Hessen: 2G az élelmiszerüzletekben? Kedd óta maguk dönthetnek az üzletek

Hessenben 2G szabály az élelmiszerüzletekben?

Hessenben kedd óta van a kiskereskedőknek választása, hogy milyen feltételekkel engedik be a vásárlókat az üzletekbe, 3G vagy 2G opcióval. Az egyesület szerint csak kevesen akarják a 2G-t bevezetni.




Nagy visszhangot váltott ki Németországban, hogy Hessenben akár az élelmiszer üzletek is bezárhatják kapuikat a teszteltek előtt.

Erre kedd óta van lehetőségük a hesseni szupermarketeknek. Minden üzlet maga dönthet arról, hogy 3G vagy 2G szabállyal nyitnak meg. Sokan attól félnek, hogy ezzel a legtöbb élelmiszer üzlet kizárja az oltatlanokat.

Hessen tartomány kedden jelentette be, hogy a 2G opciós modellt a teljes kiskereskedelmi szektorra is kiterjesztik, beleértve az élelmiszer -kiskereskedelmi szektort is. A kultúra, a gasztronómia és az rendezvényszervezők már alkalmazhatták a 2G szabályt.

A rendezvény szervezők, a vendéglátósok és a fodrászok már maguk dönthetik el, hogy csak beoltott és a gyógyult embereket engednek be, és a tesztelt személyeket kizárhatják (2G).

A közérdekű szolgáltatásokban, például a hatósági épületekben marad a 3G modell.




Amikor a tartományban bevezették a 2G opciós modellt, nagy ellenállásba ütköztek szinte minden téren, hiszen a gazdasági életet erősen visszaveti.

A tartomány ezzel egy közigazgatási bírósági végzésre reagál

Hessen tartomány ezzel reagál a frankfurti közigazgatási bíróság ideiglenes végzésére. Szeptember végén a bíróság “jogi aggályait” fejezte ki amiatt, hogy “az értékesítési pontokat és hasonló létesítményeket kizárják az úgynevezett 2G-szabályozásból“, amint azt a tartomány szeptember közepétől a koronavédelmi rendeletben szabályozza.

A rendelet többek között lehetővé tette a 2G használatát a mozik, színházak, klubok, diszkók, éttermek, szállodák, masszázs-szalonok és bordélyok számára. A kiskereskedelmet kifejezetten kizárták ebből.




Bíróság: A rendelet sérti az egyenlőség elvét

A kiskereskedelem ezen egyenlőtlen bánásmódja azonban nem volt kellően indokolt – magyarázta a közigazgatási bíróság. Gyanítható, hogy a szabályozás ezen a ponton sérti az egyenlőség elvét, ezért Hessen tartomány reagált és kibővítette a 2G opciós modellt.

Bárki, aki a 2G -s modellt használja Hessenben, és csak a beoltottakat és a gyógyult személyeket engedi be a tereibe vagy üzletébe, lemondhat a távolságtartás- és a maszk-kötelezettség betartásának követelményéről.

Egy felmérés szerint az úgynevezett 2G modell 4 hesseni kiskereskedelmi vállalat számára 5-ből nem opció.

Főleg azok az üzletek fontolgatják a 2G modell bevezetését, akiknek az ügyfelekkel, vásárlókkal intenzíven kell foglalkozni, mert tanácsot igénylő termékpalettával rendelkeznek.

Ez a hesseni kereskedelmi egyesület pénteken elkészült villámfelmérésének eredménye. Itt azt kérdezték meg, hogy milyen hangulat uralkodik a tagok között, miután Hessen a 2G opciós modellt a teljes kiskereskedelmi szektorra kiterjesztette.

Kevesen vezetik majd be a 2G szabályt

A szakmai szövetség felmérése nagyrészt egybeesik a tartományi kormány keddi értékelésével. Volker Bouffier (CDU) tartományi miniszterelnök azt mondta, hogy abból indul ki, hogy azok az üzletek, amelyek a mindennapi szükségletekre szakosodtak, nem fognak élni a 2G lehetőségével.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.