

A betegek és a látogatók számára azonban áprilisig továbbra is kötelező lesz.
Februártól a hajléktalanszállókon sem lesz kötelező a maszkviselés, valamint a tömegközlekedésben sem.

A látogatókra és betegekre vonatkozó maszkkötelezettségről pl. a kórházakban és idősotthonokban, a szövetségi kormány fog dönteni. Jelenlegi állás szerint április 7-ig lesznek érvényben.

Jelenleg a világjárványból az endémiába való átmenet időszakában vagyunk. Ezért járványügyi szempontból nincs szükség a korona-rendeletben a lakosságra vonatkozó maszkkötelezettségek megtartására.

– áll a tervezett rendeletről a minisztérium kabinetelőterjesztésében.

A maszkok használata tehát saját felelősségre ajánlott közösségi helyeken, tömegközlekedésben.




Országszerte be kellene szüntetni a maszkkötelezettséget

A Német Kórházszövetség (DKG) az egészségügyben dolgozók kötelező maszkviselésre és az izoláció megszüntetésére szólít fel.

Február végén megszűnnek az ingyenes tesztek Németországban, egy hónappal korábban a kötelező maszkok a tömegközlekedésben. Ezzel a politika máris azt jelzi, hogy a járvány a végéhez közeledik, és a korona egy átlagos betegséggé vált. Itt az ideje visszatérni a normális állapotokhoz.

– mondta Gerald Gaß elnök.

Elmondta, hogy az elkülönítési kötelezettség megszűnése után is folytatnák a betegek védelmét a kórházakban.

Ahogy a világjárvány előtt, a kórházakban, ahol fokozott a fertőzésveszély, továbbra is maszkot kell viselni.

– mondta Gaß.

Karl Lauterbach (SPD) szövetségi egészségügyi miniszter elutasítja a kötelező maszkhasználat gyors megszüntetését az egészségügyben. Ezt a különösen kiszolgáltatott emberek védelmével indokolja.




A bajor egészségügyi miniszter a látogatóknak is mielőbb feloldaná a maszkkötelezettséget

A korona-helyzet enyhülése miatt Klaus Holetschek bajor egészségügyi miniszter támogatja a kórházi korona-látogatási szabályok felülvizsgálatát és lehetőség szerint enyhítését is.

A bajor kórházszövetséggel folytatott eszmecserét követően arra kérem a kórházakat, hogy a beteglátogatásokra vonatkozó szabályzataikat igazítsák a megváltozott járványügyi helyzethez.

– mondta a CSU politikusa.

Eközben egyes bajorországi kórházak már enyhítettek a látogatási szabályokon, vagy bejelentették a megfelelő lépéseket.

Holetschek: Bajorország nem ír elő szabályokat a kórházaknak

Holetschek szerint itt az ideje, hogy a kórházak felülvizsgálják a látogatási időre, a megengedett látogatók számára és egyéb követelményekre vonatkozó előírásaikat. A látogatások fontosak a betegek gyógyulása szempontjából, és a látogatási jog korlátozásának arányosnak kell lennie.

A miniszter azonban a kórházak vezetésére akarja bízni a döntést:

Egy dolog világos, a kórházak rendelkeznek a legjobb szakértelemmel ahhoz, hogy mérlegeljenek a járványügyi védelem és a normális állapot között. A tartomány tehát nemcsak hogy továbbra is tartózkodik az itteni előírásoktól, de még a koronajárvány idején a kórházaknak adott ajánlásokat is hatályon kívül helyezte a látogatási kérelmek kezelésére vonatkozóan.

– hangsúlyozta.




Roland Engehausen, a bajor kórházszövetség ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy szerencsére jelenleg nem várható újabb korona-hullám a kórházakban.

Ezért most fokozatos lehetőséget látunk arra, hogy a kórházak látogatási rendjét a pozitív fejleményekhez igazítsuk.

Üdvözlendőnek nevezte, ha a kórházak mostantól a helyi viszonyok figyelembevételével, a fertőzések megváltozott gyakoriságához igazíthatják látogatási rendjüket. A betegbiztonság ennek ellenére továbbra is elsőbbséget élvez.

Néhány kórház már bejelentette az enyhítéseket

Egyes kórházak vezetősége a jelek szerint hasonlóan látja a dolgokat: a müncheni Helios kórházak bejelentették, hogy enyhíteni kívánják látogatási szabályaikat:

A mindenkori látogatási idő keretein belül mostantól ismét napi egy látogatásra van lehetőség, időkorlátozás nélkül. Az FFP2 maszk követelménye továbbra is érvényes. Hasonlóképpen, a negatív teszteredményt továbbra is be kell mutatni minden hat éven felüli látogató esetében, függetlenül a látogatók oltási státuszától.

– közölték.

A közép-frankföldi kerületi kórházak is enyhítettek néhány napja a látogatási szabályokon.

A kórházakban a betegek minden nap fogadhatnak látogatókat. Ejtették a látogatásonkénti legfeljebb egy órás időtartamot, valamint a látogatók maximális számának korlátozását.

– áll a közleményben.




Korábban legfeljebb két látogató látogathatott meg egyszerre egy beteget. A látogatás előtti regisztráció szintén nem szükséges. Kivételt képeztek a gyermek- és ifjúságpszichiátriák és a szocioterápiás lakóotthonok.

A Donau-Isar-Klinikum a deggendorfi, landau an der Isar-i és dingolfingi telephelyeivel a járvány stabil alakulására tekintettel tovább enyhítette látogatási szabályait.

Már január 9. óta megszűnt a látogatók számának és a látogatások időtartamának korlátozása.

Korábban a látogatások csak egy órát tarthattak, és a látogatók száma két főre volt korlátozva.

A kórház vezetősége azonban továbbra is kéri, hogy vegyék figyelembe a betegtársak igényeit, olvasható a kórház közleményében.

Az FFP2 maszkok és a gyorstesztek azonban továbbra is kötelezőek.

A würzburgi kórházak megtartják a korona-szabályokat

Az egyetemi kórház, a Juliusspital és a würzburgi Missioklinik egyelőre nem változtatja meg a koronával kapcsolatos látogatási rendjét.

Az egyetemi kórház azonban kilátásba helyezi a jelenlegi szabályozás rendszeres újraértékelését. A látogatások hosszától és számától függetlenül a kórházi látogatók kötelező tesztelése és maszkhordása továbbra is érvényben marad.




Forrás1 Forrás2 Forrás3 Forrás4


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.