Fölösleges volt bezárni az óvodákat és bölcsődéket a járvány alatt – ismerte be Lauterbach

Fölösleges volt bezárni a német óvodákat a járvány alatt

“A bölcsődék és óvodák nem voltak fertőzési gócpontok” – mondta Karl Lauterbach (SPD) német egészségügyi miniszter a járványügyi bezárásokra visszatekintve. Mai szemmel nézve a lezárásokra nem volt szükség.




2020 tavaszán jelentették be Németországban, hogy 4 hétig minden bölcsőde és óvoda bezár! Amikor ezt a hírt 2020 tavaszán bejelentették, sok szülőnek fogalma sem volt arról, hogy mi vár rájuk.

A négy hétből hosszú hónapok lettek, amelyek alatt az óvodák és az iskolák is zárva voltak. A nyári rövid megkönnyebbülés után ősszel és 2021 tavaszán újabb lezárások következtek.

Mi lett az eredménye? És mekkora pszichés károk keletkeztek?

Ezekre a kérdésekre ad választ a korona-óvodai tanulmány zárójelentése, amelyet a Német Ifjúsági Intézet (DJI) és a Robert Koch Intézet (RKI) közösen végzett 2020 közepétől 2022 végéig.

Eredményeiket Lisa Paus (Zöldek) német családügyi miniszter és Karl Lauterbach (SPD) német egészségügyi miniszter november elején ismertette.

Ennek során a talán legvitatottabb kérdésekkel kezdték:

Mi volt a bezárások értelme? Lauterbach egészségügyi miniszter egyértelmű választ adott erre a kérdésre:

Az óvodák és bölcsődék nem jelentettek fertőzési forrást, az 5 év alatti gyermekek körében a fertőzések gyakorisága mindig alacsony volt, az általános iskolás és serdülő korú gyermekek körében tapasztalt fertőzésekhez képest.




Karl Lauterbach szerint az első korona-hullámokban a bölcsődék és óvodák bezárása szükségtelen volt.

A bölcsődék és óvodák bezárása orvosilag semmiképpen sem indokolt, és mai tudásunk szerint nem is lett volna szükséges abban a mértékben, ahogyan annak idején tettük. Nem lesz több ilyen jellegű bezárás.

– mondta az SPD politikusa november elején Berlinben.

A tanulmány a bölcsődék és óvodák bezárásának pszichológiai hatásait is vizsgálta. A megkérdezettek szerint a gyermekek szenvedtek a bezárásoktól. A bölcsődei ellátások lemondása által érintett szülők is különösen stresszesnek érezték magukat, különösen, ha egyedülálló szülők voltak, vagy ha mindkét szülő dolgozott.

A lezárások miatt hátrányban a gyerekek

A gyermekek és a serdülők jelentős mértékben szenvedtek, de nem magától a járványtól, hanem a lezárásoktól.

– mondta Lisa Pausi családügyi miniszter a sajtótájékoztatón.




Azt, hogy a világjárvány és az ellenintézkedések óriási terhet jelentettek, más tanulmányok is bizonyítják, például a Hamburgi Egyesült Királyságban végzett Copsy-tanulmány szerint.

E tanulmány szerint a világjárvány egyes hullámaiban nőtt a szorongásban vagy depresszióban szenvedő gyermekek száma.

Lisa Paus is rámutatott az étkezési zavarokkal küzdő gyermekek és serdülők magas számára. Elmondta, hogy 2021-ben 40%-kal több gyermek szenvedett anorexiában vagy bulémiában, mint 2019-ben.

Ezért a gyermekek jólétének mostantól prioritást kell élveznie a világjárvány elleni küzdelemben.

Paus elmondta, hogy a tanulmány szerint azok a gyerekek, akiknek a legnagyobb szükségük van a kora-gyermekkori nevelésre és támogatásra, különösen szenvednek a korona lezárásos intézkedések következményeitől.

Azokban az óvodákban, ahol sok szociálisan hátrányos helyzetű családból származó gyermek van, most majdnem kétszer annyi gyermeknek van szüksége támogatásra, például a nyelvi, szociális, érzelmi és egyéb készségek fejlesztése terén, mint a járvány előtt.

Mindez senkinek nem lehet nagy meglepetés, hiszen a járvány ideje alatt gyakran lehett a német médiákban olvasni, hogy a gyermekpszichiátriák megteltek, ugyanakkor azt is, hogy a gyermekekre a vírus általánosan nem veszélyes.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.