Háromszorosára is nőhet a gázszámla Németországban

Gázdrágulás várható Németországban

Akik Németországban hamarosan megkapják a gázszámlájukat, már most magasabb költségekre kell számítsanak. A Bundesnetzagentur elnöke figyelmeztet, az ukrán háború következményei csak jövőre lesznek érezhetőek.
Klaus Müller, a Bundesnetzagentur elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázárak már most drasztikusan emelkednek, de jövőre, amikor az ukrán háború hatásai érezhetőek lesznek, a gázszámlák akár a háromszorosára is nőhetnek.

Várhatóan azok, akik jelenleg évente 1.500 Eurót fizetnek a gázért, a jövőben 4.500 Eurót fognak, vagy többet.

Mi most a teendő?

Az embereknek az elnök tanácsa szerint előtakarékossággal kell felkészülniük a nehéz időkre. Erre két tanácsa van:

Azt ajánlja mindenkinek, hogy a havi átalány befizetését mindenki emelje meg, vagy tegyenek félre havonta egy bizonyos összeget.

A második tanácsa, hogy beszéljen mindenki a bérbeadójával vagy egy szakemberrel, hogyan tudná a gázfogyasztását a lakásban optimalizálni a készülék átállításásval. Szerinte a német háztartások felében rosszul vannak a gázkazánok beállítva, aminek megváltoztatásásval jelentősen lehet spórolni.

Müller megerősítette, hogy nem valószínű, hogy nem lesz a privát háztartásokban gázellátás abban esetben, ha Németországban hiány lépne fel. “A privát háztartásokat a legvégsőkig védeni fogjuk”, mondta.
A legrosszabb esetben Németország Norvégiától, Belgiumtól és Hollandiától is kap gázt, hamarosan közvetlenül a német partmenti terminálokból is.

Az EU vészhelyzeti tervvel áll elő

Az EU bizottsága egy gáz vészhelyzeti terven dolgozik, amely számos intézkedést tartalmaz az őszi-téli gázhiány esetére. Ugyanakkor már most fel akarja készíteni az embereket arra az eshetőségre, mi a teendő, ha gázhiány lépne fel.

Ez előírná, hogy az állami épületeket, irodákat és kereskedelmi épületeket ősszel max. 19 fokig lehet felfűteni.

Jelenleg nagy az esélye annak, hogy Oroszország ebben az évben leállítja, vagy erősen korlátozza a gázszállítást Európába. Egy végleges tervvel július 20-án készülnek el.

Az országoknak fel kell készülniük a hideg télre“, mondta McWilliams Brüsselből, aki a Bruegel kutatója. Az ipart azzal is megóvhatjuk, ha a lakossággal egyertelműen kommunikálunk az energiatakarékosságról, mondta.

ForrásForrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.