Feldühödött gazdák fogadták a gazdasági minisztert Schleswig-Holsteinban – az FDP a gazdákat békés tüntetésre szólította fel

Az FDP német párt a CDU/CSU pártokkal ellentétben azt követeli, hogy az gazdák mondják le a tiltakozásukat. A német gazdasági minisztert a héten egy kisebb támadás érte, amely megrengette a német politikát.
Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter kompjának blokádját követően Christian Lindner, az FDP vezetője és német pénzügyminiszter felszólította a gazdákat, hogy a tiltakozások során maradjanak békések.

Eltévedtetek, forduljatok vissza! A tiltakozásnak demokratikus keretek között kell zajlania.

– mondta a pénzügyminiszter egy stuttgarti találkozón.

Mi történt?

Csütörtökön késő délután Robert Habeck német gazdasági miniszter Hallig Hooge-ból, a szabadságából visszatérve (Hooge az Északi-tenger leglátogatottabb szigete) a schleswig-holsteini Schlüttsiel kompkikötőbe akart átmenni. Ott váratlanul egy 250-300 fős dühös csoport fogadta.

Habeck a hajón maradt, a rendőrség biztonsági okokból néhány embert ki akart jelölni, akik felmehettek volna tárgyalni. Ezt azonban a tömeg elutasította. Azt akarták, hogy vagy álljon eléjük a miniszter, vagy forduljon vissza.

Az emberek az interneten szerveződtek, amikor megtudták, hogy Habeck a kompon lesz.

A médiák jelentései alapján dulakodás alakult ki a tömeg és a rendőrség között, amikor többen megpróbáltak feljutni a kompra. A rendőrség paprikasprayt is bevetett. Végül a komp visszafordult, a miniszter csak este térhetett vissza biztonságban. Az ügyészség nyomozást indított az ügyben.

A cikk alján látható Facebook videón az látszódik, hogy a tömeg akkor indult meg a komp felé, amikor az már indulni kezdett visszafele. Egy nő hangja hallatszódik, aki kiabálja, hogy “Feigling”, vagyis gyáva.

Ma kiderült, hogy a kompon egy család is volt gyerekkel, valamint idősebb emberek is, akiket megrémített az akció, veszélyben érezték magukat.
A közösségi médiában közzétett videókon traktorok és teherautók hosszú sora látható az L191-es úton. A rendőrség szerint több mint 30 rendőrt vetettek be a helyzet csillapítására.

Ez az eset hatalmas felháborodást és döbbenetet okozott a politikai körökben és a médiában, erőszakkal vádolva a tömeget. Az akciót a gazdák szövetsége is elítélte.

Az internetezők szerint azonban nem történt erőszak, sokan állnak a demonstrálók oldalán.

A gazdák szövetsége a dízel-támogatás megtartását kéri

A mezőgazdaság nem olyan iparág, mint bármely másik, mert az alapvető élelmiszerellátásunk függ tőle. Társadalmunk felelősséggel tartozik a mezőgazdaságért, de a mezőgazdaság is felelős a társadalomért.

– mondta Lindner.

A kormánykoalíció milliárdos megszorításokról döntött, és többek között a mezőgazdasági termelőknek a gépjárműadó és a mezőgazdasági dízel tekintetében nyújtott kedvezmények megszüntetéséről is. A heves tiltakozások után a kormány a héten már tett engedményt:

A gépjárműadó-támogatás megmarad, a dízel-támogatást pedig nem azonnal, hanem fokozatosan, 2026-ig törlik el.
A gazdák tiltakozása azonban folytatódik. A Német Gazdaszövetség a dízel-támogatás hosszú távú fenntartását és általában a szakma nagyobb elismerését követeli. A jövő hétre országos tüntetéseket terveznek.

“Ha új támogatásokat akarsz, a régiekről le kell mondanod”

Lindner megvédte a tervezett támogatáscsökkentéseket.

Egy európai és nemzeti szinten ennyire magasan támogatott iparág válságos időszakban el kell hogy fogadja bizonyos támogatások csökkentését. Nem lehet egyrészt a most csökkentett villamosenergia-adóból hasznot húzni és további támogatásokat követelni az istállóátalakításokhoz, másrészt pedig ragaszkodni a régi támogatásokhoz. Ha új támogatásokat akarunk bevezetni, a régiekről le kell mondanunk.

– mondta Lindner.

A CDU/CSU támogatja a gazdák felvonulását

Most tartotta a CSU a zárt frakcióülését a felső-bajorországi Seeon Monostorban. Új választásokat követelnek, és szimpatizálnak a gazdák tiltakozásaival.

Andrea Lindholz, a CDU/CSU Bundestag-frakciójának helyettes vezetője szintén teljesen érthetőnek nevezte a gazdák tiltakozását. A Rheinische Post című lapnak azt nyilatkozta, hogy a “jelzőlámpás” kormány (Ampel-Regierung) továbbra is a hazai mezőgazdaság rovására akarja a költségvetési lyukakat betömni.
A gazdák radikalizálódásától tartanak

Steffen Bilger, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese gyenge kompromisszummal vádolta a kormányt, mivel továbbra is tervezik a mezőgazdasági dízel-támogatás megszüntetését.

Cem Özdemir mezőgazdasági miniszternek azon kellene dolgoznia, hogy a gazdáknak jó feltételeket biztosítson a jó minőségű regionális élelmiszerek előállításához. Ezért van szükségük a mezőgazdasági gázolaj támogatására.

– mondta Bilger.

A Habeck elleni “támadást” követően több politikus hangoztatta, hogy attól tartanak, a gazdák egyre durvábbak lesznek. Bilger azonban megvédte a gazdákat.

A rendőrség hétfőn mindenre felkészült

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.