Hatalmas viharkárok Németországban – keddig folytatódik az esőzés

Napok óta heves viharok söpörnek végig Dél-Németországon a nagy meleg után. Szombaton tizenkét ember megsérült, amikor egy széllökés egy sörsátort sodort el Kissingben. Bad Bayersoien településen hatalmas jégeső volt, amely a falu épületeinek 80 százalékát súlyosan megrongálta. Ausztriát is elérte a vihar és vonul át az országon.
A viharok jelentős károkat okoztak a hétvégén Bajorország déli részén. Tizenkét ember sérült meg szombaton az Augsburg melletti Kissingben egy sörsátor felállítása közben. A sátrat mintegy 30 ember próbálta lefogni a heves viharban, közülük hatan súlyosan, hatan könnyebben sérültek meg.

Ezenkívül egy idősek otthonát is ki kellett üríteni, miután a vihar megrongálta a tetőt. Mint a kissingeni városvezetés vasárnap este közölte, a mentők nagyszabású akció keretében mintegy 100 lakót szállásoltak el egy másik idősek otthonában és egy önkormányzati épületben. Ezért kihirdették az úgynevezett “súlyos kárhelyzetet”. A tűzoltóság több mint 250 bejelentéshez vonult ki.
Nyolc centiméteres jégeső darabok

A felső-bajorországi Bad Bayersoien is különösen súlyosan érintett. A súlyos viharkárok miatt a garmisch-partenkircheni járási hivatal vasárnap katasztrófahelyzetet hirdetett a mintegy 1300 lakosú településre.

A hatóságok szerint a települést szombaton heves vihar érte el, hatalmas jégesővel és nyolc centiméteres méretű jégdarabokkal. A falu épületei 80 százalékban súlyosan megrongálódtak, emberek azonban nem sérültek meg – közölték.

Annak érdekében, hogy a nagymértékű károk felszámolásához hivatalosan is kérhessenek más járásokból katasztrófavédelmi erőket, Anton Speer járási közigazgatás vezetője vasárnap katasztrófahelyzetet hirdetett.

A közösség számára sürgősségi tetőfedést kértek, a segítség egész Bajorországból érkezik majd.

“A károk helyrehozása még sokáig eltart és a helyszínen lévő erőkre még nehéz munka vár”

– mondta Speer vasárnap.
A délnyugat-bajorországi Augsburg környéki régió rendőrsége a vihar miatt mintegy 140 bevetésről számolt be. A legtöbb esetben kidőlt fákról és egyéb viharkárokról, valamint vízzel elöntött utcákról és házakról volt szó.

A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) szerint egy hatalmas viharfront vonult át a térség felett, amely heves esőzéssel, viharos széllökésekkel és jégesővel járt.
A zivatarfront egy része Münchenbe is elért, ahol a tűzoltóság szerint 25 időjárással kapcsolatos riasztás volt. Irányítóközpontjuk az augsburgi irányítóközpontot is támogatta.

Németország más részein is voltak zivatarok

Az elmúlt napokban különösen Dél-Németországot, de Németország más részeit is sújtották zivatarok. Péntek este egy zivatarfront nagy károkat okozott Baden-Württembergben és Bajorországban. Egy ember meghalt, többen megsérültek. A Bodeni-tónál lévő Lindauban egy kempinget tett a zivatar tönkre.
A DWD szerint a Bodeni-tó környéke különösen érintett. Mint azt a DWD vasárnap közölte, ott az elmúlt napokban négyzetméterenként több mint 100 liter csapadék hullott.

Az esőzések keddig folytatódnak Dél-Németországban

“Ennek megfelelően legyetek óvatosak!”

– figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat.

Csütörtökön és pénteken is nagy viharok voltak

Baden-Württemberg tartományban Hechingenben egy 62 éves férfit kempingezés közben ért halálos baleset. A reutlingeni rendőrség szerint a fát a vihar gyökerestül kitépte, és a sátorra zuhant.

A bajorországi Lindauban, a Bodeni-tónál a heves szélviharok hatalmas károkat okoztak. A lindaui járás szerint számos fa kidőlt, és kempingjárművek rongálódtak meg vagy semmisültek meg.

A hatóságok szerint hat ember megsérült, egy kempinget, ahol mintegy 860 ember volt, nagyszabású akció keretében teljesen kiürítettek. Az embereket csütörtökön késő este busszal a lindaui Inselhalle-ba szállították.

A szomszédos baden-württembergi Friedrichshafenben a viharf miatt szintén ki kellett üríteni egy sátortábort, ahol mintegy 300 gyermek és fiatal tartózkodott – jelentette a tűzoltóság. Friedrichshafen közelében egy étterem számos látogatója rekedt a kidőlt fák miatt egy bekötőúton. Az akadályokat csak az éjszaka folyamán tudták eltávolítani.
Elöntött pincék és utcák, kidőlt fák

A rendőrség szerint Sigmaringenben egy sátortábort is ki kellett üríteni, és más régiókban is számos incidens történt. Csak Freiburgban és a környező kerületben a hívások száma összesen mintegy 600 volt.

Reutlingenben kevesebb mint két óra alatt 300 segélyhívást jelentett a rendőrség. A legtöbb hívás elöntött pincékről és utcákról, kidőlt fákról és megrongálódott autókról szólt.

A vasúti közlekedés Dél-Németországban akadályozott volt

A hatalmas zivatarok jelentős gondokat okoztak a vasúti közlekedésben. A müncheni S-Bahn csütörtökön késő este az időjárás okozta károsodások miatt teljesen leállt, pénteken a regionális vonatközlekedésben is problémák voltak a viharkárok miatt egyes útvonalakon. Bajorországban többek között a Starnberg és Tutzing közötti vasútvonal volt érintett.

A Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Obersülzenben egy szélvihar szintén egy sátrat sodort el egy zenei fesztiválon. Két ember könnyebben megsérült. A szász-anhalti Halle-ban a szombat esti vihar miatt több mint 200 esethez riasztották a tűzoltóságot és mentőket.
Ausztria

Salzburg/Linz/Kufstein/Bregenz – A Bajorországból szombat este Felső-Ausztrián és Salzburgon átvonuló viharfront rengeteg munkát hagyott a mentőszolgálatoknak. A tartományi tűzoltó-parancsnokság mintegy 750 riasztást számolt össze Land ob der Ennsben és mintegy 100-at Salzburg tartományban.

A számos viharkár mellett a felső-ausztriai segélyszervezeteknek két tónál is eltűnt személyek után kellett kutatniuk, sérülteket kellett ellátniuk és ki kellett üríteniük egy Salzburgban fák által fenyegetett lakóházat. Mindkét tartományban több ezer háztartás maradt órákig áram nélkül.

A viharfront szombat este 6 óra körül érkezett meg Felső-Ausztriába, és a tartományi figyelmeztető központ esti közlése szerint óriási sebességgel terjedt át az egész tartományon. Alig egy óra alatt 512 segélyhívás érkezett a tűzoltósághoz.

Vízimentés a Wolfgang-tónál, az Irrsee-tónál, a Mondsee-tónál és a Holzöstersee-tónál

Különösen drámai volt a helyzet Braunau és Schärding körzetében. Több beszorult személyt kellett kimenekíteni a járművekből. Több tűzeset, köztük a Pierbachban egy gépcsarnokban keletkezett tűz is kihívást jelentett a mentőszolgálat számára.

Karintia felkészül az újabb esőzésekre

Karintiában a tartományi válságstáb felkészül a hétfőre bejelentett esőzésekre.

“Feltételezzük, hogy nagyméretű viharok lesznek”

– mondta Gerd Kurath a tartományi sajtószolgálat munkatársa az APA megkeresésére. Azt még nem lehet pontosan megmondani, hogy hol és milyen intenzíven fog esni. Bad Eisenkappel környékén, Ebenthalban és Maria Rainben még nem sikerült teljesen kijavítani a legutóbbi viharok kárait.

Mindenesetre nagy mennyiségű eső esetén ismét földcsuszamlásokra és sárlavinákra kell számítani. A Geosphere Austria folyamatosan friss időjárás-előrejelzésekkel látja el a válságstábot, és hétfő reggelre helyzetjelentést terveznek a hatóságok, a katasztrófavédelmi szervezetek és az összes érintett terület szakértőinek részvételével. A tűzoltóságok felkészültek a műveletekre, és a mobil árvízvédelem is készenlétben áll. Walter Egger, a karintiai tűzoltóságok szóvivője szerint Bad Eisenkappel állt a középpontban, de az egész tartományban előkészítő intézkedéseket hoztak.

Károk Németországban

Szombat – vasárnap Bajorországban

Csütörtök

Keine Beschreibung verfügbar.

 

Keine Beschreibung verfügbar.

 

 

Forrás1 Forrás2 Forrás Ausztria


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.