Főbb változások júliustól Németországban

Változások júliustól Németországban

Megszűnik a home-office kötelezettség, az egyszer használatos műanyag termékeket betiltják, Kelet-Németországban emelik a nyugdíjakat. Ezen kívül más változás is lesz júliusban Németországban. Néhány felsorolás a fontosabbakból.
Vége a home-office-nak

Július 1-től új korona munkavédelmi rendelet lép életbe. Ez előírja, hogy a vállalatoknak már nem kell otthoni munkát kínálniuk az alkalmazottaiknak. Ezenkívül az alkalmazottaknak már nem kell feltétlenül elfogadniuk az otthoni munkavégzésre vonatkozó ajánlatot. Ugyanakkor a Német Munkaügyi és Szociális Minisztérium (BMAS) szerint a kapcsolattartást és a szobák több ember általi használatát a minimumra kell csökkenteni. A szobákban az egy főre eső legkisebb 10 nm-es kötelező terület szintén nem érvényes júliustól.

A digitális védettségi bizonyítvány az EU-ban

Németországban az oltási központokban és a gyógyszertárakban már kiállítják a digitális korona oltási igazolványokat, 2021. július 1-től ezt hivatalosan is bevezetik az EU-ban. A digitális oltáskártyával korlátozások nélkül újra lehetővé akarják tenni a határokon átnyúló utazást az EU-ban.
Újrafelhasználható az egyszer használatos műanyag helyett

Július 3-tól számos egyszer használatos műanyag terméket tiltanak be. Ezek főleg olyan termékek, amelyekre alternatív lehetőségek is vannak. Ide tartoznak például az eldobható edények, a szívószálak, a keverőpálcák vagy a lufi. A hungarocell eldobható edényeket és poharakat nem lehet gyártani és forgalomba hozni. A meglévő termékekre azonban nincs értékesítési tilalom.

Új szerencsejáték-szerződés lép hatályba

Az új szerencsejáték-szerződés 2021. július 1-jén lép hatályba. A szerencsejátékok keretfeltételeit minden tartomány egységesen szabályozza. Aki szerencsejátékot akar játszani az interneten, mindenképpen szüksége lesz egy játékfiókra. Egy ilyen játékfiókhoz minden játékost azonosítani és hitelesíteni kell, ami egy személyi igazolvány-ellenőrzés segítségével történik. Ennek célja, hogy megnehezítse a kiskorúak számára a szerencsejátékhoz való hozzáférést. Ezenkívül a játékosok csak havi 1.000 Eurót tudnak befizetni és felhasználni a játékfiókjukban. A szerencsejáték szabályainak egységesítésének egyik fő célja a feketepiac visszaszorítása.
Kelet-Németországban megemelik a nyugdíjakat

Mivel a koronajárvány negatívan befolyásolta a béreket, a kelet-németországi nyugdíjak július 1-jétől 0,72%-kal emelkednek. A keleti nyugdíjértékének (Rentenwert) növekedése megfelel a törvényes kelet-nyugati összehasonlítási irányvonalnak. Az új német tartományok jelenlegi nyugdíjértéke 33,47 Euróra emelkedik. A nyugat-német tartományok esetében a nyugdíj értéke változatlanul 34,19 Euró.

Emelkedik a minimálbér

Július 1-jétől a minimálbér 10 centtel, 9,50 Euróról 9,60 Euróra emelkedik. Az emelés egy kétéves fokozatos emelés része, amelynek során a minimálbért 10,45 Euróra emelik 2022 végére.

A koronavészfék vége (Notbremse)

Az úgynevezett nemzeti vészfék június 30-i lejártával a tartományok ismét maguk felelősek a jövőbeni járvány elleni további szabályozásokért. Viszont ha a járványügyi értékek emelkednek, a vészfék ismét életbe lép.
Meghosszabbították a korona miatti gazdasági támogatását

A vállalatok és az egyéni vállalkozók számára nyújtott gazdasági támogatást 2021. szeptember 30-ig meghosszabbítják, és júliustól “Überbrückungshilfe III Plus” néven folytatódik. Az áthidaló támogatás célja a koronajárvány munkahelyekre és vállalatokra gyakorolt ​​következményeinek enyhítése. A meghosszabbítással a támogatás felső határa is megemelkedik.

Nyári vakáció kezdete több tartományban

Több tartományban a nyári szünidő júliusban kezdődik. Berlin, Hamburg, Brandenburg, Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia és Schleswig-Holstein tartományokban már elkezdődött a nyári vakáció. A hónap folyamán az összes többi tartomány követni fogja a példáját. Bajorország az utolsó, amely július 30-án kezdi meg a nyári szünetet.

A Deutsche Telekom és a Vodafone kikapcsolja a 3G mobilhálózatokat

A két mobiltelefon-szolgáltató, a Deutsche Telekom és a Vodafone június 30-án kikapcsolja harmadik generációs rádióhálózatait (3G vagy UMTS). Ez a nagyon régi okostelefonnal rendelkező ügyfeleket érinti, vagy olyan szerződéssel rendelkezőket, amely nem tartalmazza az új vezeték nélküli hálózatokat, például a 4G / LTE-t. Az O2 szolgáltató is kikapcsolja a 3G hálózatát az év végéig.  A telefonhívásokat és az SMS-üzeneteket ez nem érinti, mert a telefonáláshoz szükséges második generációs (2G / Edge) cellás szabvány továbbra is érvényben marad.
Új állami finanszírozás a hatékony épületekhez

Július 1-jétől új szabályokat kell alkalmazni a ház építésének vagy felújításának állami finanszírozására. Ettől az időponttól kezdve a gazdaságos épületek új állami finanszírozása (BEG) alkalmazandó, amely a Német Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal és a Bank KfW több programját felváltja. Ezenkívül több támogatási kérelem helyett csak egy pályázatot kell benyújtani. Az új szabályozás célja a finanszírozás vonzóbbá tétele.

Import forgalmi adó EU-n kívüli országokból a kisebb áruk esetében is

Ha a jövőben kisebb árukat szeretne megrendelni az EU-n kívüli országokból, akkor július 1-től magasabb költségekre kell számítania. Ekkortól import forgalmi adó fizetendő azokért a cikkekért is, amelyek egyébként 22 Euró mentességi korlát mellett mentesülnének. A legtöbb termék esetében a 19%-os ráta lesz esedékes. Kivételt képeznek a 7% forgalmi adóval rendelkező könyvek. A szintén kivetett tényleges vám vonatkozásában továbbra is 150 Eurós mentességi határ lesz érvényben.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Magyar ízek Németországban – termékek beszerzése – blog

Magyar ízek Németországban - termékek beszerzése - blog
Magyarországon ahhoz voltam szokva, hogy a kis autómmal havonta egyszer nagy bevásárlást tartunk ...
Elolvasom

Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait

Németországban megnövelik a gyermek után járó betegszabadság napjait
Január 14-én döntött a Bundestag arról, hogy a szülők hosszabb ideig kapják a ...
Elolvasom

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék – Mit érdemes tudni

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék - Mit érdemes tudni
Elvált és külön élő szülők gyermeke(i) után is jár a német családi pótlék ...
Elolvasom

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?
Nem kérdés: A barátoknak segítünk. De ettől függetlenül ne feledjük a mondást, miszerint pénzügyekben ...
Elolvasom

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek
Új vagy Németországban, vagy most tervezed, hogy megindulsz Németország felé? Akkor nem árt, ...
Elolvasom

Németország Top 100 fő látványossága 2019 / 2020 egy közvéleménykutatás alapján

Németország Top 100 fő látványossága 2019 / 2020 egy közvéleménykutatás alapján
A Deutschen Zentrale für Tourismus egy közvéleménykutatást végzett, ami 2019-ben kezdődött és 2020. ...
Elolvasom

Hogyan jelentsünk Németországban beteget? – fontos tudnivalók, szabályok

Hogyan jelentsünk Németországban beteget? - fontos tudnivalók, szabályok
Mit kell tudni, ha betegnek jelentjük magunkat Németországban? A munkáltatót azonnal értesíteni kell, ha beteget ...
Elolvasom

Melyik magyar süteményt kedvelik a németek? – blog

Melyik magyar süteményt kedvelik a németek? - blog
Magyar embernek az ünnepnapok, de gyakran a vasárnapok sem telhetnek el anélkül, hogy ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.