Gépjármű átírás online Németországban 2019. október 1-től lehetséges

62 percet kell átlagosan egy autó átírására várni az ADAC szerint, ez októbertől akár gyorsabban is mehet, online. 20 millió engedélyeztetés volt a tavalyi évben, tehát nagyon nagy volt a forgalom Kfz-Zulassungstelle-knél (jármű-működést engedélyeztető hivatal) Németország szerte. Ez az helyzet most változhat, hála az ún. “i-Kfz“-nek. Viszont csak E-személyivel rendelkezők tudják használni és akik németországi lakcímre vannak bejelentve, és nem minden autóra lesz érvényes.

Mi szükséges hozzá

  • A jármű első engedélyeztetése 2015. január 1-nél nem régebbi
  • Új személyi igazolvány online funkcióval (E-Ausweis, E-személyi)
  • Személyi-leolvasó gépezet vagy egy mobiltelefon NFC funkcióval

Hogyan fog működni

Az azonosításhoz egy olyan személyi szükséges, amelyben van online funkció, ehhez pedig pin-kód is tartozik. Emellett egy olyan mobiltelefonra is szükség lesz, ami az NFC-Chip-et le tudja olvasni, ezzel az adatokat továbbítani.

Miután a járművet online engedélyezték, egy adategyeztetés következik a központi jármű-nyilvántartással. (Zentralen Fahrzeugregister). Az ellenőrző szervek, mint a KÜS, továbbítják az adatokat a állami központi nyilvántartásba (Register des Kraftfahrt-Bundesamt), ahonnan aztán az illetékes Zulassungstelle lehívhajta azt.

A gyakorlatban így néz ki: az online portálon történő azonosítás után különböző adatokat kell beadnunk. Ezeket a rendszer automatikusan leellenőrzi, ezután jöhet a fizetés. Végül az Antrag (a jelentkezés) egy ügyintéző által ellenőrizve lesz. Ezután postán érkeznek meg a különböző papírok (Zulassungsbescheid, I és II része) és a matrica a rendszámhoz. Ez kb. 2-3 napot vehet igénybe.

Viszont ha már egy engedélyezett jármű átjelentéséről van szó, az gyorsabban mehet. Pl. ha valaki Hamburgból Berlinben egy autóhoz berlini rendszámot szeretne venni, ezt online gyorsan elintézheti.

Online bead egy kérelmet (Antrag-ot)  a mobiltelefonon keresztül és kap egy előzetes engedélyt az elektromos portálba. Ezzel tud a hamburgi utána elindulni, mert az autó ezáltal engedélyezett. A végleges dokumentumok ezután a postán fognak megérkezni.

A matrica helyes felragasztásáról pontos leírást küldenek majd, azt mindenkinek magának kell helyesen fölhelyeznie.

Lesznek még olyan Zulassungstelle-k, ahol ezt nem fogják megengedni, és megkérik majd az illetőt, hogy a rendszám táblával fáradjon be a Zulassungstellére.

A TÜV, Dekra és a KÜS ellenőrzési hivataloknak is meg fog felelni az “i-Kfz“.

Hogyan működik az E-Ausweis, vagyis az E-személyi?

Ez egy elég összetett kérdés, de ez a jövő. A cél, hogy az egész EU-n belül a személyi igazolvánnyal bármelyik EU-s országban lehessen online hivatali ügyeket intézni, ez persze még egy nagyon nagyon távoli jövő. Magyarországon is működik már az E-személyi, több cikk is jelent meg ezzel kapcsolatban, valamit a Magyarország hivatalos honlapján is lehet erről bővebben olvasni.

Egy Origo cikk ezt írja a magyar E-személyiről márciusban:

“Még okosabbá válik az e-személyi – írta egyik számában a Világgazdaság a Belügyminisztérium adataira hivatkozva. Eddig 4,185 millió személyi igazolványt cseréltek le modern elektronikus igazolványra, amely hamarosan új funkcióval bővül.

A cikk szerint 5,4 millióan még a régebbi személyazonosítót használják, a kártya lehetőségeivel kevesen élnek, a vészhelyzet esetén értesítendők telefonszámának tárolása a legnépszerűbb.

Az e-személyi hamarosan a mobilokon is megjelenik FORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

 

A lap hétfői száma szerint a plasztik e-aláírás funkciójára eddig csak alig több, mint 230 ezren regisztráltak, pedig hamarosan elérhető lesz az e SzemélyiM mobilalkalmazás,amely az e-személyi elektronikus azonosítási funkcióját erősíti.

A későbbiekben a tulajdonos a lakcímét és személyi azonosítóját is rögzítheti a plasztikon.”

Németországban az AusweisApp2– 2019 szemptember 23-tól lépett életbe az I-Phone számára (7-től), hogy hogyan működik, itt olvashatunk róla.

A német kormány oldalán több információ is fent van az E-személyiről itt, de ugyanakkor arról is olvasni lehet, hogy akinek nem németországi lakhelye van a E-személyiben feltüntetve, regisztrálva, az nem fog tudni Németországban hivatalos ügyeket online intézni vele. Az E-személyihez tartozik PIN-kód is.

A német kormány hivatalos oldalán biztosítják az embereket arról, hogy az adatávitel teljesen biztonságos.

Több magyarázó videó is van arról, hogyan kell használni az I-Phone-hoz, hogyan az Androidhoz, íme egy példa

 

FORRÁS:
ntv

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.