Németország: az ingyenes heti egy gyors-tesztelés sok helyen még várat magára

ingyenes gyorsteszt Németország

Az ingyenes gyors-tesztek a héten hivatalosan elérhetőek, de nem mindenhol. Ugyanakkor már több tartományban is nyitnak. A gyógyszertárak panaszkodnak.





A március 3-i döntések alapján Németországban fokozatos nyitások jönnek, melyek az elképzelések szerint szorosan kötődnek a gyors-tesztekhez.

A tervek szerint március 8-tól a kormány mindenkinek fizet hetente egy gyors-tesztet, melyek a teszt-állomásokon és a gyógyszertárakban elérhetőek.

A valóságban azonban sok helyen nincs még lehetőség az ingyenes gyors-tesztek elvégeztetésére.




KI A HIBÁS?

Jens Spahn egészségügyi miniszter ezek elérhetőségét március 1-ére ígérte, miközben kiderült, hogy az előkészítés elég hiányos volt. Spahn a tartományokat hibáztatja, Markus Söder a kormányt, az ellenzék Jens Spahnt.

Ő viszont minden kritikát visszautasított azzal, hogy a bejelentése szerint lehetővé tette a tartományoknak a hozzáférést.

A gyors-tesztek lakossági elérhetőségét tehát minden tartománynak magának kell biztosítania.

Merkel segítséget osztott be Jens Spahn mellé a projekt kidolgozásában, a közlekedésügyi minisztert Andreas Scheuert, aki a be nem vezetett német autópályadíj kudarcáért felelős.




A GYÓGYSZERTÁRAK IS PANASZKODNAK

A teszt-centrumokban és patikákban betanított személyzet kellene, hogy levegye a mintákat a jelentkezőktől.

Nyilvánvalóan a helyi szervezés hiányos. A Német Gyógyszertári Szövetség elnöke (ABDA) Gabriela Regina Overwiening elmondta, hogy egy azonnali bevezetés nem lesz lehetséges.

Az gyógyszertárakban végzett tesztek elvégzéséhez nem csak a személyzetnek kell egy speciális védőruhát hordania, de az üzletet is át kell rendezni, hogy a vevőkkel ne keveredjenek a tesztet végzők.

Az előzetes időpont egyeztetés pedig elkerülhetetlen, habár van olyan gyógyszertár, ahol spontán is végeznek tesztelést, de ez minden esetben többletmunkát jelent a gyógyszertáraknak.




OTTHON VÉGEZHETŐ GYORS-TESZT

Már a hétvégén kapható volt az otthon végezhető gyors-teszt az Aldiban és a Lidlben, melyet gyorsan felvásároltak. (21 Euro / 5 db)

A Rewe és az Edeka is hamarosan elkezdi ezeket árusítani, az DM keddre tervezi. Ezekkel a tesztekkel már lehet menni kozmetikushoz, vagy akár üzletekbe, ahol ezt kérik. (pl. Tübingen)

Az egészségügyi politikai szakértő Karl Lauterbach szerint áprilisra ismét nőnek a fertőzöttségi számok és be kell majd húzni a vészféket, vagyis ismét lezárás jöhet.




TESZTFAJTÁK

Többféle tesztet különböztetünk meg egymástól, habár a nevük nagyon hasonló, ezért ez sokszor félreértésekhez vezethet.

  • PCR TESZT: Ez számít a legmegbízhatóbb teszt fajtának, eredmény 24 óra elteltével várható, laboratóriumi vizsgálat után.
  • PCR GYORS-TESZT (PCR SCHNELLTEST): Csak háromféle eredményt tud produkálni, negatív, pozitív, bizonytalan. 2,5 óra alatt készül el.
  • ANTIGÉN GYORS-TESZT (ANTIGEN TEST): Főleg a magas fokú fertőzöttséget mutatja csak ki, a teszt eredménye nem olyan megbízható, mint a PCR teszt. Az eredmény fél óra alatt megvan.
  • OTTHON VÉGEZHETŐ GYORS-TESZT (ANTIGEN SELBSTTEST): Ez kifejezetten az otthoni öntesztelésre készült, megbízhatósága megkérdőjelezhető. Eredmény már 15 perc alatt.
  • ANTITESTET KIMUTATÓ TESZT (ANTIKÖRPER TEST): Azt mutatja ki, hogy valaki átesett e már a fertőzésen (SARS-CoV-2) és rendelkezik e az antitesttel a szervezetében.

Tesztfajták Németországban

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.