Hat év börtönbüntetés halálos kimenetelű gyorshajtásért Bajorországban

Audival balesetezett egy német, hat év börtönt kapott

Hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélt egy 28 éves férfit az augsburgi tartományi bíróság. A férfi 200 kilométer/órás sebességgel haladt a városi úton és átcsúszott a szembejövő sávba. A balesetben egy négygyermekes anya vesztette életét.
Hat év és három hónap börtönbüntetésre ítéltek egy gyorshajtót egy halálos kimenetelű bajorországi autóbaleset után.

A 28 éves vádlott 2021 áprilisában kb. 204 kilométer/órás sebességgel száguldott egy Monheim melletti úton az Audijával. Elvesztette uralmát 240 lóerős autója felett és átsodródott a szemközti sávba, ahol összeütközött egy 54 éves nő autójával. A nőnek esélye sem volt, a négygyermekes anya a baleset helyszínén meghalt.

Az Audi illegálisan telepített tuningszoftverrel volt felszerelve. A balesetet okozó személy és utasa súlyosan megsérültek. A baleset lefolyása a bíróságon nagyrészt vitathatatlan volt – különösen azért, mert a monheimi férfi autójában lévő kamera rögzítette az utazást és a beszélgetést.

Az augsburgi tartományi bíróság büntetőtanácsa csütörtökön ítélte el a férfit halálos kimenetelű, tiltott járművezetéssel elkövetett autóversenyzés miatt.
Ehhez nem feltétlenül szükséges két autó közötti verseny; a törvény szerint elég, ha valaki egyedül hajt a lehető legnagyobb sebesség eléréséhez.

A bíró a vádlott vezetését őrültségnek nevezte és hozzátette, hogy nem számít, hogy a férfi végül 180 vagy 200 km/órás sebeséggel száguldott.

A német állampolgár, aki kábítószer hatása alatt volt vezetés közben, vezetését egy úgynevezett dashcam-kamerával rögzítette, és így dokumentálta a balesetet a nyomozók számára.

A mellette ülő pedig száguldás közben szurkolt neki. A társvádlott, egy 29 éves férfi ezért bűnpártolásért és felbujtásért egy év tíz hónap börtönbüntetést kapott, amelyet felfüggesztettek.

Az eredeti vád gyilkosság volt

Eredetileg a fő vádlottat gyilkossággal vádolták. A vádat azonban a tárgyaláson ejtették, mivel nem tudták bizonyítani a szükséges gyilkossági szándékot.

Az ügyész akkor hét és fél év börtönbüntetést kért illegális versenyzésért, a maximális büntetés itt tíz év. A védőügyvédek legfeljebb négy év börtönbüntetés mellett érveltek. A vezetést gondatlanságból elkövetett emberölésként értékelték.
A vádlott büntetett előéletű

A bíró az ítélethirdetéskor elmondta, hogy súlyosbító körülmény, hogy az elsőrendű vádlottat korábban már elítélték. Már korábban elveszítette a jogosítványát, és többször elítélték különböző közúti közlekedési szabálysértések miatt.

Christiani Roland bíró elmondta, hogy az elsőrendű vádlott a balesetben egy fának tartott, és a szakértők szerint valószínűleg ő maga is meghalt volna, ha nem ütközik a szembejövő forgalomban az elhunyt nő kisebbik autójával.

A sors iróniája, hogy a nő megmentette az életét.

– mondta a bíró.

A védelem a büntetést mérsékeltnek ítélte

A fő vádlott, Hans-Dieter Groß védőügyvédje elmondta, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés miatt remélte az elítélést. De mivel a halálos kimenetelű, tiltott gépjárműversenyzésért legfeljebb tíz év büntetés szabható ki, az ítélet mérsékelt, mondta Groß.

Ügyfelével hétfőn fogja megbeszélni, hogy fellebbeznek-e. Ezért az ítélet még nem jogerős.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.